Plné znenie vianočného príhovoru pápeža Františka

26.12.2018 21:47 | Tlačové správy | TK KBS

Prinášame plné znenie príhovoru Svätého Otca Františka pred modlitbou Anjel Pána na sviatok sv. Štefana 26. decembra 2018. Z okna Apoštolského paláca sa pápež prihovoril okolo 25 tisíc zhromaždeným veriacim z Ríma a mnohých krajín sveta.

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Radosť Vianoc neprestáva zaplavovať naše srdcia: naďalej zaznieva tá výnimočná správa o tom, že Kristus sa narodil pre nás a priniesol svetu svetlo. V tejto radostnej atmosfére dnes slávime sviatok svätého Štefana, diakona a prvého mučeníka.

Mohlo by sa zdať čudným klásť spomienku na svätého Štefana vedľa Ježišovho narodenia, lebo radostné udalosti v Betleheme kontrastujú s dramatickým osudom Štefana, ukameňovaného v Jeruzaleme počas prvého prenasledovania rodiacej sa Cirkvi.

V skutočnosti to takým nie je, lebo Dieťa Ježiš je Božím Synom, ktorý sa stal človekom a zachráni ľudstvo smrťou na kríži. Dnes ho kontemplujeme ako zavinutého do plienok v jasličkách; po jeho ukrižovaní bude rovnako zavinutý, avšak už do plachiet, a uložený do hrobu.

Svätý Štefan je prvý, ktorý ide v šľapajach božského Učiteľa svojím mučeníctvom; zomrel tak ako Ježiš – zverujúc svoj život Bohu a odpúšťajúc svojim prenasledovateľom. Má tieto dva postoje: zveruje vlastný život Bohu a odpúšťa. Počas kameňovania svätý Štefan hovorí: „Pane Ježišu, prijmi môjho ducha“ (Sk 7,59). Jeho slová sa úplne podobajú slovám, ktoré vyslovil Ježiš na kríži: „Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha“ (Lk 23,46). Štefanov postoj, ktorým verne napodobňuje ten Ježišov, je pozvaním smerom ku každému z nás, aby sme s vierou prijímali z rúk Pána to dobré i to zlé, čo nám život nadelí.

Náš život – ako vieme – nepozostáva iba zo šťastných chvíľ, ale aj z ťažkých a temných okamihov. Avšak dôvera v Boha nám pomáha prijímať tieto ťaživé momenty a vnímať ich ako príležitosť na rast vo viere a na budovanie nových vzťahov s našimi bratmi a sestrami. Ide o odovzdanie sa do rúk Pána, o ktorom vieme, že je Otcom bohatým na dobro voči svojim deťom.

Druhý postoj, ktorým sa Štefan pripodobnil Ježišovi v jeho vrcholnom momente kríža, je odpustenie. Štefan svojim prenasledovateľom nezlorečí, ale sa za nich modlí: „Potom si kľakol a zvolal veľkým hlasom: ‘Pane, nezapočítaj im tento hriech’“ (Sk 7,60).

Dnešné prvé čítanie nás pozýva, aby sme sa učili od svätého Štefana odpúšťať, neustále odpúšťať; a nie je to ľahké, to všetci vieme. Odpustenie ale rozširuje srdce človeka, rodí v ňom ochotu deliť sa, a obdarúva ho vyrovnanosťou a pokojom.

Prvomučeník Štefan nám ukazuje cestu, akou treba ísť v medziľudských vzťahoch v rodine, škole, na pracovisku, vo farnosti a v jednotlivých spoločenstvách: byť stále pripravení odpúšťať. Logika odpúšťania a milosrdenstva vždy víťazí a otvára perspektívy nádeje. Ale schopnosť odpúšťať treba pestovať modlitbou, ktorá nám umožňuje upriamiť svoj pohľad na Ježiša Krista.

Svätý Štefan dokázal odpustiť svojim katom, lebo – plný Ducha Svätého – svoj zrak upriamil na nebo a Boha (porov. Sk 7,55). Modlitba mu dodala silu podrobiť sa mučeníctvu. Musíme teda s naliehaním prosiť Ducha Svätého, aby na nás vylial dar sily, ktorá uzdravuje naše strachy, naše slabosti, naše malosti a rozšíri naše srdce pre odpúšťanie. Vždy odpustiť!

Vzývajme Pannu Máriu a svätého Štefana o ich príhovor. Ich orodovanie nech nám pomáha vždy sa zveriť Bohu, predovšetkým v ťažkých okamihoch, a nech nás posilní v predsavzatí byť mužmi a ženami schopnými odpúšťať.

Preložila: Slovenská redakcia VR

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.