Celý prejav Andreja Kisku: Slobodu musíme chrániť

22.08.2018 10:32 | Tlačové správy | Kancelária prezidenta SR

Prezident Andrej Kiska v utorok vystúpil s príhovorom na RTVS pri príležitosti 50 rokov od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968:

„Pred päťdesiatimi rokmi sa milióny obyvateľov Československa ocitli v šoku. Rozhlasoví reportéri ohlasovali neslýchanú správu: do našej krajiny vtrhli cudzie vojská. Po uliciach miest a obcí rachotili tanky, ľudia stáli pred nimi s holými rukami. Na mnohých miestach sa ozývala streľba.

Všetko to malo podobu nepredstaviteľného, príšerného filmu. Naozaj, kto by bol uveril, že raz nás budú okupovať armády takzvaných „spriatelených krajín“, spojencov z Varšavskej zmluvy? Uverili by sme tomu, že vrcholných predstaviteľov nášho štátu na čele s Alexandrom Dubčekom okupanti zatknú a odvlečú do Sovietskeho zväzu?

Žiaľ, naozaj sa to stalo. Našu vlasť zaplavilo pol milióna vojakov, vyše 6 000 tankov, 800 lietadiel a 2 000 diel. Sovietske divízie nás v noci napadli z východu, zo západu, zo severu aj z juhu. Pridali sa k nim poľskí, maďarskí a bulharskí vojaci. A jednotky armády východného Nemecka stáli na hraniciach ako „rezerva.“

Najväčšia operácia v dejinách Varšavskej zmluvy sa vydarila, do rána obsadili celú republiku. Nijakých kontrarevolucionárov nenašli, zato však v krajine, kde sa dovtedy šírila nádej na slobodnejší život, zabili desiatky nevinných obetí.

Po podpísaní Moskovského protokolu sa hororový film menil na krutú realitu normalizácie. Začala sa potláčať slododa tlače, prejavu či viery. Na pracoviskách sa rozbehli potupné previerky, desaťtisíce zamestnancov boli šikanované, vyhadzovali ich z práce, ich deti nesmeli študovať. Mnohí šikovní a vzdelaní ľudia emigrovali. Moc prevzali bezcharakterní jedinci opierajúci sa o sovietske bodáky.

Dnes sa vám prihováram zo Sliača. Z miesta, odkiaľ po dlhých 23 rokoch odišli poslední cudzí vojaci. Zanechali za sebou zdevastovanú krajinu, zdemolované byty, ale najmä zmarenú nádej na zmenu v roku 1968.

Je povinnosťou dnešných demokratických politikov chrániť našu slobodu, možnosť rozhodovať o našej budúcnosti bez obáv z toho, že naše rozhodnutia zlomí hrubá sila. Preto potrebujeme spojencov s rovnakými hodnotami a rovnakým rešpektom k slobode, právam ľudí a demokracii. Takých spojencov a partnerov máme v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, dvoch pilieroch našej prosperity a bezpečnosti.

Dovoľte mi však vysloviť jednu prosbu. Okupáciu našej krajiny vojskami Varšavskej zmluvy dnes odsudzujú tri pätiny obyvateľov Slovenska. Pribúda však tých, ktorí o nej vedia málo alebo nič. Najmä medzi mladými ľuďmi.

Prosím preto rodičov, učiteľov, príbuzných, ako aj pamätníkov, aby si v tieto dni našli chvíľku času a s mladšími ľuďmi a deťmi sa podelili o svoje poznatky a skúsenosti. Aby im priblížili časy nádeje, ale aj chvíle zrady, zúfalstva a poníženia. Spomenuli si na obete okupácie i zásadnú zmenu, akú nám priniesol November 1989. Aby sme im pomohli pochopiť, že slová „nikdy viac“ znamenajú nielen odhodlanie, ale vyžadujú si rozumné, zodpovedné rozhodnutia, ktoré túto túžbu naplnia obsahom.“

Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov

1. Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov

Dezinformačné internetové stránky získavajú predajom reklamného priestoru každoročne prinajmenšom 235 miliónov dolárov.

Názov novej bondovky je už známy, zverejnili trailer (VIDEO)

2. Názov novej bondovky je už známy, zverejnili trailer (VIDEO)

Dvadsiaty piaty film s Jamesom Bondom ponesie názov No Time To Die (Nie je čas zomrieť).

3. Seriál Sestričky sa vracia na obrazovku, aj s novými herečkami. Prinášame podrobnosti (FOTO, VIDEO)

Televízia Markíza na jeseň 2019 pokračuje ďalšou sériou seriálu z nemocničného prostredia Sestričky.

Dagmar Havlová vysúdila milióny korún za nepravdivé tvrdenia o milencovi

4. Dagmar Havlová vysúdila milióny korún za nepravdivé tvrdenia o milencovi

Pražský vrchný súd dnes priznal herečke Dagmar Havlovej štyri milióny korún odškodného od vydavateľstva Bauer Media za tvrdenie, že mala milenecký pomer v čase, keď jej umieral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií

5. Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií

Americká spoločnosť Apple je odhodlaná vynaložiť vyše šesť miliárd dolárov na pôvodné programy a filmy pre svoju plánovanú televíziu Apple TV +.

Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO)

6. Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO)

Rozprávku Čarovný kamienok bude RTVS vysielať už počas tohtoročných Vianoc na Štedrý deň.

Twitter a Facebook obvinili Čínu z dezinformačnej kampane

7. Twitter a Facebook obvinili Čínu z dezinformačnej kampane

Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali mnoho účtov, ktoré sú podľa ich názoru spojené s dezinformačnou kampaňou Číny zameranou na hongkonské protesty.

Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

8. Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

Polícia dnes upozornila, že niektorým užívateľom facebooku prišla správa, ktorej autor sa vyhráža, že sa dostal na ich účtu na facebooku, vie si stiahnuť celý obsah a žiada 100 €, ak ich dostane, ich účet nechá tak.

Zmizol poľský milionár a filmový producent

9. Zmizol poľský milionár a filmový producent

Poľskí policajti, hasiči, pohraničníci a záchranári na severovýchode Poľska druhý deň pátrajú po milionárovi a filmovom producentovi Piotrovi Wozniak-Starakovi, ktorý zmizol na Mazurských jazerách.

10. Prokurátori vyzvali verejných činiteľov, ktorí s Kočnerom páchali trestnú činnosť, aby sa prihlásili (VIDEO)

Pri vyšetrovaní prípadu vraždy Jána Kuciaka boli získané poznatky o trestnej činnosti predstaviteľov štátnych orgánov, oznámili dnes prokurátori špeciálnej prokuratúry na tlačovej besede.