OĽANO chce oslobodiť malých podnikateľov od preddavkov a zbytočnej byrokracie

 Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predkladá na rokovanie parlamentu návrh zákona, ktorým chce pomôcť najmä malým podnikateľom.

 

Kým v súčasnosti musia firmy s ročnou daňovou povinnosťou 2500 eur každý štvrťrok odvádzať štátu preddavky, podľa návrhu OĽANO by sa mala hranica daňovej povinnosti posunúť na 10-tisíc eur.

Ako uviedol tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger, malí podnikatelia zbytočne dopredu odvádzajú štátu peniaze, ktoré by mohli využiť inak. „V čase, keď je na Slovensku platobná disciplína stále problém a najväčší dopad má práve na malých podnikateľov, je pre nich veľkou pomocou, ak môžu disponovať s peniazmi, ktoré vedia použiť na rast a rozvoj svojho podnikania,“ vysvetlil Heger s tým, že spravidla živnostníkom spôsobuje súčasné nízke nastavenie hranice daňovej povinnosti, okrem administratívnych nepríjemností aj horší cash flow. „Tieto peniaze, ktoré by nemuseli odviesť na preddavky by mohli použiť napríklad na zamestnanie ďalších pracovníkov alebo na investíciu do svojho podnikania. Dnes si na to však musia požičať,“ pokračoval.

Podľa Hegera nebude mať opatrenie OĽANO žiadny dopad na štátny rozpočet. „Peniaze, ktoré bude štát potrebovať na prefinancovanie týchto priebežných príjmov sú z pohľadu rozpočtu zanedbateľné a za ich požičanie štát zaplatí v súčasnosti nulové úroky,“ povedal.

Expert hnutia OĽANO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský vysvetlil, že sa jedná hlavne o mikropodniky, ktoré majú do 10 zamestnancov. Práve tieto podniky tvoria až 97% podnikov na Slovensku a rozdiel v ročnej daňovej povinnosti 2500 alebo 10-tisíc eur sa týka zhruba 30-tisíc firiem a vyše stotisíc živnostníkov. „Firma, ktorá dosiahne ročnú daňovú povinnosť viac ako 2500 eur, musí štátu štvrťročne odvádzať preddavky. My navrhujeme, aby tieto štvrťročné preddavky odvádzali iba firmy, ktoré majú ročnú daňovú povinnosť 10-tisíc eur,“ vyjadril sa Kremský s tým, že malým podnikateľom by takéto opatrenie výrazne pomohlo. „Ak si na finančných trhoch požičiava štát, je to za nulový úrok, ak si však chce požičať malý podnikateľ, je to za 7-8 percentný úrok. My chceme mikropodnikateľom znížiť finančné bremeno a tiež znížiť administratívnu náročnosť,“ pokračoval Kremský a dodal, že ide najmä o podporu ekonomicky najslabších podnikateľov, ktorí však zároveň udržiavajú zamestnanosť v chudobnejších regiónoch.

Ako uzavrel Eduard Heger, podľa OĽANO má byť štát dobrý hospodár, ktorý má ľuďom slúžiť. „Keď si štát vie požičať za nulový úrok, nie je dôvod, aby sa nepodelil o túto výhodu s mikropodnikateľmi, ktorí udržiavajú regióny. Preto je pre nás dôležité presadenie tohto opatrenia. Je to jeden z krokov na odstránenie nadbytočnej administratívnej a finančnej záťaže“ dodal Heger s tým, že OĽANO bude rokovať s ostatnými stranami o podpore spomínaného návrhu zákona.