Fico a SME si posielajú odkazy

Fico a SME si posielajú odkazy Foto: SME

Robert Fico odmieta odpovedať na otázky SME, žiada od denníka ospravedlnenie. „Neodpovedať novinám nie je len trest pre neposlušných redaktorov, ale aj gesto smerom k občanom tejto krajiny, ktorí naše noviny čítajú," píše Kostolný.

 

 

„Kým sa mi denník SME neospravedlní za preukázateľne nepravdivé informácie o tom, že som podporil Janukovyčov režim na Ukrajine, a že sa vraj v kaštieli v Rusovciach pripravuje služobný prezidentský byt, dovtedy nebudem na jeho otázky odpovedať," napísal na svojom verejnom profile premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico.
Posťažoval sa aj na blogu, kde prirovnal ranné porady v denníku k bojovému tancu Haka. „Predpokladám, že pritom poskakujú po súperovi, v našom prípade fotografiách členov vlády, osobitne mojej, navzájom sa povzbudzujú a možno aj vypisujú špeciálne odmeny za najväčšie klamstvo alebo najhrubší útok."

Následne popísal svoj dlhoročný vzťah k médiám a výhrady k trom článkom v SME. "Je to najmä posledné obdobie, kedy sa pravidelne obraciame na redakciu denníka SME s požiadavkami na opravu nepravdivých informácií a ospravedlnenie. Keď je ale niekto posadnutý, nevidí realitu a donebavolajúce klamstvá ostávajú bez odpovede."
Svoje výhrady zopakoval aj na tlačovej besede na Úrade vlády.

Denník SME mu na jednotlivé výčitky o chybách odpovedal najprv komentárom Preto premiérovi nezverejňujeme všetky opravy."Väčšinou sú žiadosti o opravy o tom, že politik najprv povie niečo, aby ulahodil skupine, ktorej sa práve prihovára. Keď je pred ním iná cieľová skupina, tak to zmení a hovorí niečo iné," napísal Fero Mučka a následne vysvetľoval jednotlivé prípady, na ktoré sa premiér sťažuje.

K sporným článkom sa vrátil v komentári Ficovo mlčanie aj šéfredaktor SME Matúš Kostolný. Chyby „sú súčasťou našej práce, ale zďaleka nie všetko, čo nám ako chyby vyčítajú, nimi skutočne je. Ani vtedy, keď to tvrdí premiér," napísal Kostolný a popísal prípady, kde podľa Fica SME nepísalo pravdu: Záchrana bánk, Kaštieľ v Rusovciach a postoj premiéra k Ukrajine. Fico podľa Kostolného od jeho druhého nástupu do vlády žiadal denník spolu šesťkrát o opravu. "V dvoch prípadoch sme uznali, že sme sa dopustili nepresnosti či priamo chyby a zverejnenú informáciu sme opravili," píše Kostolný.

Zároveň vyčíta premiérovi mlčanie. „Neodpovedať novinám nie je len trest pre neposlušných redaktorov, ale aj gesto smerom k občanom tejto krajiny, ktorí naše noviny čítajú," píše a ponúka premiérovi priestor v denníku SME, „aby mohol vyjadriť svoj pohľad na spomínané témy, v ktorých sme podľa neho nepísali korektne."

Aktualizácia: Premiér na výzvu reagoval a napísal komentár Priznanie šéfredaktora, ktorý denník SME zverejnil.