V štátnych väzniciach vo svete sedí 262 novinárov, ide o rekord

V štátnych väzniciach vo svete sedí 262 novinárov, ide o rekord Ilustr.foto: Omédiách.com

   Počet novinárov, ktorí sú väznení kvôli svojej práci, po rekordnom minulom roku opäť vzrástol, a to na 262.     

 

 


Túto hodnotu stanovil k 1. decembru Výbor na ochranu novinárov (CPJ), ktorý dnes zverejnil výsledky svojho každoročného výskumu.

Viac ako polovica zadržiavaných pracovníkov médií je vo väzbe v Turecku, Číne a v Egypte. Tieto krajiny boli na prvých troch miestach rebríčka aj vlani, kedy počet väznených novinárov predstavoval 259. V Turecku je momentálne za mrežami 73 novinárov. V Číne tento počet vzrástol 41, v Egypte 20.

Výbor na ochranu novinárov pritom započítava len reportérov, ktorí sú v štátnej väzbe, a to preukázateľne v súvislosti so svojou pracovnou činnosťou. Výsledný údaj nezahŕňa žurnalistov, ktorí zmizli, alebo ktorých zadržujú mimovládne skupiny, ako je to v prípade jemenských novinárov a protivládnych povstalcov z kmeňa Husiov.

Nezisková organizácia CPJ sídli v New Yorku a údaje o počte väznených novinárov zhromažďuje od roku 1990. Ešte predvlani ich evidovala 199, neskôr sa počet výrazne zvýšil s vládnymi represiami po zmarenom pokuse o prevrat v Turecku. Spojené štáty, ale aj ďalšie západné krajiny, zároveň podľa výboru nevytvárajú tlak na krajiny so zlým stavom slobody médií.

"Namiesto toho, aby izolovali represívne štáty za ich autoritárske správanie, sa hlavne Spojené štáty vtierajú do priazne vodcov ako je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a čínsky prezident Si Ťin-pching," píše sa v správe CPJ.

Organizácia uvádza, že globálne sú takmer tri štvrtiny zadržiavaných žurnalistov väznený na základe obvinenia z protištátnej činnosti alebo podľa vágnych zákonov o terorizme. Za vytváranie "falošných správ" je vo svete za mrežami 21 pracovníkov médií, spolu 35 potom bez akéhokoľvek verejne oznámeného obvinenia.

Okrem už spomínaných krajín je výraznejší počet novinárov vo väzení v Eritrei (15), vo Vietname a v Azerbajdžane (po desiatich), ďalej v Ugande (osem), Sýrii a Saudskej Arábii (po siedmich).