Nový web prináša všetko podstatné o spoločenskej zodpovednosti

11.10.2018 22:45 | Tlačové správy | Lidl SR

Vznikol nový portál o trvalej udržateľnosti - www.spolocenskazodpovednost.sk

Podrobná a transparentná Správa o trvalej udržateľnosti za rok 2017. Prehľadné informácie o zodpovedných aktivitách vo vzťahu k životnému prostrediu, dodávateľom, sortimentu, spoločnosti a zamestnancom. Zoznam aktualít a ocenení. To všetko a ešte viac nájdete na adrese www.spolocenskazodpovednost.sk, novom webe o trvalej udržateľnosti z dielne Lidl Slovenská republika.

Nový web vznikol spolu s publikovaním historicky prvej Správy o trvalej udržateľnosti, ktorá pokrýva obchodný rok 2017 (marec 2017 – február 2018) a nesie názov „Na ceste k lepšiemu zajtrajšku“. Správa na viac ako 160 stranách podáva celistvý pohľad o aktivitách diskontného reťazca v oblasti trvalej udržateľnosti, pričom obsahuje aj konkrétne a merateľné ciele do budúcnosti. Správa vznikala trištvrte roka, je zostavená na základe medzinárodnej metodiky GRI a  súlad s ňou bol na vybraných indikátoroch overený externým audítorom – spoločnosťou Ernst & Young Slovakia. Kľúčové témy si Lidl neurčil sám, ale rozhodli o nich zainteresované strany, tzv. stakeholderi – zamestnanci obchodného reťazca (prostredníctvom ankety a workshopov), verejnosť (reprezentatívny prieskum), dodávatelia, zástupcovia mimovládneho sektora, médií a štátu. Na tomto základe vznikla matica relevantnosti s 22 strategickými témami. Tie sú rozdelené do štyroch tematických oblastí – suroviny & poľnohospodárstvo, dodávateľský reťazec & spracovanie, prevádzka & procesy, zákazníci & spoločnosť.

Správa o trvalej udržateľnosti nemá byť iba podrobným prehľadom našich aktivít, má byť zároveň aj manažérskym nástrojom, a preto každá kapitola obsahuje predstavenie nášho strategického prístupu a tiež ciele spolu s konkrétnym časovým horizontom. Práve konkrétne záväzky vnímam ako veľmi dôležité, pretože naša filozofia vychádza z motta ´Kto sa prestáva zlepšovať, prestáva byť dobrý´,“ povedal Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika.

Diskontný reťazec patrí medzi najzodpovednejšie firmy na Slovensku, ročne realizuje spoločensky zodpovedné projekty v hodnote viac ako dva milióny eur. O zodpovedný prístup sa však Lidl snaží vo všetkých oblastiach svojho pôsobenia – je férovým obchodným partnerom i zamestnávateľom, úpravou svojho sortimentu sa snaží zlepšovať zdravie zákazníkov a v každodennej činnosti berie ohľad na životné prostredie. Všetko podstatné o spoločenskej zodpovednosti v prehľadnej a graficky pútavej forme je obsahom nového webu www.spolocenskazodpovednost.sk. Nachádza sa na ňom aj spomenutá Správa o trvalej udržateľnosti, okrem slovenskej aj v nemeckej jazykovej mutácii. V budúcnosti bude Lidl pravidelne informovať o priebežnom plnení stanovených cieľov. „Dúfam, že podobne ako pri viacerých našich spoločensky zodpovedných projektoch, budeme inšpiráciou pre iné firmy na Slovensku aj v oblasti transparentného reportovania o vplyve na trvalú udržateľnosť. Nie je to jednoduchý proces, nie je to prezentácia iba toho dobrého a pekného, ale má to veľký zmysel, pretože spoznanie a priznanie potenciálov na zlepšenie je nevyhnutné pre dosiahnutie reálnej zmeny,“ uzavrel Matúš Gála.

1. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

2. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

3. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.

Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

4. Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

Ukrajinský novinár a protikorupčný aktivista Vadym Komarov, ktorého neznámi páchatelia minulý mesiac zbili v centre mesta Čerkasy, dnes zraneniam podľahol. Oznámila to polícia, ktorá vyšetruje, či útok na žurnalistu súvisel s jeho profesiou.

Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

5. Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

Česká polícia preveruje komentáre niektorých ľudí na facebooku, ktorý reagovali na vyjadrenie predsedu SPD Tomia Okamuru o redaktorke Českého rozhlasu (ČRo), ktorá mu položila v stredu v Snemovni otázky súvisiace s prípadom znásilnenia na Litoměřicku.

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

6. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

7. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

8. Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.

9. Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

10. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.