Darujklik.sk umožní ťažbu kryptomien v prospech charity

Na Slovensku vznikol projekt Darujklik.sk. Ide o formu charity, prostredníctvom ťažby kryptomien. Občianske združenie Blockchain Slovakia, ktoré je tvorcom projektu, chce takto poukázať na existenciu kryptomien a možnosť ich využitia v oblasti charity.

 

Ľudia sa môžu zapojiť do projektu tým, že poskytnú svoje počítače na ťažbu kryptomien, pričom za ťažbu dostanú odmenu. Odmena za ťažbu bude v plnej výške automaticky pripísaná na konto organizácie, pre ktorú sa rozhodnú. Ťažiari si na začiatok môžu vyberať spomedzi piatich rôznych charitatívnych projektov.

 

„Chceme využiť silu a potenciál počítačovej siete a motivovať jej užívateľov, aby pomáhali tým, ktorí to potrebujú,“ uviedol dôvody vzniku charitatívneho projektu Marek Môcik prezident Blockchain Slovakia, o.z.. Počítač je dnes už v každej domácnosti, či na pracovisku. Čas, ktorý strávime za počítačom dostáva vďaka Darujklik charitatívny rozmer. „Jednoducho povedané, zatiaľ čo trávime čas na počítači, v pozadí prebieha ťažba,“ vysvetľuje Môcik. Doslova tak stačí len pohnúť prstom a spustiť tažbu Užívatelia internetu tak môžu pomáhať doslova kedykoľvek, priamo z domu pri sledovaní seriálov, či surfovaní na sociálnych sieťach, v práci alebo aj v noci.

 

Občianske združenie Blockchain Slovakia, ktoré je zakladateľom projektu, chce osloviť touto cestou aj mladých ľudí, ktorí často chcú pomáhať, no nemajú nato finančné prostriedky. V tomto prípade ich ani nepotrebujú. Základný princíp ťažby spočíva v tom, že stačí navštíviť webové stránky www.darujklik.sk, zvoliť si charitu, ktorej chcete pomáhať a kliknutím na srdiečko spustiť ťažbu. Darcovia sa sami rozhodnú, komu venujú energiu svojich počítačov. Na Slovenku je zatiaľ charitatívna ťažba novinkou, no vo svete už na podobnom princípe funguje napríklad celosvetovo známy Unicef.

Zalistovanie partnerských organizácii do projektu je bezplatné, jediné podmienkou je, aby mala organizácia charitatívny rozmer a vedela preukázať aj zmysluplné aktivity. Medzi organizácie zapojené do projektu patrí aj systém Dobrý anjel, Biela pastelka, či medzinárodná organizácia Kiwanis.