Elektronické diaľničné známky pre rok 2019 sú už predaji, prinášame podrobnosti ako ich kúpiť

31.12.2018 17:58 | Tlačové správy |

Národná diaľničná spoločnosť spustila predpredaj elektronických diaľničných známok platných na rok 2019.

Motoristi si môžu od soboty (15.12.2018) zakúpiť elektronickú diaľničnú známku (eDZ) pre rok 2019 v predpredaji. Vlani sa takto v predpredaji najviac elektronických diaľničných známok pre rok 2018 predalo v Bratislave (2 895 kusov), následne v Trnave (791 kusov) a Košiciach (783 kusov).

Elektronickú diaľničnú známku – ročnú za nezmenených 50 eur, 10-dňovú za 10 eur a 30-dňovú za 14 eur - si bude možné zakúpiť:

prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk,
cez mobilnú aplikáciu "eznamka",
na obchodných miestach najmä na čerpacích staniciach,
na diaľničných hraničných priechodoch.

Všetky predajné miesta sú označené logom „eznamka“ a ich zoznam je zverejnený na webe www.eznamka.sk

Kontrola údajov je dôležitá

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok resp. jazdnú súpravu pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady diaľničnej známky s následkom pokuty. Preto upozorňujeme motoristov, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe eDZ cez portál. V zmysle Všeobecných obchodných podmienok Správcu výberu úhrady diaľničnej známky (ktorým je NDS) za správnosť údajov uvádzaných pri kúpe diaľničnej známky zodpovedá výlučne motorista, ktorý si známku kupuje. V prípade, že je niektorý z údajov chybný alebo neúplný, je nutné toto oznámiť ihneď a to buď cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom zákazníckej linky na telefónnom čísle 02 32777 777 (pre volania zo zahraničia: 00421 2 32777 777) .

Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí do konca januára budúceho roka.

Platba za eDZ

Za elektronickú diaľničnú známku bude možné zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou. V prípade, že platba je realizovaná prevodom, tak začiatok platnosti známky je posunutý a motorista je o tom informovaný pri kúpe elektronickej známky. Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu príde motoristovi doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane do ruky papierový doklad. Potvrdenie o úhrade nie je potrebné počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou, určite však odporúčame si ho uschovať.

Dôležité informácie pre ŤZP

Aj v roku 2019 zostáva i naďalej v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ŤZP vydaných Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR môžu po registrácii motorového vozidla v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. V súčasnosti existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady na základe žiadosti držiteľa parkovacieho preukazu ŤZP zostávajú v platnosti a o ich registráciu nie je potrebné opätovne žiadať. Pokiaľ však došlo počas trvania oslobodenia k akejkoľvek zmene údajov uvedených v žiadosti, je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od povinnosti úhrady diaľničnej známky prostredníctvom portálu www.eznamka.sk resp. na vybraných obchodných miestach v krajských mestách SR. Ich zoznam je uvedený na spomínanej webovej stránke.

NÁKUP DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY

1. V Berlíne sa pobili fanúšikovia dvoch súperiacich YouTuberov, zasahovalo 100 policajtov (VIDEO)

V centre Berlína sa pobili desiatky fanúšikov dvoch súperiacich YouTuberov, ktorí sa na internete zahŕňali nadávkami. Polícia musela nasadiť obušky a slzný plyn, pri zákroku zaistila tiež dva nože.

Denník N: Haščák mal Kočnerovi veľakrát pomáhať so svojimi médiami

2. Denník N: Haščák mal Kočnerovi veľakrát pomáhať so svojimi médiami

SMS správa medzi Marianom Kočnerom a Jaroslavom Haščákom o odj…ní nejakého „čuráka“ nebola jediná komunikácia medzi obvineným z vraždy Jána Kuciaka a šéfom finančnej skupiny Penta. Haščák mal s Kočnerom podľa vyšetrovateľa, ktorý skúmal ich vzájomnú komunikáciu, „veľmi blízky a priateľský vzťah.“

Nadácia Orange už 20 rokov mení Slovensko na lepšie miesto

3. Nadácia Orange už 20 rokov mení Slovensko na lepšie miesto

V tomto roku oslavuje Nadácia Orange okrúhle jubileum. Už 20 rokov prostredníctvom nadačných aktivít pomáha formovať zodpovednú a ohľaduplnú spoločnosť, podporuje aktívnych ľudí, inšpiruje, motivuje a mení Slovensko na lepšie miesto.

4. Monika Tódová prináša podrobnosti o tom, ako Kočner so Zsuzsovou pásli stádo vplyvných ľudí

Denník N zverejnil prvé podrobnosti z uznesenia o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi, ktoré ukazujú ako vyzeral mechanizmus vydierania vplyvných ľudí, pri ktorom mu okrem bývalej milenky Aleny Zsuzsovej vypomáhali aj ďalší.

Microsoft v Česku spustil spravodajskú službu Microsoft News

5. Microsoft v Česku spustil spravodajskú službu Microsoft News

Společnost Microsoft začala v Česku nabízet svou službu Microsoft News.

Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

7. Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

Veľa ľudí má nápady za milión dolárov. Sú sebavedomí a veria, že ich nový produkt alebo služba ich spravia bohatými a ich sny sa naplnia. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako zmeniť svoj nápad za milión na skutočný milión dolárov.

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

8. Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

9. .týždeň dementuje nepravdivú informáciu, ktorú o ich editorovi šíria konšpiračné weby

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí začal šíriť status študenta bratislavského gymnázia, ktorý na facebooku vystupuje pod menom Emil Hodál, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

10. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."