Asociácia vydavatľov reaguje na Ficovu požiadavku práva na odpoveď pre politikov

11.12.2018 12:21 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

Po vražde Jana Kuciaka vyzvala Asociácia vydavateľov tlače ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov.

V tejto súvislosti bola na MK SR zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov. Okrem renomovaných slovenských vydavateľov sú jej členmi aj právnici, ktorí podrobne poznajú problematiku a nedostatky súčasnej právnej úpravy. Odborná skupina pracuje v týchto týždňoch na úprave tlačového zákona okrem iného s cieľom posilniť ochranu žurnalistov.

Asociácia vydavateľov tlače so znepokojením vníma vyhlásenia predsedu strany Smer - sociálna demokracia Róberta Fica prednesené na sobotňajšom sneme, v ktorých žiada opätovné zavedenie práva na odpoveď do tlačovej legislatívy. Do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač. V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojim kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu. Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek. Nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, na čom sa zhoduje celá demokratická Európa.

Asociácia vydavateľov tlače ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov. Sme presvedčení, že doposiaľ korektná spolupráca na modernizácii legislatívy bude pokračovať a akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.

Sajfa, Sellasie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

1. Sajfa, Sellasie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

2. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

3. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

4. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

5. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

6. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

7. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

8. Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

9. Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

Francúzsky kanál France 2 chystá pokračovanie obľúbenej televíznej súťaže Kľúče od pevnosti Boyard (Pevnosť Boyard) známej aj slovenským divákom.

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

10. Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.