„Zlaté prvé minúty“ po narodení rozhodnú o kvalite života

06.11.2018 10:04 | Tlačové správy | Lidl SR

Lidl spolu so zákazníkmi už po štvrtýkrát pomôže vážne chorým novorodencom.

Každé dve hodiny potrebuje jeden novorodenec na Slovensku intenzívnu lekársku starostlivosť. Týchto viac ako päťtisíc detí narodených za jeden rok dostane vďaka zákazníkom spoločnosti Lidl Slovenská republika dôležitú pomoc. V rámci štvrtého ročníka projektu „Dobré rozprávky“ môžu všetky slovenské nemocnice umožňujúce bezplatný pôrod opäť získať zostavu život zachraňujúcich prístrojov – monitor srdca a inkubátor.

Od pondelka 5. novembra môžete za každých 20 € nákupu získať jednu z troch jedinečných audiorozprávok na motívy príbehov Pavla Dobšinského: „Koza odratá a jež“, „Tri citróny“ a „Trojruža“ za symbolické 1 €. A toto jedno Euro opäť dokáže zázraky, Lidl totiž slovenským nemocniciam venuje zostavu život zachraňujúcich prístrojov pre novorodencov v hodnote celého výnosu z akcie. Cieľom projektu je podporiť čo najviac 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých nemocniciach, ktoré na Slovensku umožňujú bezplatný pôrod. „Rozprávky učia deti, že dobro vždy zvíťazí nad zlom. Dobro však nad zlom víťazí aj v skutočnom živote, pokiaľ sa dobrí ľudia spoja a podajú pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú. Verím, že spolu s našimi zákazníkmi sa nám znova podarí pomôcť našim najmenším a najbezbrannejším v ich boji o to najcennejšie - zdravie,“ uviedol Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika.

„Moderná liečba dnes vychádza z medicíny založenej na dôkazoch a táto určuje akým spôsobom sa má postupovať pri oživovaní novorodenca. Najnovšie európske odporúčania stanovili, že pri resuscitácii je potrebné použiť aj monitor, ktorý je schopný snímať elektrickú aktivitu srdca. Preto je ´srdcom´ ponúkanej sady prístrojov práve takýto monitor, ktorý je navyše použiteľný aj pri sledovaní životných funkcií dieťaťa vyžadujúceho si intenzívnu starostlivosť,“ uviedol prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu, a doplnil: „Nemocnice získajú aj inkubátor, ktorý zabezpečuje termoneutrálne prostredie pre dieťa a jemu i ošetrujúcemu personálu poskytuje potrebný komfort.“ Hodnota každej zostavy prístrojov prevyšuje 16 600 €.

V roku 2015 venoval Lidl vďaka svojim zákazníkom 14 nemocniciam v 10 slovenských mestách 34 život zachraňujúcich inkubátorov. Tieto pracoviská pomáhajú najrizikovejším novorodencom. O rok neskôr sa diskontný reťazec rozhodol ísť ešte ďalej a podať pomocnú ruku všetkým deťom, ktoré o to najcennejšie – svoj život – musia bojovať od prvých chvíľ. Spoločne so svojimi zákazníkmi venoval všetkým slovenským pôrodniciam umožňujúcim bezplatný pôrod zostavu život zachraňujúcich prístrojov. V minulom roku získali dôležité vybavenie všetky novorodenecké pracoviská. Za predošlé tri roky získali slovenské nemocnice vďaka zákazníkom Lidla prístroje v hodnote takmer 2,5 milióna eur.

Vďaka nasadeniu a profesionalite lekárov a zdravotníckeho personálu sa dnes darí zachrániť život väčšiny detí, ktoré sa narodia predčasne alebo s komplikáciami. Tzv. „zlaté prvé minúty“ po narodení sú síce krátkym, ale mimoriadne dôležitým obdobím, kedy sa rozhoduje o kvalite života dieťaťa do budúcnosti. „Novorodenecké oddelenia získajú týmto darom ďalšie vybavenie s cieľom nielen novorodencov zachrániť, ale zároveň im ponúknuť šancu na ďalší kvalitný a plnohodnotný život,“ uzavrel prof. Zibolen.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

1. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

2. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

3. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

4. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

5. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

6. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.

Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

7. Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

Pred rozhodujúcim druhým kolom volieb prezidenta je podľa stávkových kancelárií jasnou favoritkou na výhru Zuzana Čaputová, ktorá minulý víkend presvedčivo vyhrala prvé kolo hlasovania.

EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

8. EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

Americký internetový gigant Google dostal už tretiu pokutu od Európskej komisie za zneužívanie svojho postavenia na trhu.

Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

9. Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

Vo štvrtok 21. marca 2019 nebude slovenská Wikipédia 24 hodín dostupná na protest voči návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu.

10. Skupina Poštovej banky, popri investíciám do modernizácie, zvýšila zisk aj výnosy

Skupina Poštovej banky zvýšila v roku 2018 celkový konsolidovaný čistý zisk o 6,4 milióna eur na 54,3 milióna eur. Vyplýva to z dnes zverejnenej konsolidovanej účtovnej závierky skupiny.