Colnica prinesie napínavý „súboj" slovenského a českého dokumentu

Colnica prinesie napínavý „súboj" slovenského a českého dokumentu

RTVS a Česká televízia prinášajú na obrazovky jedinečný cyklus 26 dokumentárnych filmov od renomovaných českých a slovenských tvorcov v novom spoločnom projekte Colnica. RTVS na Dvojke a ČT2 odvysielajú cyklus autorských dokumentov a živých diskusií o témach charakterizujúcich českú a slovenskú spoločnosť. Ku každej téme ponúkne vždy jeden slovenský a jeden český dokument, ktoré budú súčasťou talkshow.

Program, ktorým budú divákov sprevádzať slovenská moderátorka Adela Banášová a český hudobník a moderátor Michal Prokop, sa odohráva na pomyselnej colnici medzi oboma štátmi v brnianskom štúdiu ČT. 13-dielny cyklus Colnica začnú obe verejnoprávne televízie vysielať už túto nedeľu 14. apríla – Dvojka o 20.00 a ČT2 o 20.55 hod.

90-minútový cyklus Colnica bude striedať vážne až filozofické témy s odľahčenými námetmi. V každom z 13 dielov sa bude venovať jednej spoločenskej téme, ku ktorej ponúkne dva 26-minútové dokumenty jedného českého a jedného slovenského autora. Za slovenskú stranu spracovali jednotlivé témy filmári ako Jaro Vojtek, Diana Fabiánová, Zuzana Piussi, Juraj Lehotský, Marek Šulík, Viera Čakányová, Peter Kerekes, Tina Diosi, Tereza Nvotová a ďalší. Český pohľad budú reprezentovať napríklad Jan Němec, Filip Remunda, Vít Klusák, Jan Gogola ml., Robert Sedláček, Petr Marek a ďalší. Spoločný projekt RTVS a ČT Colnica otvorí film slovenskej režisérky Zuzany Piussi a dokument českého autora Jana Látala. Témou prvej časti cyklu, ktorej sa budú venovať obaja filmári, je kríza autorít.

Významnú úlohu v cykle Colnica hrá aj publikum mladých českých a slovenských študentov, ktorí sa do diskusie budú zapájať svojimi postrehmi a otázkami. Cyklus Colnica bude vysielať RTVS každú nedeľu počas 13 týždňov o 20.00 na Dvojke a ČT2 o niečo neskôr (približne o 20.50 hod.).

„To, že sa nám podarilo tento projekt skoordinovať v spolupráci s Českou televíziou, je dobrým signálom do budúcnosti. Znamená to, že podobné projekty spolu s ČT chystáme na podstatne väčšej ploche a intenzívnejšie," povedal programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

Cyklus Colnica/Celnice je koprodukčným projektom a prvým spoločným vysielaním RTVS a Českej televízie. Program vznikol pri príležitosti 20 rokov existencie samostatných štátov.

Témy jednotlivých dielov a autori dokumentov:
1. Kríza autorít (Zuzana Piussi a Jan Látal)
2. Svet v nás (Martina Saková a Pavel Abrahám)
3. Máme 20 (Tereza Nvotová, Jan Papoušek)
4. Naši vedľa nás (Jaro Vojtek a Karel Žalud)
5. Zdraví chorí (Diana Fabiánová a Andrea Culková)
6. Svetoví Slováci/Česi (Juraj Lehotský a Jana Počtová)
7. Hovorí Boh po česky/ po slovensky? (Marek Šulík a Lucie Králová)
8. Národné mantinely (Robert Kirchhoff a Jan Gogola ml.)
9. Za svetlú budúcnosť (Peter Krištúfek a Filip Remunda, Vít Klusák)
10. Ruky v hlave (Viera Čakányová a Vít Janeček)
11. Rodina bola základ štátu (Vlaďa Plančíková a Robert Sedláček)
12. Od federácie k federácii? (Tina Diosi a Petr Marek)
13. Svadba a rozvod z rozumu (Peter Kerekes a Jan Němec)