Polícia viní majiteľa ponorky z vraždy švédskej novinárky

Polícia viní majiteľa ponorky z vraždy švédskej novinárky Foto: Kim Wall Twitter

Majiteľ potopenej ponorky to odmieta.

 

 

Kodanská polícia v piatok zatkla majiteľa súkromnej ponorky, ktorá sa potopila v dánskych vodách. Peter Madsen je podozrivý z vraždy nezvestnej švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorá s ním vo štvrtok bola v ponorke.
Novinárka písala o ponorke reportáž a na palube bola s Madsenom vo štvrtok sama.

Polícia, ktorú na jej nezvestnosť upozornil jej priateľ, začala okamžite po novinárke pátrať a kontaktovala vysielačkou kapitána. Ten im oznámil, že mieri do prístavu. Ponorka sa však potopila. A jej majiteľ z nej ušiel.

Madsen v piatok v dánskej televízii vysvetľoval, prečo sa ponorka potopila a ako sa sám zachránil. Polícia oznámila, že potápači naozaj našli vo vode plavidlo, ale nenašli tam stopy po novinárke.
„Vyzerá to, že ponorka bola potopená úmyselne," povedal podľa ČT vedúci oddelenia vrážd v Kodani Jens Moeller.

Madsen to odmieta, tvrdí, že novinárku vysadil.

Približne 40 tonové a 18 metrov dlhé plavidlo UC3 Nautilus bola najväčšou amatérsky postavenou ponorkou na svete. Nešlo pritom o jediný Madsenov projekt. Štyridsaťšesťročný muž najprv postavil malú ponorku Freya a po nej väčšej ponorný čln Kraka. Spolu s Kristianom von Bengstonom, ktorý predtým pracoval pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), tiež inicioval združenie amatérskych nadšencov, ktoré sa pokúša dostať do vesmíru človeka.