Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 21. februára

22.02.2018 10:35 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – 1 500 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo tým, že dňa 27. 8. 2017 o cca  8:00 hod odvysielal program Rio, ktorý klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých napriek tomu, že obsahoval scény a výjavy, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 7 rokov;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Nechcú dotované bane – Prievidza v programe Noviny dňa 18. 11. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi NITRANET, s.r.o. (programová služba TV9) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedodal v zákonnej lehote Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dní 4. a 5. 9. 2017;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (Rádio Rebeca) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, ku ktorému došlo dňa 29. 6. 2017 tým, že nevyužíval frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín a 99,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu boli pridelené;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním programu Reportéri dňa  11. 12. 2017;

- začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Patria) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 93,9 MHz Michalovce na účely, na ktoré mu bola pridelená;

- začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s. r. o. (programová služba Radio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu bola pridelená;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 16. 12. 2017 o cca 20:38 hod odvysielal program Vianočná žúrka označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DOMA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 26. 12. 2017 odvysielal program Zápisník jednej lásky, pričom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti vysielať audiovizuálne dielo len v čase a za podmienok dohodnutých  s nositeľom práv k tomuto dielu;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba DOMA) vo veci možného porušenia § 18a ZVR v súvislosti s možným nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom v mesiaci december 2017;

- uznala za neopodstatnené 4 sťažností.

Do online aukcie idú kostýmy a rekvizity z Priateľov

Do aukcie ide prvýkrát viac ako 100 rekvizít, kostýmov a ďalších predmetov z obľúbeného amerického seriálu Priatelia, ktorý sa na obrazovkách prvýkrát objavil pred 25 rokmi.

Cez WhatsApp a Facebook sa šíria falošné poukazy na akcie

Cez komunikačnú aplikáciu WhatsApp alebo sociálnu sieť Facebook sa k českým používateľom začali šíriť podvodné správy s poukazmi na akcie Tesca, Penny alebo Lidla.

Bezpečnostný analytik: Nezaheslovaný telefón je brána k vašim peniazom

„Hoci aplikácie mobilného bankovníctva sú zabezpečené, pri mobile bez bezpečnostných kódov sa vystavujete riziku, že sa potenciálny útočník dostane k ďalším informáciám, ktoré môže zneužiť,“ vysvetľuje v rozhovore PAVOL DRAXLER, odborník na kybernetickú bezpečnosť z Binary Confidence, člen Asociácie kybernetickej bezpečnosti.
Bezpečnosť v online priestore je stále aktuálnou témou. V uplynulých týždňoch v bankovom prostredí rezonovala napríklad legislatíva PSD2, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou platieb v internet bankingu, ako aj v mobile bankingu. Keďže práve prostredníctvom smartfónov sa odohráva aj veľa našich ďalších každodenných aktivít, je namieste rozprávať sa o bezpečnosti súvisiacej práve s mobilnými telefónmi. Aké všetky dáta môže útočník o mne zistiť alebo zneužiť, ak má môj telefón?

RTVS prináša hit z produkcie HBO: seriál Geniálna priateľka (VIDEO)

Knižná tetralógia Neapolská sága talianskej spisovateľky Eleny Ferrante, ktorá si pred pár rokmi podmanila svet, prichádza na televízne obrazovky.

Google spúšťa novú službu Google Stadia

Americká internetová spoločnosť Google dnes spúšťa streamovaciu hernú službu Stadia. Umožňuje hranie hier na vzdialených serveroch, takže jej užívatelia nepotrebujú výkonný počítač či hernú konzolu.

Jakubisko zverejnil prvú oficiálnu ukážku z novej Perinbaby (VIDEO)

Po vyše dvoch rokoch náročnej práce s rozsiahlou filmovou produkciou režisér Juraj Jakubisko a spoločnosť Bontonfilm zverejnili prvé zábery z nového filmu s názvom Perinbaba a dva svety.

Na Malte zadržali podozrivého zo sprostredkovania vraždy novinárky

Maltská polícia zadržala muža, ktorého považuje za sprostredkovateľa vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa denníka Times of Malta zadržaný ponúkol polícii spoluprácu výmenou za prezidentskú milosť. Novinárka, ktorá písala o korupcii vo vládnych kruhoch, zahynula pri výbuchu bomby vo svojom aute v októbri 2017.

4ka zahusťuje svoju sieť a pridáva nové lokality

Mobilný operátor 4ka pokračuje vo výstavbe vlastnej siete, od začiatku jesene pokryl viacero lokalít, napríklad obce Bystré, Gabčíkovo, Ihľany, Istebné, Lenartovce, Markušovce, Oslany, Rudňany, Svrčinovec či Zborov nad Bystricou. Ich obyvatelia tak môžu využívať už aj modernú LTE sieť operátora.

RTVS odvysiela špeciálne diskusie (VIDEO)

Pád totalitných režimov v bývalých krajinách sovietskeho bloku aj dôvody, ktoré k tomu viedli, rozoberie moderátor Peter Turčík v špeciálnej diskusii Pamäť na hojdačke, ktorú RTVS pripravila k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

O2: Slovensko pred rokom 89 je krajina, kam sa nechceme nikdy vrátiť

Spoločnosť O2 si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie a pri tejto príležitosti podporila projekty, ktoré mladým ľuďom približujú, prečo sa pred 30 rokmi ľudia postavili za slobodu a demokraciu a prečo sa za tieto hodnoty oplatí bojovať aj dnes.