V Maroku pustili z väzenia novinára, sedel za cudzoložstvo

V Maroku pustili z väzenia novinára, sedel za cudzoložstvo Foto: frontlinedefenders.org

Z marockého väzenia bol dnes prepustený investigatívny novinár, ktorý si odsedel desať mesiacov za cudzoložstvo.

 

 

Podľa organizácií na ochranu ľudských práv bol prípad politicky motivovaný, uviedla agentúra AP.

Novinár Hišám Mansúrí na tlačovej konferencii opísal, ako vyzeral záťah v jeho byte vlani v marci aj ako sa policajný výsluch nezhodoval s obvineniami, ktorým následne čelil. "Zaútočili na byt, poškodili dvoje dvere," uviedol Mansúrí. "Pýtali sa ma na mojej napojenie na islamistické hnutie a ďalších aktivistov," dodal.

Novinár v čase svojho zadržania pracoval na článku o elektronickom sledovaní obyvateľov zo strany štátu. Úrady vtedy vydali vyhlásenie, že bol zatknutý, keď "pracoval na zriaďovaní miesta pre vykonávanie prostitúcie a kvôli účasti na cudzoložstve s vydatými ženami". Cudzoložstvo je v Maroku nezákonné, podobné prípady sú ale len zriedka postihované.

Aj keď je teraz Mansúrí na slobode, čelí ďalším obvineniam. Je jedným zo siedmich aktivistov a novinárov, ktorých čaká 27. januára ďalší proces kvôli obvineniam z "ohrozovania národnej bezpečnosti" a kvôli "neohláseniu zahraničných dotácií".

Podľa opozičných aktivistov, s ktorými hovorila agentúra AP, marocká vláda zasahuje proti opozícii s tvrdením, že ide o odvrátenie hroziaceho násilia zo strany extrémistov. Kým marocký kabinet vyzdvihuje, ako je v krajine dodržiavaná sloboda tlače, na rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc, je Maroko až na 130. mieste zo 180.