Slovenská novinárka bloguje v New York Times o svojom boji s rakovinou

Slovenská novinárka  bloguje v New York Times o svojom boji s rakovinou Foto: Archív E.B.

Americký denník The New York Times má na webe novú rubriku s názvom Tváre rakoviny prsníka. O svojom príbehu na ich stránkach píše aj novinárka a spisovateľka zo Slovenska Eva Bacigalová. 

 

 

„Ak žijete s karcinómom prsníka, milujete niekoho s touto chorobou, alebo máte strach z rizika rakoviny prsníka, ste súčasťou globálneho spoločenstva mužov a žien, ktorých životy sa dotklo toto ochorenie," píše NYT o rubrike, v ktorej prináša viacero príbehov ľudí z celého sveta, medzi ktorými je aj príbeh Evy Bacigalovej.

Bacigalová píše, ako jej lekár prehliadal, to, že mala príznaky rakoviny v roku 2012.

"Po polroku, v októbri, som sa znova ako vzorná pacientka hlásila na preventívke. A znova som hlásila aj hrčku v prsníku, dokonca nejako čudne zväčšenú. Tentoraz nepokoj prepadol pani doktorku. Okamžite ma poslala na sono, no jej žoviálny kolega stále nič nevidel, dokonca ani dôvod na gynekologičkin nepokoj. Nedala sa však odradiť, obratom mi vypisovala žiadanku na mamografiu a telefonovala, aby ma vzali HNEĎ, aby mi snímky dali do ruky a mne kládla na srdce, aby som sa s nimi HNEĎ vrátila k nej. Nebudete tomu veriť, no ani na tých snímkach sono-odborník nenašiel nič neštandardné. Zvláštne, pamätám si, že v panike bola stále len gynekologička. Ani ja som nemala pocit, že sa deje niečo zlé – veď moja hrčka prešla už trojitou kontrolou.
O svojej chorobe Bacigalová píše pravidelne na blogu pre portál www.karcinomprsnika.sk. S čitateľmi sa v ňom delí o vlastné skúsenosti s rakovinou a pacientkam poskytuje tiež svoje postrehy a rady.

Bacigalová viac ako desať rokov pracovala vo Fun Radiu ako hudobná redaktorka, pracovala aj v týždenníku Markíza aj v knižnom vydavateľstve Evitapress. Je autorkou kníh Čistá nuda, Odsúdený, Maverick a Slzy otcov, ako PR manažérka spolupracuje s mnohými slovenskými hudobnými hviezdami.