Polícia viní majiteľa ponorky nielen z vraždy ale aj zo zohavenia novinárky

Polícia viní majiteľa ponorky nielen z vraždy ale aj zo zohavenia novinárky Foto: Kim Wall Twitter

Polícia dnes vznisla nové nové obvinenia.

Nové obvinenia dnes vzniesla dánska polícia v súvislosti s prípadom mŕtvej švédskej novinárky Kim Wallovej. Dánsky majiteľ amatérsky postavenej ponorky Peter Madsen už priznal, že Wallová zomrela na palube ponorky. Tvrdí ale, že sa tak stalo pri nehode a že telo následne pochoval v mori.

Polícia už skôr obvinila Madsena z vraždy tridsaťročnej reportérky. Súd ho ale zatiaľ poslal do väzby len pre podozrenie z neúmyselného zabitia. Policajný hovorca dnes povedal, že požadujú, aby justícia predĺžila jeho väzbu, dôvod prekvalifikovali na úmyselné zabitie a má byť vyšetrovaný aj v prípade zohavenia mŕtvoly.

Polícia v stredu na základe vzoriek DNA potvrdila, že zohavené telo, ktoré bolo v utorok nájdené na pobreží Kodane, patrí Wallovej. Polícia tiež uviedla, že od tela boli úmyselne oddelené ruky, nohy a hlava.

Vyšetrovateľ Jens Möller Jensen v stredu vyhlásil, že k telu novinárky bol upevnený kus kovu, "pravdepodobne preto, aby sa potopilo". Vyšetrovateľ tiež povedal, že v Madsenovej ponorke sa našli stopy zaschnutej krvi, ktoré patrili Wallovej.

Novinárka bola naposledy videná 10. augusta, kedy nastúpila do Madsenovej ponorky, o ktorej písala reportáž. Amatérsky konštruktér najprv tvrdil, že Wallová síce v jeho plavidle bola, ale neskôr z neho vystúpila. Ponorka nakoniec stroskotala, Madsen sa zachránil a Wallová bola odvtedy nezvestná.

Wallová študovala na parížskej Sorbonne, na Londýnskej ekonomickej škole (LSE) a na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde získala v roku 2013 magisterský titul v odbore žurnalistiky. Písala okrem iného pre denník The New York Times, The Guardian alebo pre časopis Time.