Výzva: Jaroslav Rezník, odstúpte!

Vyzývame touto cestou riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa RTVS.

 Výzvu je možné podpísať tu: http://oks.sk/vyzva-jaroslav-reznik-odstupte/

Jaroslav Rezník nastúpil do RTVS ako politický nominant vládnej koalície a krátko po jeho nástupe už došlo k prvým zmenám vo vedení spravodajstva RTVS. Neskôr bola kvázidočasne pozastavená relácia Reportéri, ktorá bola jedinou investigatívnou reláciou v slovenských televíziách, a vymenení redaktori relácie Dejiny.sk, zjavne na politickú objednávku SNS.

V ostatných dňoch sme sa dozvedeli, že nový vedúci spravodajstva neschvaľoval nosenie odznakov #allforjan redaktormi spravodajstva RTVS. Dlhoročná vysoko profesionálna zahraničná spravodajkyňa a reportérka RTVS Oľga Baková bola právnickými kľučkami vyhodená z práce. A ako vrchol všetkého sme sa dozvedeli, že osoba, ktorá s obľubou zdieľa a šíri konšipračné bludy a proruskú propagandu, má spolupracovať s RTVS na programoch o vede a zahraničí.

Aj minulosť Jaroslava Rezníka, napr. zmluva s prokremeľskou agentúrou Sputnik, hovorí o tom, že nie je schopný zabezpečiť nešírenie konšpiračných bludov a neobjektívnej propagandy prostredníctvom verejnoprávnych médií.

Sme presvedčení, že novinári majú právo vyjadriť svoj postoj v otázke, ktorá sa ich tak bytostne dotýka, ako sa ich dotýka vražda ich kolegu Jána Kuciaka. Sme presvedčení, že novinári pracujúci vo verejnoprávnom médiu majú právo na vedenie spravodajstva, ktoré nebude poplatné politikom a nebude na nich v tomto smere vyvíjať tlak.

Sme presvedčení, že spravodajstvo RTVS, ale aj RTVS ako celok, majú viesť profesionáli, pri ktorých je nepochybné, že sú dostatočne vzdialení od konkrétnych politický strán a politikov. Túto podmienku rozhodne nespĺňajú bývalí hovorcovia ministerstiev či politikov.

Sme presvedčení o tom, že spravodajstvo, ale aj ostatné neumelecké programy verejnoprávnych médií musia byť založené prísne na reálnych, hodnoverných a pravdivých faktoch. Fanúšik konšpiračných teórií a šíriteľ proruskej propagandy nemá vo verejnoprávnom médiu čo hľadať.

Z vyššie uvedených dôvodov sa domnievame, že Jaroslav Rezník dokázal nad všetky pochybnosti, že nie je vhodnou osobou, ktorá by mala viesť verejnoprávne médium.

Vyzývame preto Jaroslava Rezníka, aby sa vzdal funkcie riaditeľa RTVS a vyzývame Národnú radu Slovenskej republiky, aby do tejto funkcie zvolila človeka, ktorý svojou profesionálnou kariérou, ako aj svojím osobným, morálnym a názorovým profilom, zabezpečí nestrannosť, profesionalitu, tvorivú a pokojnú pracovnú atmosféru a tým aj čo najvyššiu kvalitu vysielania RTVS.

Juraj Petrovič, podpredseda OKS a predseda Programovej rady OKS
Ondrej Dostál, predseda OKS a poslanec NR SR
Martin Mlýnek, podpredseda OKS
Ivan Kuhn, podpredseda OKS
Vladimír Špánik, člen Predsedníctva OKS, predseda Regionálneho združenia OKS v Nitrianskom kraji
Juraj Bakoš, člen Predsedníctva OKS, predseda Regionálneho združenia OKS v Trenčianskom kraji

 Výzvu je možné podpísať tu: http://oks.sk/vyzva-jaroslav-reznik-odstupte/