Otvorený list premiérovi a poslancom: Výzva na podporu Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR Foto: Omediach.com

05.12.2018 08:42 | Tlačové správy |

Otvorený list v tomto znení bol zaslaný predsedovi vlády, predsedovi, podpredsedom a podpredsedníčke NR SR a všetkým poslancom NR SR.

IDE O CIVILIZAČNÚ PRÍSLUŠNOSŤ SLOVENSKA

S maximálnym znepokojením sledujeme politický zápas okolo dvojice kľúčových dokumentov dlhodobej vízie zahraničnopolitickej orientácie a bezpečnosti našej krajiny, a to Bezpečnostnej a Obrannej stratégie Slovenskej republiky.

Tieto dokumenty predstavujú základné kamene definujúce hodnoty a bezpečnostné záujmy, z ktorých bude Slovenská republika odvodzovať ďalšie koncepcie a dokumenty určujúce štruktúru bezpečnostného a obranného systému štátu.

Od roku 2005, kedy boli v Národnej rade Slovenskej republiky schválené posledné návrhy oboch dokumentov, prešlo trinásť rokov. V ich priebehu došlo k zásadným zmenám bezpečnostného prostredia, ktoré sa nás bezprostredne týkajú, najmä vzhľadom na vojnový konflikt v susednej Ukrajine. Ruská federácia ho začala nelegálnou anexiou Krymu a konflikt pokračuje dodnes, predovšetkým na východnej časti územia, najnovšie aj v Azovskom mori. Vízia mierového riešenia je v nedohľadne a konflikt degraduje bezpečnostné prostredie Slovenska a Európskej únie.

Vývoj v technologickej a informačnej oblasti, environmentálne a civilizačné zmeny, ako aj domáce spoločensko-politické udalosti potvrdzujú, že prijatie aktualizovaných dokumentov zdôrazňujúcich ukotvenie Slovenska v EÚ a silnejšie transatlantické partnerstvo v rámci NATO by malo byť absolútnou prioritou a jedinou alternatívou každého, komu leží na srdci hodnotové a bezpečné postavenie našej krajiny a jej občanov. Od toho, kam sa teraz Slovensko ako štát prihlási, budú v budúcnosti závisieť perspektívy a možnosti našich mladších generácií.

Návrhy oboch stratégií, ktoré vznikli v roku 2017, považujeme za profesionálne pripravené a po odbornej stránke poctivo a kvalitne napísané dokumenty, ktoré sú v súlade s obdobnými dokumentami našich spojencov a partnerov, ako aj s Globálnou stratégiou EÚ a Strategickou koncepciou NATO. Návrhy oboch stratégií už boli schválené vládou SR a taktiež Bezpečnostnou radou SR.

Ako zdôrazňuje samotná bezpečnostná́ stratégia, „integrácia v EÚ a NATO je inštitucionálnym vyjadrením civilizačnej príslušnosti Slovenskej republiky, posilňuje jej zahranično-politický vplyv a všestranne podporuje jej rozvoj. Pre SR sa EÚ stala životným a hodnotovým priestorom a NATO obranným a bezpečnostným pilierom.“

V októbri 2017 v spoločnom vyhlásení potvrdili traja najvyšší ústavní činitelia SR, že „jednoznačné pokračovanie v proeurópskej a proatlantickej orientácii je strategickým záujmom Slovenskej republiky. Európska únia je pre Slovensko a jeho občanov životným a hodnotovým priestorom, ktorý nemá alternatívu. Pre bezpečnosť našej krajiny má zásadný význam posilňovanie stability euroatlantického priestoru, posilňovanie solidarity a súdržnosti EÚ a NATO”.

Dlhodobá stratégia obrany a bezpečnosti našej krajiny nemôže byť predmetom politických kalkulácii, populistických hier a nekompetentných rozhodnutí.

Preto my, dolu podpísaní zástupcovia odbornej verejnosti, akademickej obce a občianskej spoločnosti vyzývame Vás, ústavných činiteľov, predsedov parlamentných strán, poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, k štátnickému prístupu, k jednoznačnému prihláseniu sak hodnotovému a politickému priestoru západnej civilizácie, postavenom na židovsko-kresťanskom základe, tradíciách antickej filozofie, rímskeho práva, humanizmu a osvietenstva, k ukončeniu nezmyselných straníckych súperení v tejto veci, a predovšetkým k schváleniu existujúcich návrhov bezpečnostnej a obrannej stratégie Národnou radou Slovenskej republiky.

Signatári:

Matej Kandrík, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Godársky, MEMO 98
Rasťo Kužel, MEMO 98
Juraj Smatana, učiteľ a občiansky aktivista
Peter Zajac, literárny vedec a politik
Fedor Gál, sociológ a politik
Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejné otázky
Tomáš Kriššák, OSF a Sebavedomé Slovensko
Ján Orlovský, Nadácia otvorenej spoločnosti
Tomáš Čížik, CENAA- Centre for European and North Atlantic Affairs
Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik a spolupracovník hnutia OĽaNO
Boris Strečanský, Princeton University
Juraj Krúpa, Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku
Marián Jaslovský, publicista a hudobník
Jana Poláčiková, vysokoškolská pedagogička a projektová manažérka pre vedu a výskum
František Šebej, psychológ, novinár a politik
Juraj Mesík, publicista a aktivista
Soňa Szomolányi, politologička a sociologička, FiFUK
Jozef Bátora, Katedra politológie FiFUK
Martin Bútora, sociológ a diplomat
Jana Kobzova, spolupracovníčka Európskej Rady pre zahraničné otázky
Miroslav Kocúr, teológ a pedagóg
Jozef Lenč, politológ FF UCM
Miriam M. Lexmann, International Republican Institute
Alexander Duleba, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Juraj Droba, predseda Bratislavský samosprávny kraj
Richard Q. Turscányi, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Šimko, právnik a politik
Daniel Milo, GLOBSEC
Peter Terem, profesor FPVaMV UMB
Ľudmila Verbická, Ukrajinsko-Slovenská Iniciatíva
Lucia Kaščáková, EAC Euro-Atlantic Center

Lasica, Drobná a ďalší naspievali pieseň pre Jána a Martinu (VIDEO)

Predstavujem si krajinu je názov piesne podľa predlohy skladby Imagine od Johna Lennona, ktorú slovenskí umelci upravili a naspievali ako spomienkou na život a lásku dvoch mladých ľudí - zavraždeného páru Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí zmenili Slovensko a nikdy sa o tom nedozvedeli.

Poslednú nedeľu pred voľbami budú debatovať Pellegrini, Danko, Matovič, Kotleba a ďalší (VIDEO)

Poslednú nedeľu pred voľbami sa RTVS rozhodla pozvať do štúdia relácie O 5 minút 12 predsedov všetkých súčasných parlamentných strán. Podľa tohto kľúča mal prísť do štúdia Robert Fico, no podľa tlačovej správy za Smer príde podpredseda vlády a premiér Peter Pellegrini.

Prezidentka si bola uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri ich dome (FOTO)

Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok 21. februára 2020 uctila vo Veľkej Mači pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v deň druhého výročia ich vraždy.

Markíza vysvetľuje, ako sa dostal do jej živého vysielania vulgarizmus (VIDEO)

Súčasťou relácie Teleráno na Markíze v piatok bola aj divácka telefonická súťaž o finančnú výhru.

Nezneužívajte folklór v politickom boji, odkazujú osobnosti vo výzve Nie v mojom kroji (VIDEO)

Osobnosti spoločenského aj folklórneho života dnes zverejnili výzvu, v ktorej reagujú na zneužívanie ľudových symbolov a prekrúcanie histórie v politickom boji.

Začať šetriť peniaze a planétu môžeme aj maličkosťami

Menej jazdiť autom, obmedziť spotrebu energie a vody, minimalizovať používanie plastov a papiera. To je len niekoľko spôsobov, ako možno ušetriť nielen svoje financie ale aj životné prostredie. 365.bank sa pozrela aj na ďalšie oblasti, v ktorých môžeme malou zmenou v správaní začať fungovať ekonomickejšie a popri tom tiež ekologickejšie.

V 6O-tke miest po celom Slovensku si ľudia pripomenú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (VIDEO)

V približne šesťdesiatich miestach na Slovensku, ale aj v ČR, sa dnes popoludní uskutočnia zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Podvodná stránka zneužíva Aktuality.sk, Slovenskú sporiteľňu a meno známeho podnikateľa

Na facebooku sa šíri ďalšia varianta podvodu s predajom kryptomeny.

Kaufland bude mať nového generálneho riaditeľa

Vo vedení slovenského Kauflandu sú zmeny.