Patrika Tkáča pobúrila investigatívna novinárka Fialová

Patrika Tkáča pobúrila investigatívna novinárka Fialová Foto: SND, C.Bachratý

Patrik Tkáč zo skupiny J&T na svojom verejnom profile na Facebooku zverejnil ostré výhrady voči záverečnej časti hry bývalého novinára Eugena Gindla Karpatský thriller a herečke Zuzane Fialovej, ktorá v hre stvárňuje investigatívnu novinárku.

 

 

Gindl napísal Karpatský thriller na základe novinárskej kauzy z 90-tych rokov o korupcii a klientelizme. Podľa Gindla veľká nemecká korporácia v hre označená začiatočnými písmenom S, získala na Slovensku miliardové kontrakty za veľmi podozrivých okolností. Hovorilo sa o nej najmä v súvislosti s predajom bratislavského mestského osvetlenia.

Tkáčovi sa nepáči záver hry, kde odzneje spoločná záverečná reč hercov: "Vy, finančné skupiny, ktoré rozkrádate tento štát, kradnite s mierou, lebo inak vstaneme z kolien, vezmeme kamene, železné tyče a nože, zbúrame vaše múry, zabijeme vaše ženy a deti, ich krvou postriekame vaše mercedesy, rozbijeme sklá vašich úradov a všade nastolíme chaos, krutosť a strach."

„Som vrcholovým predstaviteľom jednej z približne piatich slovenských spoločností, ktoré novinári a občania Slovenska takto nazývajú. Takže autor, herci a v konečnom dôsledku aj vedenie Národného divadla hovoria aj ku mne," píše Tkáč a na sociálej sieti.

„Ľudia typu pani Fialovej a pána Romana Poláka (režisér) majú skutočnú moc. Majú možnosť hovoriť k ľuďom napríklad aj prostredníctvom Národného divadla a pomenúvať problémy spoločnosti. V skutočnosti majú finančné skupiny pramálo spoločné s problémami, pomenovanými v hre. Pani Fialová, pán Polák, predstavte si aspoň na chvíľu, že sa mýlite. Nedá sa to dokázať. Ale právo vás zjavne nezaujíma, lebo odsudzujete bez súdu napriek prezumpcii neviny. Aj keď uznávam, do určitej miery v duchu spoločenskej objednávky," píše Tkáč.

„Pán Tkáč nebol na tomto predstavení. Vedel by, že ja to nehovorím. Vyvažujem radikálnosť týchto slov tým, že ako jediná na pódiu bez masky stojím a mlčím. Výrazom tváre dávam najavo nesúhlas s tým, že veci končia takto. Takto sa to riešiť nemá. Ja osobne absolútne odsudzujem akýkoľvek spôsob radikálneho riešenia spoločenskej situácie," povedala pre topky.sk Zuzana Fialová, ktorá v hre stvárňuje bývalú investigatívnu novinárku. Podľa herečky by nikto nemal brať divadelné repliky ako vyhrážky.

„K vyjadreniu pána Tkáča nemám vnútornú potrebu vyjadrovať sa. Diskusiu na Facebooku sledujem a som plný očakávania, kam dospeje... (ak by si pán Tkáč chcel inscenáciu pozrieť, poskytnem mu vstupenky riaditeľa Činohry SND bezplatne)," napísal pre topky.sk režisér Roman Polák.

 „Karpatský thriller je inscenácia, akú nepripravujeme v činohre často. Jednak ide po dlhšom čase o uvedenie pôvodnej slovenskej hry, ktorá je navyše spoločensky aktuálna a dúfame, že aj trochu provokatívna," povedal dramaturg Činohry SND Peter Kováč.

Hra má aj neobvyklý bulletin, v podobe denníka SME, ktorý tvoria satirické články vychádzajú z fikcie, že v roku 2013 (teda v budúcnosti, keďže hra sa odohráva v 90-tych rokoch) bude lepšie a že spoločenská situácia u nás je utopicky ideálna. Autorom plagátu predstavenia a bulletinu je karikaturista Shooty.