Kino Lumière v máji uvedie v premiére slovenský film Kauza Cervanová

30.04.2013 22:08 | Tlačové správy | SFÚ

V máji uvedie Kino Lumière vo svojom programe nový slovenský celovečerný dokumentárny film Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa. Jeho film, na ktorom pracoval osem rokov, vstúpi do kín v polovici mája, okrem neho tento mesiac čaká divákov v Kine Lumière program bohatý na súčasné novinky i archívne filmy. Nebudú chýbať tradičné cykly aj filmová spomienka na talianskeho tvorcu škandalóznych filmov Marca Ferreriho.

Dokumentárna tragédia o práve na spravodlivosť Kauza Cervanová sa zaoberá súvislosťami a okolnosťami týkajúcimi sa prípadu znásilnenia a vraždy mladého dievčaťa spred tridsiatich rokov, za čo bolo odsúdených sedem údajných páchateľov. Film síce prináša rekonštrukciu udalostí, predovšetkým sa však na jej pozadí pokúša zobraziť vzťahy a fungovanie spoločnosti v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Ako hovorí o filme Robert Kirchhoff, „nepokúšal som sa rekonštruovať kriminálny prípad. Išlo mi o univerzálny obraz ´zločinu a trestu´ s výrazným politickým podtextom. Tento film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Jeho poslaním nie je na konci odhaliť vraha, ani objasniť tento prípad. To je záležitosťou súdu. Tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny, mocenských štruktúr a presvedčivo ilustruje obdobie československej normalizácie, ktoré aj keď už dávno skončilo, jeho prominenti odolávajú náporom času a premenám spoločnosti."

Okrem slovenskej novinky bude mať v máji v Kine Lumière premiéru aj belgický film Hasta la vista v réžii Geoffreya Enthovea, ktorý už získal niekoľko ocenení. Rozpráva príbeh o láske, priateľstve a humore ako jedinom prostriedku, ktorý pomáha trom hlavným hrdinom vyrovnať sa s neľahkou situáciou. Zároveň je to film o silnej túžbe ako o najväčšom hýbateľovi ľudskej snahy prekonávať akékoľvek obmedzenia a hranice. Do programu je zaradený tento mesiac aj dokument Pátranie po Sugar Manovi Malika Bendjelloula, neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Rodrigueza, najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov, ktorá však nezažiarila. V apríli ho Kino Lumière uviedlo na pár predstaveniach v predpremiére.

Archívne kino zameria svoju tému na francúzsku kinematografiu 30. a 40. rokov minulého storočia. Pre návštevníkov kina to bude jedinečná príležitosť vidieť filmy dvoch významných francúzskych režisérov prvej polovice 20. storočia. Marcel Carné a Julien Duvivier nakrúcali moderné tragédie, ktoré v dejinnom vývine patria k základným dielam tzv. poetického realizmu, určujúcemu prúdu vo vtedajšej francúzskej kinematografii. Premietať sa budú Duvivierove snímky Golem (1936) a Pepe le Moko (1937) a Carného filmy Návšteva z temnôt (1942) a Deti raja (1945). V pravidelnom cykle premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon bude v máji uvedený francúzsky film Hlavička (1975) Jeana-Jaquesa Annauda.

V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumière v máji pripomenú 85. výročie narodenia talianskeho režiséra, scenáristu a herca Marca Ferreriho dvoma jeho kultovými filmami. Tento režisér s povesťou tvorcu škandalóznych filmov by mohol byť označený mnohými prívlastkami. Bol to anarchista so satirickým pohľadom, narúšateľ spoločenských tabu a dogiem meštiackej spoločnosti, nevšedný analytik moderného spolužitia muža a ženy. Ideovo nadväzoval na literárnych velikánov, bol rabelaisovsky hyperbolický a kafkovsky ironický. Nakrúcal v rôznych krajinách, pričom v jeho filmoch hrali tí najlepší herci svojej doby. Diváci Kina Lumière uvidia jeho filmy Včelia kráľovná (1963) a Veľká žranica (1973).

V májovom programe nechýba ani tradičný Filmový kabinet, vzdelávací projekt, ktorý práve tento mesiac končí svoj prvý semester. Je to zároveň prvý mesiac, počas ktorého sú naplánované tri prednášky s projekciami. Už vo štvrtok 2. mája sa uskutoční prednáška Vrcholy nemého filmu a filmová reč spojená s projekciou filmu Utrpenie panny Orleánskej (1928) Carla Theodora Dreyera, o dva týždne je naplánovaná prednáška Dokumentárny film a skutočnosť, počas ktorej sa premietnu dva filmy Roberta Flahertyho Nanuk, človek primitívny (1922) a Muž z Aranu (1934) a koniec mesiaca i semestra uzavrie prednáška Zvuk vo filme s filmom Fritza Langa Vrah medzi nami (1931).

Výnimočnou udalosťou v Kine Lumière v máji bude krst publikácie významného českého kritika a historika Jana Lukeša Diagnózy času: Český a slovenský povojnový film, v ktorej sa venuje dejinám českého a slovenského filmu z obdobia rokov 1945 až 2011. Českú a slovenskú kinematografiu v nej reflektuje v kontexte historických peripetií, najmä politických tlakov, s ktorými sa film, ale aj ostatné umenia, musia vyrovnávať. Prezentácia publikácie, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 23. mája o 18.00 hod., bude spojená s projekciou filmu Ružové sny Dušana Hanáka z roku 1976.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.

Konšpirátori, šarlatáni, trollovia, hoaxy...

Práve vyšla nová kniha Prečo ľudia veria nezmyslom, ktorá sa zaoberá silou dezinformácií, fakenews, konšpiračných teórií, hoaxov, je o trolloch, postfaktutálnej dobe, šarlatánoch.

ČRo spustil nejväčší český audioarchív mujRozhlas

Český rozhlas spustil největší český audio archiv. V rámci projektu mujRozhlas bezplatně nabídne živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

4 tipy, ako mať Vianoce udržateľné. Ekologicky aj finančne

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, no pri pohľade na preplnené obchody, parkoviská a všadeprítomné davy ľudí v predvianočnom období sa opak stáva pravdou. Môžu byť pre nás obdobím stresu, zhonu či konzumu a ich skutočný význam sa vytráca. Máme preto pre vás 4 tipy, ako prežiť Vianoce pohodovo, ale najmä udržateľne. Či už z pohľadu nášho životného prostredia alebo peňaženky.

Čmeliak Hanna od Erste Group: Ak si začnete veriť, dokážete aj nemožné (VIDEO)

Skupina Erste Group, ktorej patrí Slovenská sporiteľňa, prichádza pred Vianocami do všetkých štátov, v ktorých pôsobí, s vianočnými mini filmom o čmeliakovi Hanna, ktorý túžil lietať.

Rada stopla zmenu Lengyelovho rádia na Rádio Mária

Rádio Rocková republika, Rádio Aktual, Rádio Jazz a nakoniec Rádio Mária Slovensko. Toto bol plánovaný údel frekvencií po Rockovej republike, ktoré pred 4 rokmi získal Martin Lengyel.

NAKA obvinila Martina Daňa z daňového podvodu, hrozí mu 5 rokov

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa zo spáchania daňového podvodu, informovala dnes polícia.