Bývalá šéfredaktorka Babišovho denníka prehovorila o spolupráci s Babišom

Bývalá šéfredaktorka Babišovho denníka prehovorila o spolupráci s Babišom Foto: Český rozhlas

Česká investigatívna novinárka Sabina Slonková pred rokom odišla z pozície šéfredaktorky MF Dnes, dnes zakladá vlastné médium, kde chce odkryť aj vplyv Ruska na verejný sektor.

 


Na stoličku šéfredaktorky MF Dnes prišla Slonková z Aktuálne.cz s Andrejom Babišom, ktorý získal vydavateľstvo. Vydržala tam len pol roka a v lete v roku 2014 odišla. Teraz, po niekoľkých mesiacoch, v rozhovore pre Aktuálne.cz prehovorila, o tom ako rozdielna bola jej predstava o nezávislosti a predstava manažérov Andreja Babiša: „Bol to skrátka pohľad dvoch celkom rozdielnych svetov... Ten rozpor bol tak veľký, že prípravu slobodných novín v podstate znemožňoval. Dostala som sa do štádia, kedy by som pri svojom ďalšom zotrvaní vo funkcii musela robiť veci, ktoré nikdy robiť nebudem a nechcem. Nechcela som byť hrobárom novín, v ktorých som začínala a ku ktorým mám vzťah," povedala Slonková v rozhovore pre Akuálne.cz.

 

O nezávislosti v ponímaní Babišovho vydavateľstva hovorí ako o „nezávislosti odtiaľ potiaľ" a že to bola len fráza. V presvedčení, že nie je možné upravovať obsah novín na želanie inzertných klientov, obchodných partnerov, politických priateľov a ich priateľov sa cítila vo vedení vydavateľstva sama.

Slonková je skeptická voči sľubom miliardárov, ktorí aktuálne skupujú médiá. „Nie sú tu zatiaľ mecenáši, ktorí si médiá kupujú preto, že im záleží na nezávislosti médií alebo slobode prejavu. Kto si tu dneska kúpi biznis, ktorý prestáva vynášať, v prípade niektorých mediálnych domov je dokonca stratový? Len niekto, kto chce jeho prostredníctvom uplatňovať vplyv a prípadne mať aj krytie pred konkurenciou v biznise."

Slonková chystá nový internetový denník, kde chce mapovať väzby ľudí, ktorí majú v krajine vplyv. Aktuálne spracuváva mapu vplyvu Ruska na verejný sektor, čo je práca pre tajné služby, kde však podľa nej ochota deliť sa o tieto informácie nie je.

Veľkopodnikateľ Andrej Babiš, politik a člen českej vlády, prostredníctvom Agrofertu vlastní viacero českých médií ale aj slovenské vydavateľstvo Ecopress, ktoré vydáva napríklad Hospodárske noviny.

Viac: Babiš kúpil Hospodárske noviny