Radio Slovakia International vysiela do zahraničia už 20 rokov

Programová služba RTVS Radio Slovakia International (RSI) si v týchto dňoch pripomína 20. výročie prvého vysielania. Táto udalosť je veľmi úzko spojená so vznikom samostatnej Slovenskej republiky 1.1.1993. Ako prvá sa vo svetovom éteri ozvala už 4. januára 1993 slovenská sekcia RSI. O tri mesiace neskôr sa vysielanie rozšírilo o ďalšie štyri jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a ruský. Španielska sekcia sa pripojila o desať rokov neskôr.

20 rokov vysielania RSI znamená tisíce hodín programu, nekonečné množstvo tém, veľké úsilie redakčných a technických tímov, odozvy od tisícok poslucháčov z celého sveta a spolupráca so zahraničnými médiami. Oslavy jubilea vyvrcholia 10. apríla verejnou nahrávkou za účasti pozvaných hostí, zástupcov diplomatických zborov na Slovensku, vládnych inštitúcií i mimovládnych organizácií, či bývalých pracovníkov zahraničného vysielania.

Od prvých dní spustenia zahraničného vysielania Radia Slovakia International bolo jeho úlohou informovať o živote nového štátu uprostred Európy. Za spomínaných 20 rokov RSI oboznamovalo poslucháčov a verejnosť v zahraničí so zahranično-politickými aktivitami, iniciatívami, či postojmi Slovenska, s jeho cestou do NATO aj Európskej únie, so vstupom do schengenského priestoru aj plnením podmienok pri prijímaní novej meny Euro.

Radio Slovakia International hovorí denne v šiestich jazykoch o tom, čím Slovensko aktuálne žije, predstavuje nevyčerpateľnú bohatosť jeho obyvateľov, miest a obcí, približuje dejiny a prírodné krásy Slovenska. Reakcie poslucháčov dostáva RSI z najrôznejších kútov sveta - od Brazílie cez New York, Bangladéš, Čeľabinsk, Kovačicu až po Paríž. Poslucháči oceňujú najmä pôvodnosť a originálnosť informácií o Slovensku, ktoré napriek rýchlemu rozvoju nových technológií nikde inde nenachádzajú. Radio Slovakia International vysiela prostredníctvom satelitu a internetu. Vysielacie časy, možnosti príjmu a programovú štruktúru nájdete na internetovej stránke www.rsi.sk.