Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Sú to tieto

10.01.2019 16:06 | Tlačové správy | ÚVZ

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Taliansku, Nemecku a v Estónsku. Ide o nasledujúce výrobky:

1. hlásenie č. 7/19

názov:  GREY WASH DARK – farba na tetovanie

výrobná dávka: SS 250

krajina pôvodu: USA

výrobca: Intenze Products Inc., 215 NJ-17, Rochelle Park, NJ 07662, Rochelle Park, United States

popis: 29,6 ml, fľaška s tmavošedým pigmentom, viď obrázky

7_foto1 7_foto2

Výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov (9,858 +/-1,810 mg.kg -1), vrátane benzo(a)pyrene (21+/-9 µg.kg -1).

2. hlásenie č. 8/19

názov: Pelle  – farba na tetovanie

výrobná dávka: batch: SS227

krajina pôvodu: USA

výrobca: Intenze Products Inc., 215 NJ-17, Rochelle Park, NJ 07662, Stati Uniti, United States

popis: 29,6 ml, fľaška s oranžovým pigmentom, viď obrázky

8_foto1 8_foto2

Výrobok obsahuje aromatický amín: Anisidine (19 mg. kg-1), ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie.

3. hlásenie č. 9/19

názov: SILVER  – farba na tetovanie

výrobná dávka: batch: SS239

popis: 29,6 ml, fľaška s tmavošedým pigmentom, viď obrázky

9_foto1 9_foto2

Výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov (2,709 +/-0,493 mg.kg -1), vrátane benzo(a)pyrene (14+/-6 µg.kg -1).

4. hlásenie č. 10/19

názov: SWAMP GREEN  – farba na tetovanie

výrobná dávka: batch: SS224

krajina pôvodu: USA

výrobca: Intenze Products Inc., 215 NJ-17, Rochelle Park, NJ 07662, United States

popis: 29,6 ml, fľaška so zeleným pigmentom, viď obrázky

10_foto1 10_foto2

Výrobok obsahuje aromatický amín: Anisidine (85,3 mg. kg-1), ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie.

Vyššie uvedené výrobky – farby na tetovanie nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up (Resolution ResAP(2008)1 on requirements and criteria for the safety of tattoos and permanent make-up).

5. hlásenie č. 21/19

názov: Naturalle Multi-Action-Ex  – výrobok na bielenie pokožky

značka: MAKARI

výrobná dávka: batch # 814

krajina pôvodu: Francúzsko

výrobca: Victoria Albi SAS., 18 BLVD de Strasbourg, 75010 Paris, France

popis: 50 ml, biela fľaška zabalená v kartónovej škatuľke, viď obrázky

21_foto1 21_foto2

Výrobok obsahuje látku  – hydroquinone (3,67%), čo je v rozpore s prílohu č. 2 (Zoznam látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov, položka č. 1339) a prílohou č. 3 (Zoznam látok, ktoré nesmú byť prítomné v kozmetických výrobkoch, s výnimkou tých, ktoré podliehajú stanoveným obmedzeniam) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov  na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

6. hlásenie č. 23/19

názov: Wet Cleansing wipes with Aloe Vera, 72 pcs  – vlhčené utierky

značka: Lula Baby

výrobná dávka: art nr. LULA-8215, lot: 372/18/02, exp: 16. 04. 2020, čiarový kód: 5903936018215

krajina pôvodu: Poľsko

výrobca: Stella Pack spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k, ul. Krańcowa 67, 21-100 Lubartów, Poland

popis: 72 ks, vlhčené utierky pre deti v zelenom obale, viď obrázky

Vo výrobku bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu (Pseudomonas aeruginosa), čo je v rozpore s čl. 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady  (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

7. hlásenie č. 29/19

názov: Amazonliss Brazilian Smoothing Treatment Acai + Cacau  – kúra na vyrovnávanie vlasov

značka: NUTREE PROFESSIONAL

výrobná dávka: L: MBK028

krajina pôvodu: Brazília

výrobca: neuvedené

popis: 60 ml, biela plastová fľaša s modrým popisom, viď obrázky.

Kúra sa predáva spolu so šampónom a maskou na vlasy.

Výrobok obsahuje látku – formaldehyde (voľný formaldehyd - 5,0 g/100g), ktorá nie je povolená do výrobkov na vyrovnávanie vlasov. Inhalácia látky môže viesť k poškodeniu nosohltana. Pri dermálnej expozícií môže výrobok spôsobiť iritácie pokožky a slizníc, kontaktné alergie.

Výrobok nie je bezpečný, čo je v rozpore s čl. 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady  (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.