Ombudsmanka: Vláda porušuje základné právo na slobodu prejavu

Ombudsmanka: Vláda porušuje základné právo na slobodu prejavu Ilustr. foto: Denník N

Ombudsmanka sa obrátila na vládu kvôli zásahu do slobody prejavu tlače.

 

 

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa obrátila na vládu Slovenskej republiky. „V tomto prípade sa moje zistenia týkajú jedného z hlavných pilierov demokracie – slobody prejavu," napísala vo vyrozumení adresovanom vláde Dubovcová.
Podľa Dubovcovej orgány verejnej správy zasiahli do základného práva na slobodu prejavu Denníka N ako šíriteľa informácií a jeho čitateľov ako prijímateľov informácií tým, že orgán verejnej správy v poskytovaní informácií postupoval voči zástupcom tlače selektívne a takýmto postupom časť tlače obmedzoval v plnení jej úloh.

„Nesúhlasím so stanoviskom Úradu vlády SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR mi neoznámili stanovisko a nesplnili zákonnú povinnosť informovať ma o prijatí opatrení. Pretože zistené porušenia základných práv a slobôd sa týkajú jedného z hlavných pilierov demokracie – slobody prejavu, predložila som o tom vláde SR vyrozumenie verejného ochrancu práv," povedala verejná ochrankyňa práv.

Vláda má podľa zákona o verejnom ochrancovi práv povinnosť oznámiť verejnému ochrancovi práv do 20 dní od doručenia jeho oznámenia opatrenia, ktoré vo veci prijala.

Vážne znepokojenie nad postupom úradu vlády, ktorý odmietal odpovedať na otázky Denníka N a denníka SME, vyjadrila aj Tlačová rada, ktorá to považuje to za porušenie slobody tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám.

V júni minulého roka Denník N podal ústavnú sťažnosť na vládu Roberta Fica, ktorá odmieta odpovedať na novinárske otázky.