Asociácia vydavatľov reaguje na Ficovu požiadavku práva na odpoveď pre politikov

11.12.2018 12:21 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

Po vražde Jana Kuciaka vyzvala Asociácia vydavateľov tlače ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov.

V tejto súvislosti bola na MK SR zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov. Okrem renomovaných slovenských vydavateľov sú jej členmi aj právnici, ktorí podrobne poznajú problematiku a nedostatky súčasnej právnej úpravy. Odborná skupina pracuje v týchto týždňoch na úprave tlačového zákona okrem iného s cieľom posilniť ochranu žurnalistov.

Asociácia vydavateľov tlače so znepokojením vníma vyhlásenia predsedu strany Smer - sociálna demokracia Róberta Fica prednesené na sobotňajšom sneme, v ktorých žiada opätovné zavedenie práva na odpoveď do tlačovej legislatívy. Do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač. V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojim kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu. Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek. Nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, na čom sa zhoduje celá demokratická Európa.

Asociácia vydavateľov tlače ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov. Sme presvedčení, že doposiaľ korektná spolupráca na modernizácii legislatívy bude pokračovať a akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.

1. V Bratislave svieti veľká fotka Martiny a Jána, do ulíc idú ľudia z celého Slovenska

V predvečer výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Primaciálnom námestí v Bratislave rozsvietil nápis #ALL FOR JAN so známou fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

2. Vyhlásenie viac ako 400 novinárov: Zabili nám kolegu a jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame!

Viac ako 400 novinárov sa podpísalo pod vyhlásenie k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

3. S novými nonstop dátovými balíkmi Nonstop Navigácia a Nonstop Hry Orange predstavuje ďalšie možnosti neobmedzeného dátovania

Orange rozširuje ponuku obľúbených nonstop dátových balíkov a svojim zákazníkom prináša ďalšie možnosti, ako bez obmedzení využívať dáta a mobilné aplikácie.

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

4. Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

5. Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) prodala skupinu polských rozhlasových stanic Eurozet, které loni získala od francouzského koncernu Lagardere.

Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

6. Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

Ako povedal bývalý prezident Barack Obama, „je to nádej vzbudzujúca kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto toho, aby sme podliehali vrodeným predsudkom a zaujatosti.“

Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

7. Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka majú pochybnosti, či sa vyšetrovateľom podarí úplne vyšetriť vraždu ich syna vrátane odhalenia objednávateľa činu.

8. The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

9. Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

10. Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

SME.sk spúšťa novú videosekciu a niekoľko nových relácií.