Prispievali do SME, teraz sa lúčia. Fulmek to kritizuje

Prispievali do SME, teraz sa lúčia. Fulmek to kritizuje

V priebehu posledných dní sa viacero z pravidelných prispievateľov názorovej strany denníka SME s čitateľmi rozlúčili a ohlásili, že píšu do SME naposledy. Urobil tak napríklad Ján Štrasser, Monika Kompaníková, Zuzana Szatmáry, Martin Porubjak a ďalší. 

 


Pri lúčení spomínajú dôležité medzníky vo svojom živote, ako sa likvidovali časopisy v minulosti alebo ako museli od odniekiaľ odísť a to hlavne v ére pred rokom 1989.
„Nie som sudca, nejdem nikoho súdiť, nad nikým sa nepovyšujem a na nikoho neukazujem prstom. Svedomie má každý a každého raz dobehnú vlastné skutky. Ale: všimnite si, ako sa zvulgarizovali diskusie pod článkami o odchode redakcie. Koľko nenávistných rečí vytrysklo. Aj pre týchto ľudí mám jednu správu: každá zloba sa raz zadusí sama sebou. Znejú moje slová moralizátorsky? Ak áno, tak tu naozaj nemám čo robiť," napísal Daniel Hevier.

„Každý urobí, čo musí. Niekto musí odísť, niekto môže prestať. Nemusí, môže. A keďže môžem, musím prestať aj ja," napísal Viliam Klimáček v príspevku Nemusím, môžem.

„Obávam sa, že denník bez redaktorov, ktorí dvadsať rokov modelovali jeho tvár, charakter a jasnú názorovú orientáciu, už jednoducho nebude denníkom SME a do tejto neistoty ja veru nepôjdem," lúči sa Monika Kompaníková.

Lúčil sa aj Martin Porubjak: „Deň čo deň prechádzam okolo kaviarne, kam nás - autorov tejto rubriky - pozval začerstva pred pár rokmi vtedajší šéfredaktor SME Martin Šimečka a vyzval nás na spoluprácu. Zažili sme za tie roky so SME chvíle radostné i ťažké. Ale to, čo sa deje teraz, nemá obdobu. Pre mňa- okrem iných skutočností - stačí, že budúci (alebo už aj aktuálny?) majiteľ SME zamestnával i obhajoval bývalého šéfa komunistickej Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca. A s takouto „partiou" ďakujem neprosím!"

„Bez dlhého rozmýšľania som sa pobrala za redaktormi SME do ich obrovitánskej neistoty. Moja je len autorská a čitateľská. Trochu zodpovednostná, veď som bola pri zrode SME. Moje srdce totiž dávno vie, že kontakt so zlom je ebolou ducha. Nuž a protivné nafúknuté egomanúti, aby som radšej spala ako poškodená, než aby som škodila iným," napísala Zuzana Szatmáry.

Písať pre SME už neplánuje ani Pavel Sibyla. "Toto je môj sedemdesiaty ôsmy sobotňajší fejtón. A posledný v mojom SME-čku," napísal Ján Štrasser.

Fulmek: Lúčia sa bez hlbšej reflexie

Nostalgicky na doterajšie SME spomína v komentári aj Martin Bútora. Práve na jeho komentár zareagoval riaditeľ vydavateľstva Alexej Fulmek, ktorý sa odísť zatiaľ nechystá a myslí si, že autori sa lúčia bez hlbšej reflexie situácie.

Penta zatiaľ v Petit Presse nie je. Čaká sa na rozhodnutie Protimonopolného úradu, zatiaľ nie je jasné, aký podiel bude mať Penta cez spoločnosť SITA vo vydavateľstve, pretože doterajší majiteľ PSIS a šéf vydavateľstva Alexej Fulmek dúfajú, že sa im podarí vyrokovať minoritu, prípadne nulový podiel.

„Martina Bútoru si vážim, a tak mu volám, či si uvedomuje, že Penta zatiaľ nevlastní ani jednu akciu vydavateľstva a že v tomto spore sú už tri strany - Penta ako kupujúci, ktorému sa bránime, menšia časť redakcie, ktorá odchádza do vlastného projektu, a ďalších vyše 500 zamestnancov spolu so mnou, ktorí zostávame a bojujeme," píše Fulmek.

„Áno, je to situácia ako z tuctového hollywoodskeho filmu: silná investičná skupina platí veľa a tlačí sa do dverí slobodného média, my sa snažíme neprehrať, ale niektorí naši autori utekajú od nás skôr, než je dobojované. Verím, že nakoniec to ustojíme a že napriek móde lúčenia budeme aj naďalej garantovať novinárom slobodný priestor v objektívnych novinách. Ako hovorieval Karol Ježík: SME kritický a nezávislý denník. Sme a budeme," píše šéf vydavateľstva.