Otvorený list premiérovi a poslancom: Výzva na podporu Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR Foto: Omediach.com

05.12.2018 08:42 | Tlačové správy |

Otvorený list v tomto znení bol zaslaný predsedovi vlády, predsedovi, podpredsedom a podpredsedníčke NR SR a všetkým poslancom NR SR.

IDE O CIVILIZAČNÚ PRÍSLUŠNOSŤ SLOVENSKA

S maximálnym znepokojením sledujeme politický zápas okolo dvojice kľúčových dokumentov dlhodobej vízie zahraničnopolitickej orientácie a bezpečnosti našej krajiny, a to Bezpečnostnej a Obrannej stratégie Slovenskej republiky.

Tieto dokumenty predstavujú základné kamene definujúce hodnoty a bezpečnostné záujmy, z ktorých bude Slovenská republika odvodzovať ďalšie koncepcie a dokumenty určujúce štruktúru bezpečnostného a obranného systému štátu.

Od roku 2005, kedy boli v Národnej rade Slovenskej republiky schválené posledné návrhy oboch dokumentov, prešlo trinásť rokov. V ich priebehu došlo k zásadným zmenám bezpečnostného prostredia, ktoré sa nás bezprostredne týkajú, najmä vzhľadom na vojnový konflikt v susednej Ukrajine. Ruská federácia ho začala nelegálnou anexiou Krymu a konflikt pokračuje dodnes, predovšetkým na východnej časti územia, najnovšie aj v Azovskom mori. Vízia mierového riešenia je v nedohľadne a konflikt degraduje bezpečnostné prostredie Slovenska a Európskej únie.

Vývoj v technologickej a informačnej oblasti, environmentálne a civilizačné zmeny, ako aj domáce spoločensko-politické udalosti potvrdzujú, že prijatie aktualizovaných dokumentov zdôrazňujúcich ukotvenie Slovenska v EÚ a silnejšie transatlantické partnerstvo v rámci NATO by malo byť absolútnou prioritou a jedinou alternatívou každého, komu leží na srdci hodnotové a bezpečné postavenie našej krajiny a jej občanov. Od toho, kam sa teraz Slovensko ako štát prihlási, budú v budúcnosti závisieť perspektívy a možnosti našich mladších generácií.

Návrhy oboch stratégií, ktoré vznikli v roku 2017, považujeme za profesionálne pripravené a po odbornej stránke poctivo a kvalitne napísané dokumenty, ktoré sú v súlade s obdobnými dokumentami našich spojencov a partnerov, ako aj s Globálnou stratégiou EÚ a Strategickou koncepciou NATO. Návrhy oboch stratégií už boli schválené vládou SR a taktiež Bezpečnostnou radou SR.

Ako zdôrazňuje samotná bezpečnostná́ stratégia, „integrácia v EÚ a NATO je inštitucionálnym vyjadrením civilizačnej príslušnosti Slovenskej republiky, posilňuje jej zahranično-politický vplyv a všestranne podporuje jej rozvoj. Pre SR sa EÚ stala životným a hodnotovým priestorom a NATO obranným a bezpečnostným pilierom.“

V októbri 2017 v spoločnom vyhlásení potvrdili traja najvyšší ústavní činitelia SR, že „jednoznačné pokračovanie v proeurópskej a proatlantickej orientácii je strategickým záujmom Slovenskej republiky. Európska únia je pre Slovensko a jeho občanov životným a hodnotovým priestorom, ktorý nemá alternatívu. Pre bezpečnosť našej krajiny má zásadný význam posilňovanie stability euroatlantického priestoru, posilňovanie solidarity a súdržnosti EÚ a NATO”.

Dlhodobá stratégia obrany a bezpečnosti našej krajiny nemôže byť predmetom politických kalkulácii, populistických hier a nekompetentných rozhodnutí.

Preto my, dolu podpísaní zástupcovia odbornej verejnosti, akademickej obce a občianskej spoločnosti vyzývame Vás, ústavných činiteľov, predsedov parlamentných strán, poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, k štátnickému prístupu, k jednoznačnému prihláseniu sak hodnotovému a politickému priestoru západnej civilizácie, postavenom na židovsko-kresťanskom základe, tradíciách antickej filozofie, rímskeho práva, humanizmu a osvietenstva, k ukončeniu nezmyselných straníckych súperení v tejto veci, a predovšetkým k schváleniu existujúcich návrhov bezpečnostnej a obrannej stratégie Národnou radou Slovenskej republiky.

Signatári:

Matej Kandrík, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Godársky, MEMO 98
Rasťo Kužel, MEMO 98
Juraj Smatana, učiteľ a občiansky aktivista
Peter Zajac, literárny vedec a politik
Fedor Gál, sociológ a politik
Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejné otázky
Tomáš Kriššák, OSF a Sebavedomé Slovensko
Ján Orlovský, Nadácia otvorenej spoločnosti
Tomáš Čížik, CENAA- Centre for European and North Atlantic Affairs
Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik a spolupracovník hnutia OĽaNO
Boris Strečanský, Princeton University
Juraj Krúpa, Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku
Marián Jaslovský, publicista a hudobník
Jana Poláčiková, vysokoškolská pedagogička a projektová manažérka pre vedu a výskum
František Šebej, psychológ, novinár a politik
Juraj Mesík, publicista a aktivista
Soňa Szomolányi, politologička a sociologička, FiFUK
Jozef Bátora, Katedra politológie FiFUK
Martin Bútora, sociológ a diplomat
Jana Kobzova, spolupracovníčka Európskej Rady pre zahraničné otázky
Miroslav Kocúr, teológ a pedagóg
Jozef Lenč, politológ FF UCM
Miriam M. Lexmann, International Republican Institute
Alexander Duleba, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Juraj Droba, predseda Bratislavský samosprávny kraj
Richard Q. Turscányi, STRATPOL - Inštitút strategických politík
Ivan Šimko, právnik a politik
Daniel Milo, GLOBSEC
Peter Terem, profesor FPVaMV UMB
Ľudmila Verbická, Ukrajinsko-Slovenská Iniciatíva
Lucia Kaščáková, EAC Euro-Atlantic Center

Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

1. Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

Kníhkupectvo Martinus pripravilo na záver roka výber najlepšieho čítania a kníh v roku 2018. Výber zostavila Jana Šlinská z Martinusu.

Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

2. Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

Redaktor Reportérov poslal Ladislav Ďurkovič poslal Rade RTVS aj vedeniu RTVS predžalobnú výzvu, v ktorej žiada od vedenia o ospravedlnenie a nápravu.

V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

3. V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

Televízie Markíza a Nova chystajú na jar tretiu sériu speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko.

4. Kniha novinára o československom agentovi sa stala námetom pre hollywoodsky film

Kniha novinára  Jaroslava Kmenta Český špión Erwin van Haarlem sa stala námetom pre hollywoodsky film. Autorovi a investigativnemu novinárovi ponúkol spoluprácu producent a scenárista David Klawans.

Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

5. Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

Predseda Smeru Robert Fico bude vo štvrtok hosťom kontroverzného moderátora Jaromíra Soukupa v TV Barrandov v jeho relácii Duel Špeciál.

Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

6. Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je nielen pre divákov na Slovensku a Česku, ale aj v Nemecku jedným zo symbolov Vianoc.

Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

7. Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

V sobotu mala strana Smer-SD v Trenčíne snem.

ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

8. ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

´Ndrangheta v prvých rokoch nášho storočia ešte viac zbohatla a presadila sa aj na medzinárodnej úrovni. Dávno totiž vyrovnala krok s globálnym trhom a investovala do obchodných aktivít...

Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

9. Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

Bývalý minister vnútra a poslanec Smeru Robert Kaliňák vo štvrtok zvolal tlačovú besedu, na ktorej kritizoval spravodajské médiá. Naopak mal potrebu zastať sa webu, ktorý šíri hoaxy, antisemitizmus a medicínske bludy.

10. Šéfredaktor podal výpoveď po tom, ako majiteľ dal do novín nekorektnú antikampaň

To, aké články pôjdu alebo nepôjdu do novín, v nezávislých novinách rozhoduje šéfredaktor. Inzercia je označená a mnohé médiá si dávajú pozor, aby aj platená inzercia bola korektná, antikampaň do novín nepúšťajú. To, čo predviedol majiteľ novín, je ukážkovým príkladom zneužitie novín na nekorektnú špinavú kampaň pred voľbami. Pokračovanie.