Ficov návrh o obedoch "zadarmo" je nedomyslený

 

 

"Návrh Roberta Fica je nedomyslený, pretože na Slovensku máme stále mnoho škôl, ktoré ani nemajú školskú jedáleň. Takisto návrh nerieši ďalší závažný problém – kvalitu stravy. Dnes je viac ako 15% detí obéznych, no štát dáva na obedy veľmi malý príspevok, okolo jedného eura. Za túto sumu je ťažké navariť pre deti a mládež zdravý a kvalitný obed s dostatkom ovocia a zeleniny. Rodičia už nebudú priplácať za obedy, no stratia akúkoľvek kontrolu nad kvalitou obeda. S veľkou pravdepodobnosťou sa kvalita obedov bude znižovať.

Ak chceme podporiť rodičov s deťmi, stačilo by zvýšiť prídavok na dieťa, tak, ako navrhovalo hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO). Jednak by to zjednodušilo byrokraciu a vykazovanie žiakov a zároveň by to bolo spravodlivejšie. Často sa totiž stáva, že ak viacdetné rodiny majú malé dieťa, školopovinní súrodenci sa stravujú doma a takto žiadnu podporu nedostanú. Návrh Smeru týmto rodinám vôbec nepomôže.

My predkladáme do parlamentu na septembrovú schôdzu návrh zákona, kde chceme aby každé dieťa malo právo na teplé jedlo. Zároveň by ministerstvo malo pomôcť školám pri zabezpečení jedálne, pretože až 11% škôl nemá vlastnú jedáleň.

Takisto s našimi županmi začíname pracovať na pilotnom projekte na zlepšení kvality jedla na stredných školách, ktoré sú v kompetencii župy."

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO