Plné znenie vianočného príhovoru pápeža Františka

26.12.2018 21:47 | Tlačové správy | TK KBS

Prinášame plné znenie príhovoru Svätého Otca Františka pred modlitbou Anjel Pána na sviatok sv. Štefana 26. decembra 2018. Z okna Apoštolského paláca sa pápež prihovoril okolo 25 tisíc zhromaždeným veriacim z Ríma a mnohých krajín sveta.

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Radosť Vianoc neprestáva zaplavovať naše srdcia: naďalej zaznieva tá výnimočná správa o tom, že Kristus sa narodil pre nás a priniesol svetu svetlo. V tejto radostnej atmosfére dnes slávime sviatok svätého Štefana, diakona a prvého mučeníka.

Mohlo by sa zdať čudným klásť spomienku na svätého Štefana vedľa Ježišovho narodenia, lebo radostné udalosti v Betleheme kontrastujú s dramatickým osudom Štefana, ukameňovaného v Jeruzaleme počas prvého prenasledovania rodiacej sa Cirkvi.

V skutočnosti to takým nie je, lebo Dieťa Ježiš je Božím Synom, ktorý sa stal človekom a zachráni ľudstvo smrťou na kríži. Dnes ho kontemplujeme ako zavinutého do plienok v jasličkách; po jeho ukrižovaní bude rovnako zavinutý, avšak už do plachiet, a uložený do hrobu.

Svätý Štefan je prvý, ktorý ide v šľapajach božského Učiteľa svojím mučeníctvom; zomrel tak ako Ježiš – zverujúc svoj život Bohu a odpúšťajúc svojim prenasledovateľom. Má tieto dva postoje: zveruje vlastný život Bohu a odpúšťa. Počas kameňovania svätý Štefan hovorí: „Pane Ježišu, prijmi môjho ducha“ (Sk 7,59). Jeho slová sa úplne podobajú slovám, ktoré vyslovil Ježiš na kríži: „Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha“ (Lk 23,46). Štefanov postoj, ktorým verne napodobňuje ten Ježišov, je pozvaním smerom ku každému z nás, aby sme s vierou prijímali z rúk Pána to dobré i to zlé, čo nám život nadelí.

Náš život – ako vieme – nepozostáva iba zo šťastných chvíľ, ale aj z ťažkých a temných okamihov. Avšak dôvera v Boha nám pomáha prijímať tieto ťaživé momenty a vnímať ich ako príležitosť na rast vo viere a na budovanie nových vzťahov s našimi bratmi a sestrami. Ide o odovzdanie sa do rúk Pána, o ktorom vieme, že je Otcom bohatým na dobro voči svojim deťom.

Druhý postoj, ktorým sa Štefan pripodobnil Ježišovi v jeho vrcholnom momente kríža, je odpustenie. Štefan svojim prenasledovateľom nezlorečí, ale sa za nich modlí: „Potom si kľakol a zvolal veľkým hlasom: ‘Pane, nezapočítaj im tento hriech’“ (Sk 7,60).

Dnešné prvé čítanie nás pozýva, aby sme sa učili od svätého Štefana odpúšťať, neustále odpúšťať; a nie je to ľahké, to všetci vieme. Odpustenie ale rozširuje srdce človeka, rodí v ňom ochotu deliť sa, a obdarúva ho vyrovnanosťou a pokojom.

Prvomučeník Štefan nám ukazuje cestu, akou treba ísť v medziľudských vzťahoch v rodine, škole, na pracovisku, vo farnosti a v jednotlivých spoločenstvách: byť stále pripravení odpúšťať. Logika odpúšťania a milosrdenstva vždy víťazí a otvára perspektívy nádeje. Ale schopnosť odpúšťať treba pestovať modlitbou, ktorá nám umožňuje upriamiť svoj pohľad na Ježiša Krista.

Svätý Štefan dokázal odpustiť svojim katom, lebo – plný Ducha Svätého – svoj zrak upriamil na nebo a Boha (porov. Sk 7,55). Modlitba mu dodala silu podrobiť sa mučeníctvu. Musíme teda s naliehaním prosiť Ducha Svätého, aby na nás vylial dar sily, ktorá uzdravuje naše strachy, naše slabosti, naše malosti a rozšíri naše srdce pre odpúšťanie. Vždy odpustiť!

Vzývajme Pannu Máriu a svätého Štefana o ich príhovor. Ich orodovanie nech nám pomáha vždy sa zveriť Bohu, predovšetkým v ťažkých okamihoch, a nech nás posilní v predsavzatí byť mužmi a ženami schopnými odpúšťať.

Preložila: Slovenská redakcia VR

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

1. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

2. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

3. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

4. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

5. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.

Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

6. Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

Pred rozhodujúcim druhým kolom volieb prezidenta je podľa stávkových kancelárií jasnou favoritkou na výhru Zuzana Čaputová, ktorá minulý víkend presvedčivo vyhrala prvé kolo hlasovania.

EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

7. EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

Americký internetový gigant Google dostal už tretiu pokutu od Európskej komisie za zneužívanie svojho postavenia na trhu.

Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

8. Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

Vo štvrtok 21. marca 2019 nebude slovenská Wikipédia 24 hodín dostupná na protest voči návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu.

9. Skupina Poštovej banky, popri investíciám do modernizácie, zvýšila zisk aj výnosy

Skupina Poštovej banky zvýšila v roku 2018 celkový konsolidovaný čistý zisk o 6,4 milióna eur na 54,3 milióna eur. Vyplýva to z dnes zverejnenej konsolidovanej účtovnej závierky skupiny.

Neseďte doma - vyberte sa von, na Beerbuildng!

10. Neseďte doma - vyberte sa von, na Beerbuildng!

Slovenskí pivovarníci opäť pozývajú mladých dospelých na BEERBUILDING - kvízy o pive s pivnými sládkami. Cieľom aktivity, ktorá potrvá do polovičky apríla, je vytiahnuť mladých ľudí z online sveta do offline sveta a ukázať im čaro osobných stretnutí s priateľmi; ponúknuť zážitok a presvedčiť ich, že stretnutia na živo, aj pri pohári čerstvo načapovaného piva, sú neopakovateľné.