Službu pre získanie elektronického podpisu cez internet už môžu využiť aj používatelia operačných systémov Linux a macOS

Ministerstvo vnútra v spolupráci s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby /NASES/ ešte začiatkom októbra 2018 sprístupnilo novú verziu aplikácie pre občianske preukazy umožňujúcej o všetko potrebné pre e-podpis požiadať cez internet. Po štarte služba fungovala len pre operačný systém Windows, v súčasnosti však môžu online získať certifikáty pre e-podpis online aj používatelia operačných systémov Linux a macOS.

Získať certifikáty pre e-podpis bolo pred spustením špecializovanej online služby možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov. Online službu využili žiadatelia o e-podpis od októbra vo viac ako 10-tisíc prípadoch.

Aplikácia automaticky zistí stav certifikátov na čipe občianskeho preukazu – ak ich používateľ nemá, alebo sú neplatné, ponúkne ich vydanie. Aktualizácia softvéru na čipe občianskeho preukazu prebehne cez zabezpečený komunikačný kanál, používateľ si sám nastaví PIN k elektronickému podpisu a tiež PUK, pomocou ktorého v prípade potreby PIN odblokuje. Systém mu v ďalších krokoch vydá tri typy certifikátov.

Aktuálna verzia aplikácie spolu s ostatnými ovládačmi pre elektronický občiansky preukaz je k dispozícii aj na https://eidas.minv.sk/TCTokenService/download/ vrátane používateľskej príručky.

Slovenská republika pred rokom hromadne zrušila takmer tristotisíc elektronických podpisov z dôvodu ich potenciálnej zneužiteľnosti. Od 31. októbra 2017 poskytujeme bezplatne bezpečnejšie typy certifikátov, v súčasnosti môže elektronicky podpisovať takmer 160-tisíc držiteľov občianskych preukazov s čipom. Všetky elektronické služby poskytované štátom nájdete na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk .