Skutočný príbeh novinárky: Strach o život a útek pred justičnou mafiou do zahraničia

Skutočný príbeh novinárky: Strach o život a útek pred justičnou mafiou do zahraničia Foto: Archív J.T.

„Prenasledovanie novinárky slovenskou justíciou. Policajné násilie a svojvôla. Zneužívanie psychiatrie. Sudcovia a prokurátori, ktorí zneužili svoje právomoci. Pravdivé udalosti a skutočné mená. Ľudia v talároch a uniformách, ktorí zlyhali, ale dodnes majú právo vykonávaťštátnu moc," to sú témy knihy, ktorú sa rozhodla po 16 rokoch strastí so súdmi napísať slovenská novinárka Jana Teleki.

 

 

Novinárka Jana Teleki sa kvôli svojmu dlhodobému trestnému stíhaniu v roku 2013 presťahovala do Prahy. Teleki bola v roku 1999 obvinená z ohovárania na základe zverejnenia satirické básničky v týždenníku Aspekt o primátorovi Považskej Bystrice z HZDS. Súvisiace trestné konanie skončilo až o 12 rokov neskôr. Do roku 2014 bola priebežne stíhaná aj za zverejnenie nezákonných postupov a absolvovala aj psychiatrické vyšetrenia, keď z nej chceli urobiť psychiatrickú pacientku. Až po svojom presťahovaní do zahraničia dosiahla úplne zbavenia viny.

Minulý rok podala žalobu, v ktorej sa domáha odškodnenia vo výške 500.000 eur.

O svojom boji s justíciou ale aj lekármi písala na blogu. V týchto dňoch vychádza jej knih s názvom Keď satira zbíja. Kniha je o prenasledovaní justíciou, o policajnom násilí aj zneužívaní psychiatrie. V knihe autorka píše príbeh so skutočnými menami sudcov aj prokurátorov. Sú to „ľudia v talároch a uniformách ktorí zlyhali, ale dodnes majú právo vykonávať štátnu moc."

Knihu vydáva spoločnosť Tepis, kde je Teleki spolukonateľkou: „Absolvovala som množstvo stretnutí s vydavateľmi, kde mi bolo vysvetlené, že kniha nie je vhodná pre slovenského čitateľa, respektíve slovenský občan nepochopí obsah knihy a slovenský knižný trh nie je pripravený na štýl podania príbehu a samotný význam porušovania práv. Ani vydavatelia nechceli ísť do zverejnenia skutočných mien, udalostí a faktov, bolo to pre nich niečo nové – v skutočnosti je to ale len môj skutočný príbeh, ktorý už v dobe blogovania odkryl oveľa väčší perimeter zneužívania právomocí," povedala novinárka v rozhovore pre blog Ľuba Bechného.

Teleki chystá ďalšiu knihu s podobnými príbehmi iných ľudí.