KINEČKOmá šikmé oči! Foto: Kinečko.com

KINEČKOmá šikmé oči!

28.04.2013 23:14 | Tlačové správy | Kinečko

Poznáte KINEČKO? Je to jediný slovenský dvojmesačník o filme, ktorý odráža kinematografiu v súčasných a premenlivých súvislostiach a podporuje písanie o filme, ako relevantnú súčasť živej kinematografie.

Práve v týchto dňoch vyšlo nové číslo KINEČKO má šikmé oči, poskladané z úlomkov toho, čo sa nám podarilo z našej slovenskej perspektívy zistiť o thajskej kinematografii, ale aj kinematografiách diametrálne odlišných, akou je napríklad tá naša.

Na Ceste okolo sveta sa Miro Ulman zhováral s thajským režisérom Apichatpongom Weerasethakulom, ktorého film Strýko Búnmí vyhral v roku 2010 filmový festival v Cannes. A práve v tomto čísle KINEČKA nájdete najsviežejší film tohto režiséra – Mekong Hotel aj na DVD. Podobne ako vo svojich predchádzajúcich dielach, aj v Mekong Hotel Weerasethakul výrazne čerpá z thajského prostredia, mytológie a kultúry, no robí tak spôsobom vychádzajúcim z európskej moderny a amerického experimentálneho filmu. Viac o thajskej kinematografii a jej spoločenských súvislostiach Vám napovie článok Ostrov plný fantázie od Daniela Vadockého. Na ceste sa započúvate prostredníctvom recenzie Mareka Hudeca aj do soundtracku k mysterióznemu seriálu Les Revenants, ktorý vyšiel na značke Rock Action 25. februára 2013.

Slovenský film v detaile Vám poskytne odpoveď na otázku Vidieť či nevidieť: film Výstava cez dva pohľady filmových profesionálov strihača Mareka Kráľovského a dokumentaristu Maroša Beráka. Taktiež si budete môcť prečítať rozhovor Terezy Oľhovej a jej brata Adama Oľhu, ktorého filmový debut s názvom Nový život, intímny rodinný rozhovor nedávno rozčeril vody Slovenského dokumentu. Keďže na Slovenský film naozaj nazeráme v detaile môžete si v novom KINEČKU prečítať aj rozhovor Kataríny Tomkovej s Mirou Fornay, režisérkou filmu Môj pes Killer, ktorý práve teraz robí po celom svete dobré meno slovenskému filmu. O jeho kvalitách sa dočítate aj v recenzii Žofie Bosákovej.

Lahôdku nájdete aj v suteréne, kde náš redaktor Hluk v článku Motorky, mutanti a kovošrot
analyzuje styčné body japonskej cyberpunkovej kinematografie.

Krásny spot na nové číslo KINEČKOmá šikmé oči nájdete tu: https://vimeo.com/64623483.
KINEČKO si môžte za slušné 3 eurá kúpiť na týchto miestach: http://kinecko.com/WE3/predaj/, alebo si ho jednoducho predplaťte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

1. Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.

Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

2. Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

Poštová banka spustila predaj vlastnej kolekcie oblečenia pod názvom Dobro sa nosí. Celý výťažok z  predaja poputuje na dobrú vec. Záujemcovia ju nájdu v predajni Nosene a kúpou kúskov z tejto kolekcie sa aj oni stanú nositeľmi dobra.

Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

3. Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

Poľsko si najalo americkú reklamnú agentúru, ktorá jeho krásy propagovala prostredníctvom fotografií z Prahy. Poľská národná nadácia zaplatila americkej agentúre White House Writers Group (WHWG) podľa poľského portálu onet.pl 5,5 milióna dolárov.

Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

4. Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

Chorvátsky novinár spravodajského portálu Index.hr bol zatknutý a prepustený s pokutou za údajnú urážku chorvátskej polície na twitteri. Kvôli ďalšiemu vyjadreniu na tejto sociálnej sieti čelí obvineniu, že sa dotkol cítenia Chorvátov, informovali miestne médiá.

5. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

6. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

7. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

8. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

9. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

10. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.