Šéf Slovenskej správy ciest má na krku kauzu Dron

 

Len krátko po tom, ako hnutie OĽANO upozornilo na predražené pracovné prostriedky pre zamestnancov Železníc slovenskej republiky o takmer o 200-tisíc eur, má minister dopravy opäť čo vysvetľovať. Ako dnes upozornil portál Aktuality.sk, Slovenská správa ciest si objednala natočenie 10-minútového videa mosta medzi Komárnom a Komáromom za 60-tisíc eur v zákazke: Foto a video dokumentácie stavby "Nový cestný most medzi mestami Komárom-Komárno vyhotovený bezpilotným lietadlom“.

Slovenská správa ciest predpokladala, že zákazka bude stáť 49-tisíc € bez DPH. Hnutie OĽANO sa preto domnieva, že Slovenská správa ciest úmyselne nastavila zákazku pod limitom 50-tisíc eur, aby na ňu nemusela robiť transparentnú súťaž, ktorá by mohla priniesť nižšiu cenu vo verejnom obstarávaní.

Prieskum trhu „troch kamarátov“ teda firiem, z ktorých dve nemali žiadne skúsenosti s predmetnou činnosťou vyhrala firma Segal s cenou takmer 60-tisíc eur s DPH. Táto firma je zároveň prepojená s členom predstavenstva Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Valentínom Gálom. Suma za ktorú natočia videá predstavuje ročné tržby firmy, ktoré dosahovala v predchádzajúcich rokoch. Keďže SSC sa vyhovára, že nemôže zverejniť konkurenčné ponuky ostatných účastníkov súťaže – žiadame ministra dopravy Árpáda Érseka, aby objasnil všetky podrobnosti zákazky na desaťminútové video za takmer 60-tisíc eur.

Minister dopravy Érsek musí vyvodiť zodpovednosť vo vzťahu k riaditeľovi SSC Romanovi Žemberovi vzhľadom k podozreniam o vedomej manipulácii a „šití“ zákazky na mieru spriazneným firmám. Samotný spolumajiteľ Segalu - Csaba pracuje vo firme Granvia, ktorá je koncesionárom časti rýchlostnej cesty R1.

Podávame podnet na NKÚ, aby preveril hospodárne nakladanie s peniazmi ľudí pri tejto zákazke.

Za hnutie OĽANO: Ján Marosz, tieňový minister dopravy