Don Bosco opúšťa Slovensko - svätca si uctilo viac ako 100 000 ľudí

30.04.2013 22:07 | Tlačové správy | Seleziani

Stránka www.saleziani.sk prinášala každodenné informácie a spravodajstvo z miest, fotografie zachytávajúce atmosféru, ako aj provinciálov denník z putovania relikvií, ktorý každý večer osobne písal pre návštevníkov portálu. Počas 21 dní zaznamenala stránka www.saleziani.sk viac ako 44 000 unikátnych návštev.

Svätec Ján Bosco opúšťa Slovensko v stredu, 1. mája 2013 v skorých ranných hodinách. Počas troch týždňov jeho prítomnosti na Slovensku sa pri jeho relikviách zastavilo okolo 100 000 ľudí – deti, žiaci, študenti, rodiny s deťmi, skôr narodení, rehoľníci, rehoľníčky, kňazi, biskupi. Ján Bosco navštívil dvadsaťštyri miest, prišiel aj medzi Rómov na Luník IX či Poštárku, ale aj k mladistvým v nápravnovýchovnom zariadení v Sučanoch. Putovanie končí 1. mája na Miletičovej v Bratislave rannou svätou omšou o 6.45 hod. Následne relikvie opúšťajú Slovensko a smerujú do Slovinska.
Provinciál Karol Maník povedal, že každodenné putovanie s relikviami bolo pre neho obrovským zážitkom, cťou, vnútorne silným pocitom, ktorý len ťažko môže opísať. „Zažil som veľa chvíľ, udalostí a videl som mnoho tvárí, ktoré mi ostávajú hlboko v srdci," povedal. Relikvie sprevádzal osobne počas celého putovania. „Pre mňa, pre mojich bratov saleziánov, pre celé Slovensko je to veľký dar, ktorý sme mohli prijať, posilniť sa vo viere a stretnúť sa s našim zakladateľom. Prosil som dona Bosca o tri „veci" – o našu vernosť, o nové duchovné povolania a o požehnanie pre všetkých mladých," povedal Maník.

Ján Bosco nám zanechal hlboký pocit pokoja, nadšenia, možnosti dotknúť sa svätosti. Odchodom relikvií dona Bosca život v saleziánskej rodine nekončí. Už budúci rok oslávia saleziáni 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko. V tom istom roku (2014) budú hostiteľmi svetových športových hier mládeže (PGS), ktoré sú akousi obdobou olympijských hier. Viac ako 1 200 mladých športovcov z rôznych krajín sveta zavíta na Slovensko.
Saleziánske vydavateľstvo Don Bosco pripravuje v najbližších dňoch – v mesiaci jún vydanie knihy rozhovorov s pápežom Františkom. Kniha „Pápež František – rozhovory s Jorgem Bergogliom" odhaľuje obraz skromného kňaza, nadšeného učiteľa a bystrého a obratného kardinála Bergoglia, ktorý sa prednedávnom stal hlavou Katolíckej cirkvi.
Saleziáni don Bosca ďakujú všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli pri zabezpečení putovania relikvií a informovaní verejnosti o tejto udalosti.
Peter Novák, Saleziáni don Bosca

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

1. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

2. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

3. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

4. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

5. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

6. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

7. Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

Už v septembri príde na Comics salón do Bratislavy Natalia Tena, jedna z herečiek filmovej série o Harrym Potterovi, kde stvárnila postavu Nymphadory Tonks allias Tonksovej.

Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

8. Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

V ďalšej časti komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, ktorá bola údajne zachytené z aplikácie Threema v jeho telefóne, sa spomína aj televízna redaktorka.

Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

9. Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

Už túto sobotu a nedeľu 24. a 25. augusta 2019 vám televízia Arena Sport prinesie priame prenosy zo svetového turnaja v stolnom tenise 2019 ITTF World Tour, Czech Open.

10. Babiš sa odvolal proti novému rozhodnutiu v kauze stretu záujmov ohľadom ovládania médií

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů.