KBS spustila informačnú stránku o ochrane osobných údajov v Cirkvi

25.06.2018 10:46 | Tlačové správy | TK KBS

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) spustila špecializovanú internetovú stránku gdpr.kbs.sk, kde zverejňuje všetky potrebné informácie pre cirkevné subjekty v súvislosti s aktuálnym nariadením Európskej únie (EÚ), ktoré upravuje doterajší zákon o ochrane osobných údajov (GDPR).

Ten platí od dnešného dňa. Webstránku vytvoril sekretariát Konferencie biskupov Slovenska.

"Všetky dokumenty a vzory sú chránené autorským právom. Zverejnené pokyny, dokumenty a vzory môžu používať výlučne subjekty Rímskokatolíckej cirkvi a Gréckokatolíckej cirkvi v Slovenskej republike, školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti uvedených cirkví a právnické osoby, ktoré si svoju subjektivitu odvodzujú od uvedených cirkví," uvádza KBS.

Na stránke sa nachádza súhrn záväznych predpisov pre Rímskokatolícku a Gréckokatolícku cirkev. Osobitnou časťou sú informácie pre diecézy (eparchie). K dispozícii sú aj odpovede na často kladené otázky. Na webstránke je tiež možné nájsť informácie pre farnosti, rehole a iné právnické osoby (subjekty odvodené od Cirkvi, školstvo, charita, TK KBS a Generálny sekretariát KBS). Spoločnou zodpovednou osobou je KBS.

O riešeniach ochrany osobných údajov hovorili zástupcovia KBS aj na jarnom medzinárodnom kongrese ITAPA 2018 v Bratislave, kde sa zamerali nielen na dopad očakávanej legislatívy na cirkevné elektronické informačné systémy, ale ponúkli aj vybrané prípadové štúdie riešenia elektronizácie procesov.

Jozef Karika dosiahol rekordný úspech

Nový román Jozefa Kariku Priepasť dosiahol to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej slovenskej knihe. Počas prvého dňa predpredaja zaznamenal najvyššie čísla predajnosti v celej histórii kníhkupectva Martinus.

V nezvyčajnom aukčnom boji o televíziu Sky je víťazom americký Comcast

Americká káblová spoločnosť Comcast dnes zvíťazila v boji o prevzatie britskej platenej televízie Sky. Konkurenta 21st Century Fox porazila ponukou 17,28 libry za akciu.

Návod pre rodiča: Čo vám budú vyčítať vaše deti, keď uvidia váš profil na Facebooku?

Jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí – Facebook – je otvorená všetkým, bez rozdielu veku. Kým tínedžeri s internetom vyrastali a spolu so zrodom Facebooku sa im akosi prirodzene dostali do krvi jeho nepísané pravidlá, pre starších, ktorí začínali používaním pevnej linky, môže ísť o desivé miesto plné neznámych tlačidiel a obrázkov.

Krajcer odišiel z Glob.sk, Ruttkayová sa stala šéfredaktorka

Keď sme koncom augusta písali o spravodajskom webe Glob.sk, Daniel Krajcer mal s webom ešte veľké plány, v súčasnosti je všetko inak. Krajcer sa rozhodol z projektu odísť.

Finančná gramotnosť je nízka. Sporíme väčšinou bez účelu a neefektívne

Výsledky prieskumu Poštovej banky o vzťahu Slovákov k peniazom* potvrdili, že naše znalosti v oblasti financií sú stále podpriemerné. Vo veľkom teste finančnej gramotnosti prepadli aj tí, ktorí si v tejto oblasti verili. Výrazne lepšie výsledky nedosiahli ani mladí, či ekonomicky aktívni ľudia. Finančná gramotnosť pritom ovplyvňuje životnú situáciu nás všetkých, ako aj budúcnosť našich detí.

Zemana nahneval status redaktora Českého rozhlasu na facebooku

Rozhlas aj redaktor sa českému prezidentovi ospravedlnili.

Gott sa postavil za Slávika, podľa Ortela stratil svoju podstatu

Spevák Karel Gott označil hudobné anketu Český slávik, ktorej tohtoročné zrušenie oznámil Jaroslav Těšínský z usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica, za neoddeliteľnú súčasť českej populárnej hudby.

Vyjde kniha o Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej

Na jeseň tohto roka vyjde špeciálna kniha o zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi a archeologičke Martine Kušnírovej.

Arena Sport odvysiela historicky prvé majstrovstvá sveta v minifutbale

Stanica Arena Sport odvysiela historicky prvé majstrovstvá sveta v minifutbale (Socca World CUP 2018). Národné výbery z Európy, Afriky, Ázie a Ameriky sa stretnú v boji o titul majstra sveta v portugalskom Lisabone. Na šampionáte, ktorý bude od 24. do 29. septembra, bude až 32 reprezentácií, medzi ktorými nebude chýbať Slovensko.

Zomrel producent seriálu Mafiáni

Po vážnej chorobe zomrel v nedeľu televízny producent Miroslav Čížek.