KINEČKOmá šikmé oči! Foto: Kinečko.com

KINEČKOmá šikmé oči!

28.04.2013 23:14 | Tlačové správy | Kinečko

Poznáte KINEČKO? Je to jediný slovenský dvojmesačník o filme, ktorý odráža kinematografiu v súčasných a premenlivých súvislostiach a podporuje písanie o filme, ako relevantnú súčasť živej kinematografie.

Práve v týchto dňoch vyšlo nové číslo KINEČKO má šikmé oči, poskladané z úlomkov toho, čo sa nám podarilo z našej slovenskej perspektívy zistiť o thajskej kinematografii, ale aj kinematografiách diametrálne odlišných, akou je napríklad tá naša.

Na Ceste okolo sveta sa Miro Ulman zhováral s thajským režisérom Apichatpongom Weerasethakulom, ktorého film Strýko Búnmí vyhral v roku 2010 filmový festival v Cannes. A práve v tomto čísle KINEČKA nájdete najsviežejší film tohto režiséra – Mekong Hotel aj na DVD. Podobne ako vo svojich predchádzajúcich dielach, aj v Mekong Hotel Weerasethakul výrazne čerpá z thajského prostredia, mytológie a kultúry, no robí tak spôsobom vychádzajúcim z európskej moderny a amerického experimentálneho filmu. Viac o thajskej kinematografii a jej spoločenských súvislostiach Vám napovie článok Ostrov plný fantázie od Daniela Vadockého. Na ceste sa započúvate prostredníctvom recenzie Mareka Hudeca aj do soundtracku k mysterióznemu seriálu Les Revenants, ktorý vyšiel na značke Rock Action 25. februára 2013.

Slovenský film v detaile Vám poskytne odpoveď na otázku Vidieť či nevidieť: film Výstava cez dva pohľady filmových profesionálov strihača Mareka Kráľovského a dokumentaristu Maroša Beráka. Taktiež si budete môcť prečítať rozhovor Terezy Oľhovej a jej brata Adama Oľhu, ktorého filmový debut s názvom Nový život, intímny rodinný rozhovor nedávno rozčeril vody Slovenského dokumentu. Keďže na Slovenský film naozaj nazeráme v detaile môžete si v novom KINEČKU prečítať aj rozhovor Kataríny Tomkovej s Mirou Fornay, režisérkou filmu Môj pes Killer, ktorý práve teraz robí po celom svete dobré meno slovenskému filmu. O jeho kvalitách sa dočítate aj v recenzii Žofie Bosákovej.

Lahôdku nájdete aj v suteréne, kde náš redaktor Hluk v článku Motorky, mutanti a kovošrot
analyzuje styčné body japonskej cyberpunkovej kinematografie.

Krásny spot na nové číslo KINEČKOmá šikmé oči nájdete tu: https://vimeo.com/64623483.
KINEČKO si môžte za slušné 3 eurá kúpiť na týchto miestach: http://kinecko.com/WE3/predaj/, alebo si ho jednoducho predplaťte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.