Sv. Edita Steinová - film o odvážnej židovke a jej voľbe medzi životom a smrťou v čase nacizmu

Vydavateľstvo Don Bosco (www.donbosco.sk) prináša na Slovensko DVD film o svätej Edite Steinovej. Dojemný portrét života židovky, ktorá konvertovala na katolícku vieru, vstúpila do karmelitánskeho kláštora a neskôr sa stala obeťou nacistického režimu. V roku 1998 ju pápež Ján Pavol II. vyhlásil za svätú.

Dej filmu zachytáva vnútorné boje tejto neobyčajnej ženy, ktorá sa musí rozhodnúť medzi zachovaním si vlastného života a prijatím lásky nacistického funkcionára alebo smrťou v koncentračnom tábore v Osvienčime. Okrem života a smrti zápasí Edita Steinová aj s konfliktami s najbližším okolím, ktoré nevie prijať jej rozhodnutie stať sa katolíčkou.
Edita Steinová sa stala jedným z najväčších symbolov v desivom období dejín, keď premenila svoje utrpenie počas nacizmu na cestu k mystickej jednote s Bohom. Atmosféru filmu umocňuje podmanivá hudba.

Film Svätá Edita Steinová – Siedma komnata získal prvenstvo na filmovom festivale v Benátkach a festivale Camerimage.

Réžiu slovenského znenia DVD filmu z produkcie Vydavateľstva Don Bosco pripravil Ján Gallovič.

Vydavateľstvo Don Bosco vzniklo v roku 1994 a patrí medzi najväčšie katolícke vydavateľstvá na Slovensku. Publikačnou činnosťou sa zameriava na širšie ľudové vrstvy, mladých ľudí, rodiny, vychovávateľov a kresťanské spoločenstvá. Spolupracuje na rôznych projektoch a vydalo viacero úspešných titulov, napr. obľúbenú edíciu príbehov Bruna Ferrera a edíciu Viera do vrecka, ako aj knihu rozhovorov s pápežom Benediktom XVI Svetlo sveta.

Peter Novák, Saleziáni don Bosca