Novinárku zabil poklop, prerazil jej lebku, tvrdí majiteľ ponorky

Novinárku zabil poklop, prerazil jej lebku, tvrdí majiteľ ponorky Foto: Kim Wall Twitter

 Skutočný príbeh ako z temnej severskej kriminálky.

 

Dánskemu majiteľovi amatérsky postavenéej ponorky Petrovi Madsenovi bola v utorok na prvom verejnom pojednávaní predĺžená väzba.

Madsen, ktorý je podozrivý zo zabitia švédskej novinárky Kim Wallovej, vinu odmieta a naďalej trvá na tom, že žena zomrela pri nehode na palube.

Na utorkovom vôbec prvom verejnom pojednávaní, pri ktorom mu súd predĺžil väzbu, vyhlásil podľa agentúry AP, že Wallová zabil 70 kilogramový poklop, ktorý na ňu spadol.

Pri výsluchu Madsen povedal, že bol vo veliteľskej veži ponorky, kam za ním Wallová po rebríku z nižšej paluby liezla. Pri stúpaní na ňu spadol poklop, ktorý jej prerazil lebku. Madsen tvrdí, že bol udalosťou otrasený, konal nelogicky a zvažoval samovraždu. Potom si to všetko rozmyslel, telo vhodil do mora a ponorku nechal na mori zámerne stroskotať s tým, že palubu zaplavil vodou.

Novinárka o Madsenovi písala reportáž, 10. augusta sa sním vydala na plavbu jeho ponorkou. Najskôr tvrdil, že žena palubu opustila, neskôr ale pod tlakom dôkazov priznal, že žena zomrela pri nehode a že jej telo pochoval v mori. Polícia 21. augusta našla trup, ostatné časti doteraz neobjavila.

Madsen vinu na smrti novinárky odmieta, priznal sa len k tomu, že s telom nakladal nevhodne. Žiadne vysvetlenie k tomu, že od trupu boli oddelené končatiny a hlava, však nepodal. Polícia tvrdí, že údy boli od trupu oddelené zámerne.

Video, na ktorom je vidieť na ponorke dve postavy: