RTVS a ČT podpisujú memorandum o vzájomnej spolupráci

02.05.2013 14:33 | Tlačové správy | RTVS

Generálni riaditelia RTVS a Českej televízie Václav Mika a Petr Dvořák dnes v Prahe na pôde ČT na Kavčích horách počas stretnutia zástupcov šiestich verejnoprávnych televízií stredoeurópskeho regiónu podpisujú memorandum o spolupráci.

Vzájomná dlhodobá spolupráca dvoch verejnoprávnych médií, ktoré spájajú spoločné korene a bohatá história v oblasti televízneho vysielania, sa dotkne nielen oblasti programu, ale tiež vývoja spoločných formátov, spravodajstva, techniky a technológií, nových médií, ľudských zdrojov, marketingu a komunikácie.

„Podpis memoranda o vzájomnej spolupráci dvoch verejnoprávnych médií v srdci Európy je formálnym potvrdením toho, čo nás s Petrom Dvořákom spája už dlhšiu dobu, a to je symbióza, dôvera a spoločný cieľ. Chceme byť spoľahlivým a dôveryhodným médiom verejnej služby pre súčasné i budúce generácie. Som rád, že toto memorandum sme podpísali práve v čase 60. výročia Československej televízie. Spolupráca medzi Českou televíziou a RTVS sa bude týkať nielen umeleckej tvorby v oblasti programu, ale tiež vývoja spoločných formátov, spravodajstva, techniky a technológií, nových médií, ľudských zdrojov a komunikácie. Česká televízia je pre nás inšpiráciou a vzorom v mnohých oblastiach a práve na spoločných základoch a tradíciách oboch médií chceme stavať aj v budúcnosti," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Zámerom memoranda je určiť rámec vzájomnej dlhodobej spolupráce v oblasti tvorby a produkcie audiovizuálnych a kinematografických diel, ako aj v oblasti spravodajstva, športu, hudobných a zábavných podujatí. ČT a RTVS si budú vzájomné poskytovať informácie a vedomosti v záujme posilnenia a skvalitnenia svojich programových služieb. Súčasťou dlhodobej spolupráce dvoch verejnoprávnych médií má byť aj vzájomná prezentácia národného dedičstva, slovenského a českého jazyka a kultúry.

„Českú televíziu spájajú so slovenskou RTVS spoločné korene a bohatá história v oblasti televíznej tvorby. Zaradenie podpisu memoranda o spolupráci medzi ČT a RTVS na záver medzinárodného stretnutia zástupcov regiónu strednej Európy podčiarkuje kooperatívny ráz medzinárodného stretnutia a zároveň naznačuje širšie možnosti spolupráce i s ďalšími krajinami v regióne," hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Na základe memoranda ponúkne ČT licencie pre územie Slovenskej republiky prednostne verejnoprávnej RTVS. Slovenská verejnoprávna televízia už dlhodobo uvádza napríklad dokumentárny cyklus Na ceste a Na ceste po Česku. RTVS má aj licenčné práva na vianočnú rozprávku Šťastný smoliar či seriál Cirkus Humberto. Rokovania medzi oboma televíziami prebiehajú aj k ďalším licenciám, momentálne napríklad k uvedeniu seriálu Sanitka II. Spoločným projektom, ktorý v súčasnosti vysielajú RTVS a ČT, je unikátny nedeľný cyklus Colnica.

ČT a RTVS budú intenzívnejšie spolupracovať aj na posilňovaní postavenia verejnoprávnych médií na mediálnom trhu. Pre RTVS je mimoriadne dôležitá aj spolupráca pri budovaní nových médií verejnej služby a v oblasti digitalizácie. Medzi sféry vzájomnej spolupráce budú patriť aj personálna oblasť (výmeny skúseností v oblasti ľudských zdrojov, interné školenia, stáže) a marketing a komunikácia (koordinácie v rámci komunikácie spoločných projektov).

Predmetom stretnutia zástupcov verejnoprávnych vysielateľov z Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska, Maďarska a Slovinska a EBU, na ktorom sa v Prahe zúčastnil aj generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, je smerovanie verejnoprávnych televízií v regióne strednej Európy a možnosti medzinárodnej spolupráce. Dvojdňové stretnutie (1. a 2. mája) na Kavčích horách sa koná z iniciatívy ČT vôbec po prvý raz. Stredoeurópske verejnoprávne televízie spolupracujú po boku ďalších európskych vysielateľov takisto v rámci Európskej vysielacej únie.

Mgr. Richard Šümeghy
Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

1. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

2. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

3. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

4. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

5. Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

Už v septembri príde na Comics salón do Bratislavy Natalia Tena, jedna z herečiek filmovej série o Harrym Potterovi, kde stvárnila postavu Nymphadory Tonks allias Tonksovej.

Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

6. Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

V ďalšej časti komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, ktorá bola údajne zachytené z aplikácie Threema v jeho telefóne, sa spomína aj televízna redaktorka.

Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

7. Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

Už túto sobotu a nedeľu 24. a 25. augusta 2019 vám televízia Arena Sport prinesie priame prenosy zo svetového turnaja v stolnom tenise 2019 ITTF World Tour, Czech Open.

8. Babiš sa odvolal proti novému rozhodnutiu v kauze stretu záujmov ohľadom ovládania médií

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů.

9. Arena Sport prinesie juniorské majstrovstvá sveta klubov v hokeji/Sirius Junior Club World Cup 2019

Televízia Arena Sport Vám už onedlho prinesie na obrazovky skutočnú lahôdku v podobe priamych prenosov z hokejového turnaja Sirius Junior Club World Cup 2019.

O2: Kampaň Nebuď pirát so Sajfom dokázala ovplyvniť správanie mladých vodičov

10. O2: Kampaň Nebuď pirát so Sajfom dokázala ovplyvniť správanie mladých vodičov

Začiatkom apríla spoločnosť O2 v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne prišla s kampaňou Nebuď pirát. Cieľom kampane, ktorej tvárou bol aj moderátor Sajfa, bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.