Zomrela legenda slovenskej žurnalistiky

Zomrela legenda slovenskej žurnalistiky Archív A.K. sme.sk

Dnes ráno zomrela známa novinárka zo Slobodnej Európy a spisovateľka Agneša Kalinová. "Podľahla napriek jej statočnému úsiliu bojovať proti chorobe a obrovskej opatere jej dcéry Julky," napísala novinárka a jej bývalá kolegyňa Ľuba Lesná.

 

 

Kalinová pôvodne pôsobila ako prekladateľka a tlmočníčka na francúzskom konzuláte v Prahe (1946-48). Od roku 1948 začala písať filmové kritiky do periodík Pravda, Kino, Film a doba, Náš film, Film a divadlo, Filmové a televizní noviny, Nové slovo. Výrazným podielom prispela k formovaniu filmovej kritiky, prekladala odbornú filmovú a umenovednú literatúru, neskôr aj beletriu z francúzštiny, nemčiny a maďarčiny.

Od roku 1952 bola redaktorkou týždenníka Kultúrny život, ktorý sa v šesťdesiatych rokov zasadzoval za liberálnejší prístup v literatúre a umení. Po jeho zákaze v auguste 1968 sa stala slovenskou redaktorkou pražského dvojtýždenníka Filmové a televizní noviny, ktorý od roku 1970 tiež nemohol vychádzať. Nesmela publikovať, uverejňovať preklady a zamestnať sa v akomkoľvek odbore, súvisiacom s kultúrou. Pracovala ako prekladateľka počítačových manuálov z angličtiny a z nemčiny, v roku 1972 bola tri mesiace vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z podvratnej činnosti.

Foto: České centrum, Berlín

Známy bol aj jej manžel. Ján L. Kalina zbieral v šesťdesiatych rokoch vtipy, ktoré v roku 1968 vydal pod názvom Tisíc a jeden vtip. „Byt na Kúpeľnej ulici v Bratislave ŠtB odpočúvala zrejme kvôli nevídanému čulému spoločenskému životu nielen na časy totalitné. Vtedajšia moc sa navyše nevedela zmieriť aj s humorom Kalinu. Keď si Kalinovci našli odpočúvacie zariadenie v svojom byte, odfotili ho a zaslali protestný list voči jeho inštalácii vtedajším komunistickým papalášom. Nasledovala pomsta – zatknutie obidvoch manželov a ich dcéru neprijali na vysokú školu," píše Lesná pre dnes24.sk.

Keď im v roku 1978 samotná ŠtB navrhla, aby sa vysťahovali, urobili tak. Svojim priateľom poslali pohľadnicu s textom: „Rozhodli sme sa v rámci akcie Za krajšiu Bratislavu presťahovať sa do Nemeckej spolkovej republiky. Do videnia v lepších časoch v sobotu večer o pol šiestej!," píše Lesná.

V Mníchove sa stala komentátorkou v českom a slovenskom vysielaní stanice Slobodná Európa.

Svoj život opísala v knihe Mojich sedem životov.

Použité informácie z http://ftf.vsmu.sk

Pred dvomi rokmi poskytla profilový rozhovor pre TA3.