Print this page

Denník N vyšiel nezvyčajne: vymaľovaný a bez fotografií

Článok „Putin sa vrátil s vtipom. Novinári majú strach" má namiesto sprievodnej fotografie namaľovaný obrázok lebky s pomarančmi. Článok "Vyhral Fico, keď prevzal elektráreň v Gabčíkove" zdobí zátišie z rýb v sieťke s hlavou.


Utorkové vydanie tlačeného Denník N je neobvyklé. Pri článkoch nie sú fotky, ale maľby hlavne zátišie s hlavami, ovocím, zeleninou, bustami.... „Noviny sú naozajstným zberateľským kúskom. Všetky fotografie sme nahradili maľbami Laca Terena," píše redakcia. "Ak dáte do novín namiesto spravodajskej fotky obraz, bude menej jasné, ako veci vyzerajú. Ale možno o čosi viac vynikne, aké naozaj sú," napísal riaditeľ vydavateľstva Lukáš Fila v úvodníku.

„Utorkové vydanie Denníka N je okrem iného aj príspevkom k diskusii o tom, či noviny ešte dokážu prekvapovať a otvárať ľuďom myseľ podobne, ako to robili v ére, keď boli jediným zdrojom informácií o dianí vo svete. Chceme čitateľa oslobodiť od pocitu naliehavosti a zásadnosti, vďaka ktorému ľudia často až príliš prežívajú správy a zveličujú ich dejinný význam," píše Fila.
Fotografie úplne z novín nezmizli. Napríklad ostala malá fotka Mikuláša Dzurindu pri rozhovore.

O autorovi malieb Lacovi Terenovi vyšiel v novinách aj článok. Teren vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Patrí ku kmeňovým postavám generácie 80. rokov - medzi maliarov, ktorí nadviazali na postmoderný prúd neoexpresionistickej maľby.

Redakcia plánuje takto experimentovať aj v budúcnosti.