Zomrel Sergej Chelemendik

Zomrel Sergej Chelemendik Reprofoto TA3

Po vážnej chorobe zomrel publicista a bývalý politik Sergej Chelemendik. O jeho úmrtí informovala jeho dcéra na Facebooku.

 


Prokremeľsky orientovaný analytik Sergej Chelemendik sa narodil v roku 9. 8. 1957 v ZSSR v Kyjeve. V roku 1979 ukončil Filologickú fakultu Moskovskej univerzity, odbor ruský jazyk a literatúra. Od roku 1980 pôsobil na Vysokej škole prekladateľov, ktorá bola súčasťou ION (Instititut obščestvennych nauk – Inštitút spoločenských vied). V rokoch 1982-1984 pracoval na Kube ako profesor na univerzite Las Villas v meste Santa Clara.

 

Na Slovensko prišiel s manželkou a dvoma dcérami v roku 1988 ako lektor ruského jazyka a literatúry a odvtedy aj s rodinou žil v Bratislave. V roku 1992 založil vydavateľstvo Slovanský dom. Je autorom tridsiatich knižných publikácií, ktoré vyšli v slovenčine, ruštine a češtine - Neverte im, Bože ochraňuj Slovensko, My ich...!, Slovenské Kosovo - vojna v Európe. V roku 2006 sa stal poslancom Národnej rady SR za Slovenskú národnú stranu, neskôr sa kvôli dopravnej nehode mandátu vzdal.

V roku 2014 neúspešne kandidoval za europoslanca za stranu Národ a Spravodlivosť, minulý rok založil spolok Priateľov Ruska.