Otvorený list premiérovi a poslancom: Výzva na podporu Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR Foto: Omediach.com

05.12.2018 08:42 | Tlačové správy |

Otvorený list v tomto znení bol zaslaný predsedovi vlády, predsedovi, podpredsedom a podpredsedníčke NR SR a všetkým poslancom NR SR.

IDE O CIVILIZAČNÚ PRÍSLUŠNOSŤ SLOVENSKA

S maximálnym znepokojením sledujeme politický zápas okolo dvojice kľúčových dokumentov dlhodobej vízie zahraničnopolitickej orientácie a bezpečnosti našej krajiny, a to Bezpečnostnej a Obrannej stratégie Slovenskej republiky.

Tieto dokumenty predstavujú základné kamene definujúce hodnoty a bezpečnostné záujmy, z ktorých bude Slovenská republika odvodzovať ďalšie koncepcie a dokumenty určujúce štruktúru bezpečnostného a obranného systému štátu.

Od roku 2005, kedy boli v Národnej rade Slovenskej republiky schválené posledné návrhy oboch dokumentov, prešlo trinásť rokov. V ich priebehu došlo k zásadným zmenám bezpečnostného prostredia, ktoré sa nás bezprostredne týkajú, najmä vzhľadom na vojnový konflikt v susednej Ukrajine. Ruská federácia ho začala nelegálnou anexiou Krymu a konflikt pokračuje dodnes, predovšetkým na východnej časti územia, najnovšie aj v Azovskom mori. Vízia mierového riešenia je v nedohľadne a konflikt degraduje bezpečnostné prostredie Slovenska a Európskej únie.

Vývoj v technologickej a informačnej oblasti, environmentálne a civilizačné zmeny, ako aj domáce spoločensko-politické udalosti potvrdzujú, že prijatie aktualizovaných dokumentov zdôrazňujúcich ukotvenie Slovenska v EÚ a silnejšie transatlantické partnerstvo v rámci NATO by malo byť absolútnou prioritou a jedinou alternatívou každého, komu leží na srdci hodnotové a bezpečné postavenie našej krajiny a jej občanov. Od toho, kam sa teraz Slovensko ako štát prihlási, budú v budúcnosti závisieť perspektívy a možnosti našich mladších generácií.

Návrhy oboch stratégií, ktoré vznikli v roku 2017, považujeme za profesionálne pripravené a po odbornej stránke poctivo a kvalitne napísané dokumenty, ktoré sú v súlade s obdobnými dokumentami našich spojencov a partnerov, ako aj s Globálnou stratégiou EÚ a Strategickou koncepciou NATO. Návrhy oboch stratégií už boli schválené vládou SR a taktiež Bezpečnostnou radou SR.

Ako zdôrazňuje samotná bezpečnostná́ stratégia, „integrácia v EÚ a NATO je inštitucionálnym vyjadrením civilizačnej príslušnosti Slovenskej republiky, posilňuje jej zahranično-politický vplyv a všestranne podporuje jej rozvoj. Pre SR sa EÚ stala životným a hodnotovým priestorom a NATO obranným a bezpečnostným pilierom.“

V októbri 2017 v spoločnom vyhlásení potvrdili traja najvyšší ústavní činitelia SR, že „jednoznačné pokračovanie v proeurópskej a proatlantickej orientácii je strategickým záujmom Slovenskej republiky. Európska únia je pre Slovensko a jeho občanov životným a hodnotovým priestorom, ktorý nemá alternatívu. Pre bezpečnosť našej krajiny má zásadný význam posilňovanie stability euroatlantického priestoru, posilňovanie solidarity a súdržnosti EÚ a NATO”.

Dlhodobá stratégia obrany a bezpečnosti našej krajiny nemôže byť predmetom politických kalkulácii, populistických hier a nekompetentných rozhodnutí.

Preto my, dolu podpísaní zástupcovia odbornej verejnosti, akademickej obce a občianskej spoločnosti vyzývame Vás, ústavných činiteľov, predsedov parlamentných strán, poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, k štátnickému prístupu, k jednoznačnému prihláseniu sak hodnotovému a politickému priestoru západnej civilizácie, postavenom na židovsko-kresťanskom základe, tradíciách antickej filozofie, rímskeho práva, humanizmu a osvietenstva, k ukončeniu nezmyselných straníckych súperení v tejto veci, a predovšetkým k schváleniu existujúcich návrhov bezpečnostnej a obrannej stratégie Národnou radou Slovenskej republiky.

Signatári:

Matej Kandrík, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Godársky, MEMO 98
Rasťo Kužel, MEMO 98
Juraj Smatana, učiteľ a občiansky aktivista
Peter Zajac, literárny vedec a politik
Fedor Gál, sociológ a politik
Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejné otázky
Tomáš Kriššák, OSF a Sebavedomé Slovensko
Ján Orlovský, Nadácia otvorenej spoločnosti
Tomáš Čížik, CENAA- Centre for European and North Atlantic Affairs
Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik a spolupracovník hnutia OĽaNO
Boris Strečanský, Princeton University
Juraj Krúpa, Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku
Marián Jaslovský, publicista a hudobník
Jana Poláčiková, vysokoškolská pedagogička a projektová manažérka pre vedu a výskum
František Šebej, psychológ, novinár a politik
Juraj Mesík, publicista a aktivista
Soňa Szomolányi, politologička a sociologička, FiFUK
Jozef Bátora, Katedra politológie FiFUK
Martin Bútora, sociológ a diplomat
Jana Kobzova, spolupracovníčka Európskej Rady pre zahraničné otázky
Miroslav Kocúr, teológ a pedagóg
Jozef Lenč, politológ FF UCM
Miriam M. Lexmann, International Republican Institute
Alexander Duleba, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Juraj Droba, predseda Bratislavský samosprávny kraj
Richard Q. Turscányi, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Šimko, právnik a politik
Daniel Milo, GLOBSEC
Peter Terem, profesor FPVaMV UMB
Ľudmila Verbická, Ukrajinsko-Slovenská Iniciatíva
Lucia Kaščáková, EAC Euro-Atlantic Center

1. Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

2. RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím prvej internej televíznej hlásateľky Blaženy Kočtúchovej a teatrológa Jaroslava Blaha mení program.

Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

3. Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie Hypotéka roka, ktoré udeľuje týždenník Trend v spolupráci s Fincentrom. V hodnotení odbornej poroty dominovala vo všetkých hodnotených kritériách, spravidla s vysokým odstupom.

DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

4. DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

V sobotu spustila obchodná sieť DM vo vybraných filiálkach testovanie ekologickej služby – plniacich staníc na pracie a čistiace prostriedky.

5. V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

6. Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

7. Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

8. Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

9. Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

10. 4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

Rýchle dáta nepoznajú hranice. V čoraz väčšom počte krajín môžu Štvorkári využívať už aj rýchly 4G medzinárodný roaming. Pred letnou sezónou operátor sprístupnil rýchle 4G dáta v roamingu v ďalších 21 krajinách.