Až dve tretiny Slovákov strácajú počas Black Friday zdravý rozum

22.11.2018 09:41 | Tlačové správy |

Máte v pláne využiť zľavy, ktoré obchodníci ponúkajú počas Black Friday? Môžete patriť k dvom tretinám Slovákov, ktorí utrácajú svoje peniaze úplne zbytočne.

Ako ukázal prieskum značky Gambrinus, ktorá vo svojich kampaniach pripíja na zdravý rozum, ľudia míňajú svoje úspory na celý zástup vecí, ktoré nakoniec v skriniach či pivniciach zapadajú prachom. Ak si pritom myslíte, že reč je najmä o ženách, ste na omyle! Muži mnohokrát nakupujú ešte nerozvážnejšie. Gambrinus preto pripomína, aby ste pri výpredajoch nepoľavili od zdravého rozumu, a peniaze radšej investovali na posedenie pri pivku s priateľmi.

Prieskum, ktorý pre Gambrinus pri tejto príležitosti vypracovala agentúra MNForce, pritom ukázal, že 73 % ľudí viac preferuje práve posedenie s priateľmi, než nakupovanie počas výpredajov. Navyše, až 80 % Slovákov potvrdilo, že ľudia počas Black Friday strácajú zdravý rozum.

Dve tretiny Slovákov kupujú zbytočné veci

O ženách sa zvykne hovoriť, že sú nákupné maniačky. Ako však ukázal prieskum, bezhlavé nakupovanie počas výpredajov je blízke aj chlapom. Pri oboch pohlaviach sa totiž ukázalo, že spontánne siaha po rôznych ponukách v období najväčších zliav až 42 % opýtaných. Drobný rozdiel medzi pohlaviami však môžeme vidieť v ochote stáť pre zľavu v dlhých radoch. Kým pri ženách ide len o tretinu, muži sú trpezlivejší a kvôli nižšej cene je ochotných počkať v zástupe ľudí 41 % respondentov.
To, že takmer polovica Slovákov necháva obsah nákupného košíka počas výpredajov na náhodu, sa viditeľne podpísalo na tom, koľko produktov nakoniec zostáva v našich domácnostiach zapadnutých prachom. „Ako ukázal prieskum značky Gambrinus, pri oboch pohlaviach ide až o dve tretiny opýtaných, ktorí veci kupujú len kvôli vidine obrovskej zľavy,“ hovorí brand manažér značky Gambrinus Josef Jalůvka.

Rozum strácame pri oblečení a elektronike

Nakupovanie bez zdravého rozumu je vidieť najmä pri oblečení a elektrospotrebičoch. Až 53 % žien priznalo, že išlo práve o šaty či iné módne doplnky kúpené vo výpredajoch, ktoré nakoniec vôbec nenosili. Takmer štvrtina nevyužíva ani zakúpenú kozmetiku a zhruba 10 % Sloveniek zbytočne nakúpilo elektroniku, rôzne spotrebiče či hračky pre deti.

Muži podľa prieskumu nakupujú oblečenie rovnako bezhlavo ako ženy. Väčší rozdiel však vidíme pri elektronike. Kým u žien je to len spomínaných 10 %, pri mužoch ide až o tretinu opýtaných, ktorí počas Black Friday siahli po spotrebičoch, ktoré im boli takpovediac nanič. Chlapi sú však rozhodnejší pri kozmetike a takmer 90 % z nich nakupuje len tú, ktorú naozaj použije. Takmer pätina mužov však po Black Friday zavesí na klinec športové potreby. Pri nežnejšom pohlaví ide len o 11 %. Obe pohlavia však s rozumom nakupujú knihy či rôzne učebné pomôcky. Iba necelá štvrtina Slovákov sa rozhodne tovar vrátiť späť do obchodu.

„Počas Black Friday by mal každý z nás zbystrieť. Pri slovách ako výpredaj, zľava či jedinečná šanca sa v nás aktivujú centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za iracionálne správanie a riadime sa viac emóciami než racionálnymi úvahami. Prehnane reagujeme na podnety, ale zabúdame na zámer, ktorý je za nimi skrytý,“ vysvetľuje psychológ Robert Krause s tým, že ľudia často uprednostňujú okamžité uspokojenie pred dlhodobejším cieľom. „Práve Black Friday nahráva emočným častiam nášho mozgu a odpája centrá zodpovedné za používanie zdravého rozumu. To, čo kupujeme je málokedy to, čo potrebujeme,“ dodáva psychológ.

Po zľavách poľujú muži po 50-tke

Tento rok sa podľa prieskumu na obrovské výpredaje chystá 61 % Slovákov, pričom plány ušetriť majú viac ženy ako muži. Dominujú najmä mladšie vekové kategórie, no u mužov chcú najviac zliav využiť chlapi po päťdesiatke. Očakávania Slovákov sú pritom naozaj vysoké. Takmer štvrtina ľudí si myslí, že im na nákupy bude stačiť 50 €. O niečo viac ako polovica opýtaných si však na výpredaje rezervuje 200 €. Necelá pätina siahne do peňaženky ešte hlbšie a na Black Friday si vyčlenila zhruba 350 €. Iba 3 % opýtaných očakáva, že svoju kreditku odľahčí o viac ako 500 €.

Značka Gambrinus pri príležitosti Black Friday spúšťa v prevádzke Srdcovka Reduta netradičnú vernisáž s príznačným názvom - Výstava zdravého rozumu. Začína sa práve v deň, keď na Slovensku oficiálne spúšťa predvianočná nákupná horúčka, a to 23. novembra, a potrvá až do 7. decembra.

Na výstave budú predstavené „diela“ hneď niekoľkých „autorov“, ktorí s vidinou obrovskej zľavy siahali po produktoch, no nakoniec zostali v zabudnutí. Príkladom je fondue set kúpený so zľavou 40 % počas Black Friday 2014, ktorý doposiaľ neohrial žiaden syr či čokoládu. Uvidíte aj tenisky odpálené do autu, ktoré aj napriek zľave 55 % a odhodlaniu majiteľa odohrali len jeden set.

„Našim cieľom je, aby ľudia pochopili, že 80% zľava na vŕtačku či vaflovač v tvare srdca s doručením do 24 hodín im neprinesie taký zážitok, ako posedenie s priateľmi pri pive v Srdcovke,“ uviedol brand manažér značky Gambrinus Josef Jalůvka.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

1. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

2. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

3. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

4. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

5. Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53% našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

6. Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

Noviny regionálnej siete REGIONPRESS sú bezplatne distribuované až do 1,5 milióna domácností. Dokážu týždenne osloviť takmer pol milióna čitateľov.

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

7. Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.

Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

8. Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

Štát Izrael existuje len sedem desaťročí, no za svoju krátku existenciu dokázal zúrodniť nehostinné miesta vďaka dômyselným zavlažovacím technológiám, vybudovať infraštruktúru, postaviť špičkové nemocnice a vzdelávať svoje obyvateľstvo na prestížnych univerzitách.

9. Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO)

Americká herečka Felicity Huffmanova, známa zo seriálu Zúfalé manželky, bola odsúdená k 14 dňom väzenia, 250 hodinám verejnoprospešných prác a pokute 30.000 dolárov v korupčnom škandále s prijímacími testami na prestížnej americkej univerzite. Informovala o tom televízia CNN.

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

10. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.