Alfa Bio reaguje na nárast dovozu modifikovanej sóje z USA do Európy

23.01.2019 13:42 | Tlačové správy | TS Lunter

Médiami v týchto dňoch zaznela obava zo zvýšenia dovozu geneticky modifikovanej sóje do Európy z USA za posledné obdobie, ktorý sa v dôsledok nižších nákupných cien takmer zdvojnásobil.

Jeden z najväčších spracovateľov sóje v potravinárstve na Slovensku, spoločnosť Alfa Bio, používa na svoju výrobu na Slovensku dopestovanú, certifikovanú, GMO FREE sóju, z ktorej tradičným spôsobom vyrába tofu, rastlinné nátierky a ďalšie výrobky pod značkou LUNTER.

„Zlepšovanie stravovacích návykov ľudí, zodpovednosť k životnému prostrediu a  udržateľnému rozvoju. To sú základné hodnoty spoločnosti Alfa Bio. Aj preto spracúvame certifikovanú sóju, ktorá nie je geneticky modifikovaná a kupujeme ju od slovenských pestovateľov. Našich farmárov tak podporujeme a zároveň znižujeme ekologickú stopu, spojenú napríklad s jej prepravou,“ povedal Jakub Lunter, Business Development Director spoločnosti Alfa Bio.

Spoločnosť deklaruje nepoužívanie geneticky modifikovaných organizmov vo svojich výrobkoch, ktoré na trhu nájdete pod značkou LUNTER. Tento záväzok zverejnila aj na jej webovej stránke.

„Vlani sme spracovali približne 1 500 ton sóje vypestovanej našimi pestovateľmi. Medziročne zvyšujeme objemy o približne 100 ton. Zo sójových bôbov sme vlani tradičnou metódou vyrobili viac ako 3250 ton tofu a nátierok,“ spresňuje Jakub Lunter. Až 40% výrobkov značky LUNTER končí na slovenskom a českom trhu, zvyšných 60% produkcie putuje na trhy ostatných krajín V4, tiež do Slovinska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska a Belgicka.

Vedeli ste, že ...

Tofu a ďalšie produkty vyrábané z tradične spracovanej sóje sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a mnohých klinických štúdií vítanou súčasťou pravidelnej zdravej stravy. Sója je plnohodnotnou rastlinnou bielkovinou, s nízkym obsahom tuku. Má vysoký obsah vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín 3 a 6, ktoré sú pre zdravie a telo mimoriadne dôležité. Potraviny zo sóje pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia ako prevencia pred cukrovkou. Vedecké výskumy dokázali, že v sóji prítomné fytoestrogény pôsobia ako prevencia pred rozšírenými civilizačnými ochoreniami.

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

1. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

2. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

3. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

4. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

5. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

6. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

7. Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

8. Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

Francúzsky kanál France 2 chystá pokračovanie obľúbenej televíznej súťaže Kľúče od pevnosti Boyard (Pevnosť Boyard) známej aj slovenským divákom.

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

9. Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.

Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

10. Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

Slovákov sme sa opýtali, čo u nich doma, na veľkonočnom stole, nesmie chýbať. Okrem tradičných jedál sú to aj drinky. Respondenti ich spomínali dokonca častejšie ako chlieb, či vianočku. Napriek tomu, v rámci Európskej únie nepatríme medzi lídrov v týždennej konzumácii alkoholu.