Asociácia vydavatľov reaguje na Ficovu požiadavku práva na odpoveď pre politikov

11.12.2018 12:21 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

Po vražde Jana Kuciaka vyzvala Asociácia vydavateľov tlače ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov.

V tejto súvislosti bola na MK SR zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov. Okrem renomovaných slovenských vydavateľov sú jej členmi aj právnici, ktorí podrobne poznajú problematiku a nedostatky súčasnej právnej úpravy. Odborná skupina pracuje v týchto týždňoch na úprave tlačového zákona okrem iného s cieľom posilniť ochranu žurnalistov.

Asociácia vydavateľov tlače so znepokojením vníma vyhlásenia predsedu strany Smer - sociálna demokracia Róberta Fica prednesené na sobotňajšom sneme, v ktorých žiada opätovné zavedenie práva na odpoveď do tlačovej legislatívy. Do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač. V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojim kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu. Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek. Nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, na čom sa zhoduje celá demokratická Európa.

Asociácia vydavateľov tlače ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov. Sme presvedčení, že doposiaľ korektná spolupráca na modernizácii legislatívy bude pokračovať a akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

1. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

2. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

3. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

4. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

5. Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53% našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

6. Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

Noviny regionálnej siete REGIONPRESS sú bezplatne distribuované až do 1,5 milióna domácností. Dokážu týždenne osloviť takmer pol milióna čitateľov.

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

7. Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.

Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

8. Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

Štát Izrael existuje len sedem desaťročí, no za svoju krátku existenciu dokázal zúrodniť nehostinné miesta vďaka dômyselným zavlažovacím technológiám, vybudovať infraštruktúru, postaviť špičkové nemocnice a vzdelávať svoje obyvateľstvo na prestížnych univerzitách.

9. Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO)

Americká herečka Felicity Huffmanova, známa zo seriálu Zúfalé manželky, bola odsúdená k 14 dňom väzenia, 250 hodinám verejnoprospešných prác a pokute 30.000 dolárov v korupčnom škandále s prijímacími testami na prestížnej americkej univerzite. Informovala o tom televízia CNN.

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

10. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.