Tradičná i premiérová Veľká noc v RTVS

29.03.2013 10:44 | Tlačové správy | RTVS

RTVS pripravila divákom a poslucháčom počas veľkonočných sviatkov pestrú zmes rozhlasových a televíznych programov s dôrazom na tradície, duchovné hodnoty a rodinnú pohodu. Počas Veľkej noci ponúka RTVS jedinečnú alternatívu voči súkromným vysielateľom. Na Jednotke štartuje 1. apríla nový zábavno-súťažný program Milujem Slovensko.

Jednotka a Dvojka
Pri príležitosti Veľkej noci, ktorá je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanov, ponúka RTVS výber špecifických duchovných programov.

Na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú ukrižovanie a smrť Božieho Syna Ježia Krista, RTVS naživo odvysiela Pašiové služby Božie z evanjelického kostola v Nižnom Skálniku o 10.00 na Jednotke. Kazateľom je biskup Západného dištriktu Milan Krivda. V liturgickej pobožnosti krížovej cesty z Kolosea v Ríme, ktorá sa začne v priamom prenose o 21.15 na Dvojke, sa veriaci spolu s pápežom Františkom ponoria do bolesti a utrpenia Ježiša počas jeho cesty s krížom na Kalváriu. O 22.45 nasleduje dráma s názvom O bohoch a ľuďoch inšpirovaná skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1996 v malom alžírskom kláštore trapistov.

Na Bielu sobotu 30. marca 2013 Jednotka uvedie o 12.30 1.časť historickej drámy Ježiš z koprodukčnej série Biblia a o 21.10 americký životopisný film o blahoslavenom pápežovi Karolovi Wojtylovi s názvom Nebojte sa! Život pápeža Jána Pavla II.

Vzkriesenie Krista na Veľkonočnú nedeľu 31. marca 2013 veriaci oslávia Veľkonočnou svätou omšou z Námestia sv. Petra v Ríme, ktorú celebruje Svätý Otec František v priamom prenose o 10.15 na Jednotke. Na záver udelí veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi - mestu a svetu. Prekladá a komentuje katolícky kňaz Marián Gavenda. Po bohoslužbe nasleduje 2. časť drámy Ježiš. O pohnutých osudoch Gréckokatolíckej cirkvi v 20. storočí v kontexte symboliky veľkonočnej liturgie byzantského obradu pojednáva dokumentárny film Vzkriesenie, ktorý uvedie Dvojka o 14.40 hod.

Na Jednotke nebudú chýbať ani večerné príhovory duchovných. V Sviatočnom slove na Zelený štvrtok sa divákom prihovorí prešovský arcibiskup Gréckokatolíckej cirkvi Ján Babjak, na Veľký piatok generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Miloš Klátik a na Veľkonočnú nedeľu biskup nitrianskej diecézy Viliam Judák.

Veľká noc na Jednotke bude už tradične zameraná aj na rodinné a rozprávkové programy. Od štvrtka do utorka čaká na tých najmenších divákov prázdninové veľkonočné vysielanie – animované biblické príbehy (každé ráno 28.3. - 3.4.), rodinné filmy pre najmenších, animované seriály No počkaj! a Škaredé káčatko, filmy o Asterixovi, ale aj relácie Fidlibum a Maškrtníček. Sviatočné vysielanie na Jednotke reflektuje kresťanské sviatky a je zostavené žánrovo podľa slovenských tradícií. V programovej štruktúre nebudú chýbať historické a dobrodružné minisérie (Mojžiš, Ježiš, Romulus a Remus, Pýcha a predsudok, Ohňom a mečom).

V sobotu o 15.45 uvedie Jednotka televíznu premiéru rodinného koprodukčného filmu RTVS Modrý Tiger. V programe Jednotky sa objavia aj veľkonočné špeciály relácií Postav dom, zasaď strom a Nebíčko v papuľke. Chýbať nebude ani obľúbená Pošta pre teba a po jej skončení filmová dráma o živote Jána Pavla II. Veľkonočný pondelok na Jednotke bude v znamení rodinných filmov a rozprávok a prime time bude patriť pilotnej časti nového zábavného programu Jednotky Milujem Slovensko.

Veľká noc na Dvojke bude jedinečnou programovou alternatívou s dôrazom na tradície veľkonočných sviatkov, ich duchovný rozmer a ľudový charakter. Programová štruktúra Dvojky bude obsahovať zvykoslovné a premiérové slovenské dokumenty, duchovné programy, slovenskú klasiku (divadelné hry), zahraničné filmy, dokumenty a obedňajšie rozprávky.

Dvojka uvedie v sobotu o 22.00 premiéru jedinečného diela Dušana Rapoša – hudobno-baletno-operného predstavenia Pietro e Lucia s medzinárodným obsadením a protivojnovou tematikou. Pôjde o skrátený záznam svetovej premiéry v Prahe. V sobotu aj v nedeľu o 20.00 uvedie Dvojka dve predstavenia Radošincov (Generál a Hra o láske). Na Veľkonočný pondelok je o 21.30 pripravený slávny americký muzikál Pomáda.

Veľkonočné sviatky na Dvojke sa budú niesť aj v znamení premiér pôvodných slovenských dokumentov – uvedieme 3 premiérové časti z cyklu Hľadanie stratených svetov s Pavlom Dvoŕákom (sobota – pondelok o 17.55). Dvojka uvedie v premiére aj 1.časť triptychu Laca Krausa Krížom cez vodu – o kompách a prievozníkoch – poetický dokument Len rieka nestarne (nedeľa o 16.10). V programe nebudú chýbať ani zahraničné premiérové dokumenty, napríklad Plitvice: krajina padajúcich jazier (piatok o 20.00) alebo Blesky plné energie (pondelok o 20.00)).

Rozhlasové programové služby
Rádio Slovensko odvysiela počas blížiacich sa sviatkov v prúdovom vysielaní príspevky inšpirované náboženským odkazom Veľkej noci a tradíciami slovenskej ľudovej slovesnosti. V rámci sviatočnej vysielacej štruktúry dostanú na Rádiu Slovensko priestor aj rozsiahlejšie formáty – napríklad na Veľký piatok Nočná pyramída aj o zmysle a hodnote utrpenia, v sobotu dokumentárne pásmo Nepriatelia štátu – veriaci a v nedeľu hraný dokument o jezuitovi Tomášovi Munkovi, ktorý bol obeťou fašizmu. V nedeľu nebude chýbať ani slávnostné veľkonočné požehnanie novozvoleného svätého otca z Ríma Urbi et Orbi.

Rádio Regina sa bude počas Veľkej noci v spoločnom vysielaní všetkých troch štúdií venovať témam zmierenia a aj jarným sviatkom. Na Veľký piatok v publicistickom pásme Domy v stráni prinesie Rádio Regina výpovede ľudí, ktorí žijú na samotách, lazoch a kopaniciach. V programe Panoráma, ktorý Rádio Regina vysiela na Bielu sobotu zo Štúdia RTVS Banská Bystrica, budú hlavnou témou kostolné veže. Rozhlasová hra Slepý Matej zo zlatého fondu rozhlasového archívu pripomenie v sobotu od 13.00 herecký koncert Jozefa Kronera, ktorý stvárnil Mateja Hrebendu. Chýbať v sobotnom programe nebude ani Klenotnica ľudovej hudby o 16.00. V nedeľu sa o 11.00 rozozvučia Zvony nad krajinou a v pondelok od 12.05 dostane priestor aj ľudový rozprávač. V programe Rádia Regina počas sviatkov Veľkej noci nebude chýbať ani náboženské vysielanie - Evanjelické služby Božie v piatok o 16.00, Vianočná vigília v sobotu o 20.00, v nedeľu sviatočná rímsko-katolícka svätá omša a priamy prenos Urbi et Orbi.

Dominantou vysielania Rádia Devín počas veľkonočných sviatkov budú tematicky koncipované rozhlasové hry, literárne pásma, fíčre a hudobné programy. V súvislosti so storočnicou narodenia Dominika Tatarku uvádzame aj pásmo z autorskej proveniencie Pavla Hudíka z roku 2003 s názvom Návraty – Dominik Tatarka (29.3., 12.00). Na Veľký piatok o 12.30 uvedie Rádio Devín Veľkopôstny koncert (záznam z koncertu Detského a dievčenského speváckeho zboru SRo zo 17.3.2013). V sobotu o 20.00 odvysiela Rádio Devín záznam z koncertu v Dóme sv. Martina usporiadanom umeleckým súborom Lúčnica, na ktorom vystúpil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a kde zaznelo dielo Giuseppe Verdiho Requiem.

Téme Veľkej noci, ktorá súvisí aj s príchodom jari, sa budú vo vysielaní venovať aj programové služby Radio Slovakia International a Rádio_FM, ktoré si v sobotu posvieti napríklad na najbizarnejšie povery súvisiace s jarným obdobím a tiež Veľkou nocou.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.