V Ľubľane sa uskutoční významná prehliadka slovenskej filmovej tvorby

25.03.2013 20:46 | Tlačové správy | SFÚ

Na prelome prvých jarných mesiacov sa v slovinskej Ľubľane uskutoční významná Prehliadka českej a slovenskej kinematografie pod názvom Hand in Hand (Ruka v ruke). Koná sa pri príležitosti dvadsiateho výročia rozdelenia Československa a vzniku dvoch samostatných republík a jej dramaturgia sa sústredila na slovenské a české filmy z obdobia posledných piatich rokov. Podujatie sa začne vo štvrtok 28. marca a potrvá do 7. apríla 2013.

Program prehliadky predstaví desať filmov, ktoré reprezentujú kinematografie oboch krajín a zároveň sú výsledkom ich spolupráce v oblasti filmovej tvorby a produkcie. Tvoria ho slovenské filmy, české filmy a spoločné koprodukčné projekty. Zo slovenských filmov sa bude premietať dokument Juraja Lehotského Slepé lásky, ktorý v novodobej histórii Slovenska odštartoval úspešnú púť súčasnej slovenskej kinematografie na prestížnych medzinárodných festivaloch, keď si v roku 2008 odniesol z MFF v Cannes Cenu artových kín CICAE z výberovej sekcie Quinzaine des Réalisateurs / Directors´ Fortnight a stretol sa tam s mimoriadnym ohlasom. Trojicu výlučne slovenských filmov v programe ľubľanskej prehliadky dopĺňajú hraný debut režiséra a scenáristu Petra Krištúfka Viditeľný svet, ktorý v psychologickej dráme približuje život samotárskeho štyridsiatnika a ukazuje, ako môže voyerizmus zasiahnuť do života nič netušiacim ľuďom a zničiť ich osobný svet, a druhý celovečerný film režiséra a producenta Petra Bebjaka, horor Zlo o partii mladých chalanov, nakrúcajúcich v dome, ktorý ukrýva hrôzostrašné tajomstvá. České filmy budú zastupovať dráma o postupnom rozklade rodiny z malého českého mesta Poupata Zdeňka Jiráského, najlepší český film roku 2011, a Rodina je základ státu Roberta Sedláčka o úteku pred spravodlivosťou a hľadaní stratených vzťahov.

Súčasťou prehliadky bude tiež päť koprodukčných filmov. S majoritnou slovenskou účasťou sa bude premietať debut Ivety Grófovej Až do mesta Aš, ktorý bol slovenskou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film v roku 2012 a zaujal aj na mnohých významných zahraničných festivaloch, hraný debut pre kiná Zuzany Liovej Dom, vo svetovej premiére uvedený na Berlinale v roku 2011, a dokumentárna snímka Nickyho rodina Mateja Mináča o záslužnom čine Nicholasa Wintona, ktorá sa ešte aj dva roky od svojho vzniku premieta s neutíchajúcim záujmom divákov po celom svete a vo viacerých krajinách sa dostala aj do distribúcie. Z koprodukčných projektov, na ktorých participuje Slovenská republika ako minoritný partner, diváci v Ľubľane uvidia animovaný film Alois Nebel českého režiséra Tomáša Luňáka, čerstvého držiteľa Európskej filmovej ceny pre Najlepší animovaný film, ktorý bol zároveň aj aktuálnou českou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film, a dokumentárnu komédiu Nesvadbovo českej režisérky Eriky Hníkovej o „singles" v malej východoslovenskej obci Zemplínske Hámre. Pre svoje česko-slovenské pozadie i žánrové zaradenie bude práve tento titul otváracím filmom prehliadky na jej slávnostnom otvorení vo štvrtok 28. marca 2013 o 18.00 hod. v Kosovelovej sále Cankarjevho domu. Podujatia sa za slovenských a českých organizátorov zúčastní Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra (NKC) SFÚ.

Hlavným organizátorom prehliadky za Slovenskú republiku je Slovenský filmový ústav (SFÚ, www.sfu.sk) na základe poverenia Ministerstva kultúry SR a bilaterálnej dohody o kultúrnej spolupráci, prehliadku realizuje v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Slovinsku (www.mzv.sk/lublana). Na podujatí sa podieľa České filmové centrum – Národní filmový archiv Praha (www.filmcenter.cz) a Slovinské filmové centrum (www.film-center.si). Všetky uvedené organizácie sú dlhoročnými partnermi v projekte prezentácie svojich národných kinematografií v spoločnom stánku Central European Cinema na medzinárodnom filmovom trhu EFM Berlín. Podujatie bude hostiť Kultúrne a kongresové centrum Cankarjev dom (http://www.cd-cc.si/).

Viac informácií nájdete na www.aic.sk a na internetovej stránke kina Cankarjev dom: http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=En&Kat=0204&Predstava=3422

ZOZNAM FILMOV PREHLIADKY:

SLOVENSKÉ FILMY
Slepé lásky, SR, 2008, r. Juraj Lehotský
Viditeľný svet, SR, 2011, r. Peter Krištúfek
Zlo, SR, 2012, r. Peter Bebjak

KOPRODUKČNÉ SLOVENSKO-ČESKÉ FILMY
Až do mesta Aš, SR / ČR, 2012, r. Iveta Grófová
Dom, SR / ČR, 2011, r. Zuzana Liová
Nickyho rodina, SR / ČR, 2011, r. Matej Mináč

KOPRODUKČNÉ ČESKO-SLOVENSKÉ FILMY
Alois Nebel, ČR / SR / Nemecko, 2011, r. Tomáš Luňák
Nesvadbovo, ČR / SR, 2010, r. Erika Hníková

ČESKÉ FILMY
Poupata, ČR, 2012, r. Zdeněk Jiráský
Rodina je základ státu, ČR, 2011, r. Robert Sedláček

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

2. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

3. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

4. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

5. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

6. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.

7. Aj vás nadchla aplikácia, ktorá vám ukáže, ako budete vyzerať o 30 rokov? Pozor, prináša viaceré riziká

Na sociálnych sieťach pribúdajú v posledných dňoch fotky ľudí, ako môžu vyzerať o 30 rokov, či naopak fotky, ako vyzerajú o niekoľko rokov mladší. Ľudia si ich vytvorili pomocou aplikácie FaceApp, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie zmeniť tvár ľudí podľa rôznych kritérií a aj podľa veku. Odborníci však varujú, aplikácia sa môže dostať k citlivým údajom, s ktorými môže ďalej bez vedomia ich majiteľa nakladať.

Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

8. Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

Istanbulský súd dnes oslobodil novinára a experta medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Erola Önderoglua obžaloby z teroristickej propagandy.

AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

9. AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse a český miliardář Daniel Křetínský exkluzivně jednají o odkoupení podílů španělské mediální skupiny Prisa ve společnosti Le Monde Libre. Ta kontroluje skupinu Le Monde, jenž vydává stejnojmenný deník.

10. O2 Dobrá vec pozná svojich víťazov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha. Poteší až 40 škôl po celom Slovensku

Aktuálny ročník O2 Dobrej veci v boji o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha už pozná svojich víťazov. Akadémie, ktorých cieľom je budovať kladný vzťah detí k športu a motivovať ich k nemu cez všeobecnú pohybovú prípravu, získalo pre nadchádzajúci školský rok až 40 základných škôl po celom Slovensku.