Asociácia vydavatľov reaguje na Ficovu požiadavku práva na odpoveď pre politikov

11.12.2018 12:21 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

Po vražde Jana Kuciaka vyzvala Asociácia vydavateľov tlače ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov.

V tejto súvislosti bola na MK SR zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov. Okrem renomovaných slovenských vydavateľov sú jej členmi aj právnici, ktorí podrobne poznajú problematiku a nedostatky súčasnej právnej úpravy. Odborná skupina pracuje v týchto týždňoch na úprave tlačového zákona okrem iného s cieľom posilniť ochranu žurnalistov.

Asociácia vydavateľov tlače so znepokojením vníma vyhlásenia predsedu strany Smer - sociálna demokracia Róberta Fica prednesené na sobotňajšom sneme, v ktorých žiada opätovné zavedenie práva na odpoveď do tlačovej legislatívy. Do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač. V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojim kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu. Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek. Nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, na čom sa zhoduje celá demokratická Európa.

Asociácia vydavateľov tlače ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov. Sme presvedčení, že doposiaľ korektná spolupráca na modernizácii legislatívy bude pokračovať a akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.

Kočnerova Threema: Kočnerovým človekom mal byť aj Ivan Čeredejev

Sieť novinárov, ktorú mal využívať Marian Kočner a jeho komando, sa rozrastá.

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.