V Lidl lese rastie už 870 000 stromčekov

V Lidl lese rastie už 870 000 stromčekov Foto: Lidl

Diskontný reťazec pomáha zalesňovať kalamitou zničené lesné porasty od roku 2012, v siedmom roku projektu pribudlo v Tatrách ďalších 80 ha lesa.


V Lidl lese, ktorý sa rozprestiera vo Vysokých i Nízkych Tatrách, rastie vďaka zákazníkom a zamestnancom diskontného reťazca už celkovo 870 000 stromčekov. Nachádza sa na ploche väčšej ako 360 hektárov, čo je približne 450 futbalových ihrísk. Pre zaujímavosť, jeden hektár lesa môže ročne vyprodukovať až 30 ton kyslíka, čo predstavuje spotrebu približne 130 ľudí. Na základe svojej rozlohy by Lidl les mohol v budúcnosti poskytovať kyslík pre viac ako 46 000 ľudí, teda jedno väčšie veľké slovenské mesto.
Pri výsadbe tohtoročných 185 000 stromčekov pomohlo vo štvrtok 10. mája v Nízkych Tatrách aj viac ako 60 zamestnancov spoločnosti Lidl. Na území Lesnej správy Malužiná sa im podarilo prekonať slovenský rekord v počte vysadených stromčekov za jeden deň. Tím Lidla zlepšil svoj vlastný historický zápis spred roka zo 7500 na 8000 sadeničiek.

„Pri všetkých našich aktivitách zohľadňujeme ich dopad na životné prostredie. Tento rok sme si napríklad naplánovali mimoriadne rozsiahly energetický audit všetkých našich budov. Uvedomujeme si našu zodpovednosť a okrem snahy o znižovanie našej uhlíkovej stopy sa usilujeme aktívne prispieť k obnove slovenskej prírody. Tatry sú našou srdcovkou a veľmi radi sa sem každý rok vraciame,“ povedal počas v poradí už siedmej výsadby v Lidl lese Matúš Gála, generálny riaditeľ diskontného reťazca, a dodal: „Žiadna z našich spoločensky zodpovedných aktivít by však nebola možná bez našich zákazníkov a zamestnancov. Ďakujem im za to, že nám umožňujú robiť svet lepším.“

Lidl podporuje zalesňovanie Tatier už od roku 2012 prostredníctvom projektu „Voda pre stromy“. Zapojiť sa do obnovy slovenského prírodného pokladu môže každý zákazník zakúpením 1,5 l minerálnej vody Saguaro. Za každú predanú minerálku spomenutej privátnej značky vyčlení obchodný reťazec jeden cent na kúpu a výsadbu stromčekov. V aktuálnej etape sa týmto spôsobom podarilo získať prostriedky na 174 973 sadeničiek. Diskontný reťazec následne toto číslo zaokrúhlil na 185 000.

„V mene štátneho podniku LESY Slovenskej republiky by som sa chcel veľmi pekne poďakovať spoločnosti Lidl za päťročné partnerstvo v projekte Lidl les, ktoré sme úspešne odštartovali 6. mája 2014. Teší nás skutočnosť, že sa Lidl les tak rýchlo rozrastá, čo značí, že spoločnosti Lidl nie je osud slovenských lesov ľahostajný. Sme nesmerne radi, že po dvoch rokoch výsadby vo Vysokých Tatrách sa Lidl les začal rozrastať na území Nízkych Tatier, ktoré boli v roku 2004 takmer v rovnakej miere zasiahnuté veternou kalamitou Alžbeta. Chcel by som zaželať Lidl lesu, aby sa i naďalej rozrastal a aby tu bol aj pre ďalšie generácie,“ povedal generálny riaditeľ podniku LESY Slovenskej republiky Marian Staník.