Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 21. februára

22.02.2018 10:35 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – 1 500 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo tým, že dňa 27. 8. 2017 o cca  8:00 hod odvysielal program Rio, ktorý klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých napriek tomu, že obsahoval scény a výjavy, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 7 rokov;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Nechcú dotované bane – Prievidza v programe Noviny dňa 18. 11. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi NITRANET, s.r.o. (programová služba TV9) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedodal v zákonnej lehote Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dní 4. a 5. 9. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (Rádio Rebeca) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, ku ktorému došlo dňa 29. 6. 2017 tým, že nevyužíval frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín a 99,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu boli pridelené;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním programu Reportéri dňa  11. 12. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Patria) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 93,9 MHz Michalovce na účely, na ktoré mu bola pridelená;

- začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s. r. o. (programová služba Radio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu bola pridelená;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 16. 12. 2017 o cca 20:38 hod odvysielal program Vianočná žúrka označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DOMA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 26. 12. 2017 odvysielal program Zápisník jednej lásky, pričom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti vysielať audiovizuálne dielo len v čase a za podmienok dohodnutých  s nositeľom práv k tomuto dielu;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba DOMA) vo veci možného porušenia § 18a ZVR v súvislosti s možným nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom v mesiaci december 2017;

- uznala za neopodstatnené 4 sťažností.

Aby boli porady na diaľku efektívne, musia mať pravidlá

Vplyvom aktuálnej situácie ohľadne koronavírusu mnohí ľudia pracujú z domu. Efektívna práca na diaľku sa však nezaobíde bez efektívnych porád. Na čo sa zamerať a, naopak, čomu sa vyhnúť, aby sme dosiahli žiaduci výsledný efekt?

V neľahkých časoch koronakrízy médiám vo viacerých štátoch Európy pomáha štát

Súčasťou balíčkov vládnej pomoci v koronavirovej kríze je v niektorých európskych krajinách aj podpora médiám a vydavateľstvom. Inde mediálne domy o pomoc štátu ešte len žiadajú. Napríklad v Taliansku alebo Maďarsku sú médiá čiastočne oslobodené od platenia daní.

Koronavírus sa zneužíva na šírenie nepravdivých správ a dezinformácií

V čase, keď mnohí bojujú dňom i nocou za záchranu životov ľudí nakazených novým koronavírusom, niektoré organizácie a jednotlivci zneužívajú aktuálnu krízu na politickú či komerčnú manipuláciu.

Irak odobral Reuters dočasne licenciu za článok o manipulácii s počtom nakazených

Irak pozastavil agentúre Reuters na tri mesiace činnosť. Bagdad sa tak rozhodol kvôli štvrtkovej správe, v ktorej agentúra uviedla, že iracké vládne údaje o koronavírusoch sú podhodnotené.

Lunter opäť otvoril reštauráciu a bistrá

Banskobystrický výrobca tofu a rastlinných nátierok spoločnosť Lunter začala od začiatku apríla opäť variť obedové menu vo svojich gastro prevádzkach v Banskej Bystrici a Bratislave. Rozbiehajú aj donášku.

Google, Facebook a ďalšie platformy pozitívne reagujú na výzvu Komisie zastaviť podvody a chrániť spotrebiteľov

Európska komisia víta odpovede online platforiem Allegro, Amazon, AliExpress, Bing, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Rakuten, Wish a Yahoo, ktoré súhlasili s prijatím opatrení na zastavenie podvodov a reklám propagujúcich falošné výrobky proti koronavírusu.

Cez víkend sa bude hackovať koronakríza (VIDEO)

Slovensko sa tento víkend (3. – 5. apríla) zapojí do globálneho boja proti pandémii COVID-19.

Tvárou kampane #spolumamenato je šéf Slovenskej sporiteľne v rúšku (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa spolu so svojimi partnermi reklamnou agentúrou Zaraguza a mediálnou agentúrou Wavemaker spustila kampaň, ktorou reaguje na aktuálnu situáciu ohľadom nákazy koronavírusom. Tvárou kampane je šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil, ktorý sa už dlhšie prihovára zamestanancom ale aj klientom na vlastnom vlogu. Teraz netradične, v rúšku.

Slovanet na apríl rozšíril bezplatné TV vysielanie

Telekomunikačný operátor Slovanet v spolupráci s vysielateľmi zabezpečil aj na apríl 14 televíznych kanálov rôzneho žánrového zamerania, ktoré bezplatne sprístupnil všetkým zákazníkom digitálnej televízie IPTV cez optické siete bez ohľadu na zakúpený balík.

Zrušili trest smrti vrahovi, ktorý investigatívnemu novinárovi pred kamerami odrezal hlavu

Pakistanský súd zrušil trest smrti britskému teroristovi, ktorý v roku 2002 s ďalšími ozbrojencami uniesol a brutálne zavraždil novinára denníka Wall Street Journal Daniela Pearla.