Don Bosco opúšťa Slovensko - svätca si uctilo viac ako 100 000 ľudí

30.04.2013 22:07 | Tlačové správy | Seleziani

Stránka www.saleziani.sk prinášala každodenné informácie a spravodajstvo z miest, fotografie zachytávajúce atmosféru, ako aj provinciálov denník z putovania relikvií, ktorý každý večer osobne písal pre návštevníkov portálu. Počas 21 dní zaznamenala stránka www.saleziani.sk viac ako 44 000 unikátnych návštev.

Svätec Ján Bosco opúšťa Slovensko v stredu, 1. mája 2013 v skorých ranných hodinách. Počas troch týždňov jeho prítomnosti na Slovensku sa pri jeho relikviách zastavilo okolo 100 000 ľudí – deti, žiaci, študenti, rodiny s deťmi, skôr narodení, rehoľníci, rehoľníčky, kňazi, biskupi. Ján Bosco navštívil dvadsaťštyri miest, prišiel aj medzi Rómov na Luník IX či Poštárku, ale aj k mladistvým v nápravnovýchovnom zariadení v Sučanoch. Putovanie končí 1. mája na Miletičovej v Bratislave rannou svätou omšou o 6.45 hod. Následne relikvie opúšťajú Slovensko a smerujú do Slovinska.
Provinciál Karol Maník povedal, že každodenné putovanie s relikviami bolo pre neho obrovským zážitkom, cťou, vnútorne silným pocitom, ktorý len ťažko môže opísať. „Zažil som veľa chvíľ, udalostí a videl som mnoho tvárí, ktoré mi ostávajú hlboko v srdci," povedal. Relikvie sprevádzal osobne počas celého putovania. „Pre mňa, pre mojich bratov saleziánov, pre celé Slovensko je to veľký dar, ktorý sme mohli prijať, posilniť sa vo viere a stretnúť sa s našim zakladateľom. Prosil som dona Bosca o tri „veci" – o našu vernosť, o nové duchovné povolania a o požehnanie pre všetkých mladých," povedal Maník.

Ján Bosco nám zanechal hlboký pocit pokoja, nadšenia, možnosti dotknúť sa svätosti. Odchodom relikvií dona Bosca život v saleziánskej rodine nekončí. Už budúci rok oslávia saleziáni 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko. V tom istom roku (2014) budú hostiteľmi svetových športových hier mládeže (PGS), ktoré sú akousi obdobou olympijských hier. Viac ako 1 200 mladých športovcov z rôznych krajín sveta zavíta na Slovensko.
Saleziánske vydavateľstvo Don Bosco pripravuje v najbližších dňoch – v mesiaci jún vydanie knihy rozhovorov s pápežom Františkom. Kniha „Pápež František – rozhovory s Jorgem Bergogliom" odhaľuje obraz skromného kňaza, nadšeného učiteľa a bystrého a obratného kardinála Bergoglia, ktorý sa prednedávnom stal hlavou Katolíckej cirkvi.
Saleziáni don Bosca ďakujú všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli pri zabezpečení putovania relikvií a informovaní verejnosti o tejto udalosti.
Peter Novák, Saleziáni don Bosca

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.

Chcete si v roku 2020 viac nasporiť? Pozrite si niekoľko užitočných tipov

Stalo sa už akousi „tradíciou“, že si s vykročením do nového roka dávame novoročné predsavzatia. Niektorí len preto, aby reč nestála. Iní s dobrým úmyslom, ale bez následných činov. Sú aj takí, ktorí neostanú len pri prázdnych slovách, no a oproti týmto všetkým sú tí, ktorí si predsavzatia vôbec nedajú. Možno preventívne, aby sa do nich niekto nemohol „obuť“, že ich nesplnili.

Shortlist súťaže PROKOP 2019 je známy

Do jubilejného 10. ročníka súťaže najlepších PR projektov na Slovensku PROKOP 2019 agentúry a zadávatelia registrovali historicky najvyšší počet prác - 128 projektov. Vo štvrtok zasadala porota a vybrala projekty, ktoré postúpili na shortlist v 12 kategóriách.