Reakcia poslankyne SPOLU Viery Dubačovej na slová ministerky kultúry Ľubice Laššákovej

Reakcia členky výboru pre kultúru a médiá a poslankyne SPOLU Viery Dubačovej na slová ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ktorá po piatkovom stretnutí s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom uviedla, že je neakceptovateľné, aby politici zasahovali do fungovania verejnoprávnej inštitúcie a podľa nej zneužívali témy, ktoré sú vo výsostnej právomoci manažmentu.

 

"Áno, je neprijateľné, aby sme ako politici riešili situáciu v RTVS. Ak však nemajú politici riešiť túto situáciu, je potrebné zmeniť zákon, pretože politici volia riaditeľa ako manažéra. Ten teraz zlyháva manažérsky, nevie komunikovať s ľuďmi. Preto my, poslanci parlamentu, musíme cítiť svoju mieru zodpovednosti. Poslanci parlamentu majú byť strážcami demokracie a pri súčasnej legislatíve nimi majú byť aj v prípade RTVS. Ako to teda pani ministerka myslela? Ani ona nemá právo hovoriť poslancom čo majú a čo nemajú robiť. Aj ona totiž skladá účty parlamentu, štábna kultúra nepustí.

My poslanci sme zatiaľ jedným z kontrolných orgánov a zodpovedáme za stav verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Ak to pani ministerka myslela tak, že ona a jej strana SMER-SD podporí niekdajší stiahnutý vládny návrh zákona z dielne Mareka Maďariča, ktorý sa teraz vracia do pléna, a ktorý bude hovoriť o tom, že voľba riaditeľa RTVS nemá byť na pôde parlamentu, tak potom s ňou súhlasím.

Sama vítam iniciatívu Mareka Maďariča v súvislosti s návrhom zákona, ktorý s Martinom Poliačikom predkladajú na júnovú schôdzu Národnej rady. Určite však k nemu budeme mať pripomienky. Aj v rámci pracovnej skupiny strany SPOLU - občianska demokracia pre kultúru a médiá o tejto téme veľa hovoríme a v prvom rade stále viac rezonuje potreba zadefinovania verejnoprávnosti. Čo má znamenať, aké dobro má prinášať pre celú spoločnosť. Verejnoprávne médium musíme podľa mňa vnímať ako ochrancu demokracie. V tejto súvislosti sa snažíme nastaviť komunikáciu s odborníkmi, audiovizuálnymi tvorcami, novinármi.

Odpolitizovanie voľby generálneho riaditeľa musíme vnímať aj v súvislostiach aktuálnych udalostí. Vidíme ako je u nás zneužívaná moc. Novú a odpolitizovanú voľbu generálneho riaditeľa RTVS musíme pripraviť tak, aby sme eliminovali akékoľvek snahy o zneužitie moci vo verejnoprávnom médiu. Predkladaný návrh poslancov M. Maďariča a M. Poliačika napríklad do zboru voliteľov navrhuje zástupcu ZMOS-u či zástupcov funkcií priamo vymenovaných ministrom kultúry, čo môže v budúcnosti vyvolávať pochybnosti o odpolitizovaní voľby."