Ako predísť smutným následkom zábavnej pyrotechniky - načo dávať pozor, aby zvieratá netrpeli

27.12.2018 10:57 | Tlačové správy |

Výbuchy tzv. zábavnej pyrotechniky sú veľkým stresom pre zvieratá, či už ide o domácich miláčikov, alebo druhy žijúce vo voľnej prírode.

Jediná noc stačí na to, aby všetko stíchlo. Vystrašené zvieratá doslova utečú z oblastí, kde sa predtým zdržiavali. Dobrým príkladom sú kŕmidlá – ľudia si všímajú, že dovtedy obľúbený zdroj doplnkovej potravy ostáva po silvestrovskej noci opustený. Iným dôsledkom sú vážne zranenia či úhyny, spôsobené ohňostrojmi, petardami, dokonca i takzvanými lampiónmi šťastia. V dôsledku stresu tiež vtáctvo prichádza o drahocenné tukové, resp. energetické zásoby, ktoré sú nevyhnutné pre prežitie v chladnom období roka.

„V zime vtáky odpočívajú v kŕdľoch častejšie ako inokedy, a tak je riziko používania pyrotechniky v blízkosti krovín, lesov, parkov, záhrad a pod. veľmi vysoké. Vtáky vydesené delobuchmi zo spánku alebo odpočinku sú dezorientované, v tme a opare z pyrotechniky ťažko rozoznávajú prekážky (budovy, zastávky, autá a i.). Veľa nárazov má tragický koniec, no môže sa stať, že po silvestrovskej noci nájdeme živé otrasené vtáča. Ak nemá žiadne vonkajšie zranenia a náraz nebol veľmi silný, správnym postupom ho môžeme zachrániť. Jedinca umiestnime do kartónovej krabice, ktorú vystelieme napríklad servítkami, kuchynskými utierkami, suchými čistými handričkami a pod., zavrieme, aby mal prístup vzduchu. V žiadnom prípade mu nedávame potravu, ak reaguje, stačí len trochu navlhčiť zobáčik. V tichu a tme sa spamätajú spravidla do dvoch hodín, vitálne vtáča vypustíme ideálne tam, kde sme ho našli. Aj počas sviatkov by mala fungovať pohotovostná služba Štátnej ochrany prírody SR, poradia tiež v záchranných staniciach,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Osláviť príchod nového roka môžeme aj ohľaduplne, stačí dodržať zopár zásad:

1. Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoľte napríklad prskavky. Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí.
2. Ak sa pyrotechniky neviete vzdať, vyberte si takú, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.
3. Nepoužívajte pyrotechniku v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo, alebo iné zvieratá – vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok. Ak vtáctvo či iné zvieratá nevidíte, neznamená to, že tam nie sú.
4. Pred použitím pyrotechniky odstráňte čo najskôr, aspoň jeden deň predtým, všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak nie je možné odstránenie, zakryte ich.
5. Pozorne dodržiavajte pokyny – návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.
6. Vždy odstráňte všetok svoj odpad vzniknutý použitím pyrotechniky,“ uzatvára Deutschová.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

1. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

2. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

3. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

4. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

5. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

6. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.

Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

7. Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

Pred rozhodujúcim druhým kolom volieb prezidenta je podľa stávkových kancelárií jasnou favoritkou na výhru Zuzana Čaputová, ktorá minulý víkend presvedčivo vyhrala prvé kolo hlasovania.

EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

8. EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

Americký internetový gigant Google dostal už tretiu pokutu od Európskej komisie za zneužívanie svojho postavenia na trhu.

Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

9. Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

Vo štvrtok 21. marca 2019 nebude slovenská Wikipédia 24 hodín dostupná na protest voči návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu.

10. Skupina Poštovej banky, popri investíciám do modernizácie, zvýšila zisk aj výnosy

Skupina Poštovej banky zvýšila v roku 2018 celkový konsolidovaný čistý zisk o 6,4 milióna eur na 54,3 milióna eur. Vyplýva to z dnes zverejnenej konsolidovanej účtovnej závierky skupiny.