Peter Tóth napísal knihu: Môj príbeh spravodajského dôstojníka

Peter Tóth napísal knihu: Môj príbeh spravodajského dôstojníka Foto: archív P.T.


Gorila.sk ju označuje ako „najkontroverznejšiu knihu tohoto roku."

 


Bývalý novinár denníka SME a neskôr šéf kontrarozviedky SIS napísal knihu s názvom Krycie meno Bežec – môj príbeh spravodajského dôstojníka. S poznámkou na titulke, že je to „prvá kniha o zákulisí Slovenskej informačnej služby, politiky a podsvetia."

 

Podľa avíza kníhkupectva, kniha obsahuje množstvo doposiaľ nepublikovaných informácií zo zákulisia tajných služieb, slovenskej politiky a bratislavského podsvetia. „Odhaľuje existenciu takzvanej paralelnej tajnej služby, neobvyklej organizácie spravodajských dôstojníkov, usilujúcich sa dokumentovať prešľapy oficiálnej SIS. Odpočúvanie centrál opozičných strán, horiace autá, výbuchy a záhadné zmiznutia ľudí."

Na pozadí týchto informácií sa v knihe odvíja aj autobiografický príbeh novinára a neskôr šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha.

V knihe, ktorá má vyjsť začiatkom decembra, píše Tóth aj o tom, "ako našiel ukrývajúceho sa Oskara Fegyveresa, korunného svedka únosu prezidentovho syna", a píše aj o prípade vraždy jeho najlepšieho priateľa Róberta Remiáša. "Autor sa nevyhýba ani kontroverzným udalostiam zo svojho života. Otvorene popisuje svoj kariérny vzostup, ale aj strmý pád," napísala o knihe Gorila.sk.

Peter Tóth patril v deväťdesiatych rokoch k známym slovenským novinárom. Písal o tajnej službe a o podsvetí, o politike, bol aj komentátorom. Počas Mečiarovej vlády mu vybuchlo auto. Za jeho názory a články v denníku Sme ho prenasledovala Lexova SIS, ktorému sa však potom, ako už v SME nepracoval, sám ospravedlnil.

„Čím hlbšie prenikal do prostredia tajnej služby aj podsvetia, tým menej bol podľa môjho názoru schopný rozlišovať nielen medzi pravdou a lžou, ale aj medzi službou verejnosti a sebe samému. Jeho neochota či neschopnosť slúžiť výlučne verejnosti a nikomu inému boli hlavným dôvodom, pre ktorý som ho v roku 2002 požiadal, aby odišiel z denníka," napísal bývalý šéfredaktor SME Martin M. Šimečka.

Po odchode zo SME pracoval v rádiu Expres a Národnej obrode. V roku 2003 niekdajší riaditeľ SIS Vladimír Mitro Tótha vymenoval za riaditeľa kontrarozviedky, ešte v tom roku bol po kauze, spojenej s anonymným faxom, odvolaný.