Novinárov z Úradu vlády vyhodili

Novinárov z Úradu vlády vyhodili Reprofoto Denník N

Cez víkend si šéfovia strán Smer, Most-Híd, SNS a Sieť povedali, že by mohli zostaviť spolu vládu. Prieniky spolupráce našli rýchlo. Po rokovaniach v pondelok a utorok už predstavili programové priority.

 

 

V utorok popoludní počas niekoľko hodinového rokovaní mali brífing, kde v krátkosti predstavili program. Klásť otázky novinárom nedovolili.

Rokovania o tom, ako bude vyzerať vláda, pokračovali do noci. Novinári ostali opäť bez odpovedí. Večer ich totiž z Úradu vlády, kde lídry strán rokovali, vyhodili. Okolo 20 hodiny museli budovu opustiť, viacerí sa proti tomu ohradili, napríklad aj redaktor z RTVS. Novinári podľa záberov Denníka N vysvetľovali hovorkyni aj ochrankárom, že chcú položiť politikom otázky po skončení rokovaní. „Musíte odísť... Nikto netuší dokedy budú rokovať, je to režimové pracovisko, ktoré sa o 20 hodine zamyká," vysvetľovala hovorkyňa Úradu vlády Beatrice Sabóová, s tým, že tie rokovania nie sú verejné. „My vám dáme výstup zajtra," dodala.

Redaktori .týždňa a Denníka N odmietli odísť, chceli počkať na skončenie rokovaní. "Ak neuposlúchnete výzvu, budú použité donucovacie prostriedky. Takže sa zbaľte, lebo vás pobalíme my," povedal im ochrankár.

Odporúčame aj: Odmeraný spôsob komunikácie s novinármi je výsledkom dohody lídrov vznikajúcej vlády

O tom, kedy majú uzatvoriť budovu, rozhodol podľa nich tlačový odbor Úradu vlády.

Rokovania o zostavovaní vlády a programovom vyhlásení sú jedny z najdôležitejších. V minulosti aj keď rokovania skončili neskoro večer, novinári zvyčajne mali možnosť získať vyjadrenie politikov. Výnimkou boli vlády Vladimíra Mečiara, keď mali "neposlušní" novinári obmedzení  prístup k informáciám.

Aktualizácia o stanovisko tlačového oddelenia Úradu vlády: „Lídri sa dohodli na spôsobe informovania, ktorý je štandardný vo všetkých demokraciách. V tomto prípade išlo o vyhlásenie bez otázok," píše v stanovisku pre Omédiách.com tlačové oddelenie Úradu vlády.