V Taliansku vznikne nový gigant v oblasti tlačených médií

V Taliansku vznikne nový gigant v oblasti tlačených médií Reprofoto L´Espresso

V Taliansku vznikne nový gigant v oblasti tlačených médií.

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa dohodla s firmou CIR Holding na spojení ich vydavateľských skupín Itedy a Gruppo Editorial L'Espresso. Nová skupina bude vydávať dva z najväčších talianskych denníkov, La Stampa a La Repubblica, a zaradí sa medzi najväčšie vydavateľské skupiny v celej Európe.

Spojenie bude najväčšou konsolidáciou talianskych tlačených médií od nástupu digitalizácie a pretrhne tradičné sféru vplyvu v tomto odvetví. Pre automobilku FCA to bude znamenať odchod z domáceho vydavateľského sektora a možnosť zamerať sa viac na hlavné aktivity, teda výrobu áut, napísala agentúra ANSA.

L'Espresso je najväčšie vydavateľstvo v Taliansku.

Podľa návrhu by FCA mala vlastniť zhruba 16 percent zlúčenej spoločnosti. CIR bude patriť viac ako 40 percent. Podľa zdrojov majú príjmy zlúčenej skupiny činiť 750 miliónov eur. Fúzia by mala byť dokončená do 30. júna.

Denník La Repubblica bol založený v roku 1976 a je skôr ľavicového zamerania. La Stampa prvýkrát vyšla v roku 1867 v priemyselnom severotalianskom meste Turín a je považovaná za hlas miliardarskej rodiny Agnelliov, zakladateľov Fiatu.