Slovensko vykročilo smerom k digitálnej Európe

 

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) uzavrel dohody s národnými regulačnými autoritami všetkých okolitých členských krajín EÚ, ako aj s Ukrajinou, týkajúce sa frekvenčných plánov pre digitálne terestriálne televízne vysielanie vo frekvenčnom pásme 470 – 694 MHz, čím naplnil požiadavky čl. 1 ods. 2 Smernice (EÚ) 2017/899 o využívaní frekvenčného pásma 694 – 790 MHz (ďalej len „700 MHz") v Európskej únii (EÚ). Uzavretiu dohôd predchádzal viac ako dvojročný „maratón" náročných dvojstranných rokovaní s regulačnou autoritou každej susednej krajiny jednotlivo, v rácmci štvorstrannej skupiny (AUT, CZE, HNG, SVK), ako aj skupiny NEDDIF (North Eastern Digital Dividend Implementation Forum) združujúcej krajiny strednej, východnej a severnej Európy. Bez uzavretia týchto dohôd by Slovensko nemohlo prideliť frekvencie z pásma 700 MHz pre budovanie sietí piatej generácie (5G).

Frekvencie z pásma 700 MHz sa v smernici uvádzajú v súvislosti s budúcim budovaním sietí 5G. RÚ bude po uvoľnení frekvenčného pásma 700 MHz prideľovať frekvencie z tohto frekvenčného pásma vo výberovom konaní. Z dôvodu zachovania rozsahu programov šírených prostredníctvom digitálneho terestriálneho televízneho vysielania a modernizácie vysielacích zariadení v prospech technológií členské štáty EÚ prechádzajú z DVB-T na DVB-T2, resp. na DVB-T2/HEVC.

RÚ v tejto súvislosti odporúča občanom, ktorí nevyužívajú služby niektorého z operátorov, ale prijímajú televízne stanice terestriálne, t.j. prijímajú programy prostredníctvom vonkajšej alebo izbovej antény, aby brali do úvahy prichádzajúce zmeny. Frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz, t.j. frekvencie, ktoré sa používajú na televízne vysielanie, budú onedlho používať mobilní operátori. Aj okolité krajiny preto prechádzajú z DVB-T na DVB-T2. RÚ odporúča občanom, aby si pri kúpe nového televízneho prijímača všímali, či podporuje štandard DVB-T2/HEVC. V súčasnosti je v predaji už dostatok takýchto prijímačov. Starší televízor, s ktorým sú spokojní, ale nie je nevyhnutné ho meniť, stačí k nemu dokúpiť prídavné zariadenie s podporou DVB-T2/HEVC. Prídavné zariadenie sa pripája medzi anténu a televízor a starší televízor je možné aj naďalej používať. Čo by občania mali vedieť pred kúpou nového televízneho prijímača obsahuje krátke video - https://youtu.be/JexyJq1lqj4

Členské štáty EÚ majú povinnosť do 31.12.2017 uzavrieť všetky nevyhnutné dohody o cezhraničnej koordinácii frekvencií v rámci EÚ a do 30. júna 2020 umožniť využívanie frekvenčného pásma 700 MHz na pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové elektronické komunikačné služby. Členské štáty podľa smernice majú do 30. júna 2018 prijať a zverejniť svoj národný plán a harmonogram, ktorý bude obsahovať podrobné kroky týkajúce sa uvoľnenia frekvenčného pásma 700 MHz. V Slovenskej republike je prijatie a zverejnenie národného plánu v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR.