Tkáč z J&T a Křetinský chcú vstúpiť do ďalšieho vydavateľstva

Tkáč z J&T a Křetinský chcú vstúpiť do ďalšieho vydavateľstva Foto: ČT

Časť vydavateľstva Mladá fronta chce kúpiť spoločnosť Czech Media Invest (CMI) kontrolovaná Danielom Křetínským a Patrikom Tkáčom z J&T. Spoločnosť požiadala prostredníctvom dcérskej spoločnosti Gloomar CZ Protimonopolný úrad o predbežné posúdenie transakcie.

 

 

Časť vydavateľstva predáva podnikateľ František Savov, ktorý teraz žije v Londýne. Čaká tam na ďalšie rozhodnutie súdu, ktorý by ho mal vydať do ČR, kde je stíhaný kvôli kráteniu daní a legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

Firma Gloomar CZ bola podľa údajov v Zbierke listín založená tento rok v auguste. Jej jediným akcionárom je spoločnosť EUROMATER SE, ktorú ovláda cyperská ESTURGEON ENTERPRISES LIMITED.

Server idnes.cz v septembri uviedol, že Křetínský s Tkáčom od Savova kúpi len časť vydavateľstva. Konkrétne má ísť o sekciu časopisov aj niektoré on-line médiá, vrátane spravodajského denníka E15.

Vydavateľstvo Mladá fronta od roku 2007 vydáva ekonomický denník E15 (náklad 53.485), v roku 2012 začala vydávať ekonomický týždenník Euro a od roku 2013 spravodajský týždenník v anglickom jazyku E15 weekly. Ďalej vydáva časopisy pre deti (Slniečko, Materina dúška), lifestylové magazíny (napríklad Ľudia a Zeme, For Men, Mamička, Diéta) i odborné tituly (Stratégie, Real-immo, Právo & Byznys atď.). Ďalej prevádzkuje divízie zamerané na on-line médiá, časopiseckú a knižnú produkciu.

Křetínský a Tkáč ovládajú na českom mediálnom trhu skupinu Czech News Center as, ktorá vydáva denníky Blesk (náklad 242.001), Aha! (57.075) a Šport (36.126 kusov). Ďalej vydáva týždenník Reflex a motoristické tituly Svet motorov a Auto TIP. Spoločnosť je súčasťou koncernu Czech Media Invest. Křetínský s Tkáčom kúpili vydavateľstvo koncom roka 2013 od nemecko-švajčiarskej spoločnosti Ringier Axel Springer AG.

Žiadna transakcia v túto chvíľu ešte nie je uzavretá, povedal ČTK člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže začal zmenu vlastníka posudzovať, povedal dnes ČTK hovorca úradu Martin Švanda.