Alfa Bio reaguje na nárast dovozu modifikovanej sóje z USA do Európy

23.01.2019 13:42 | Tlačové správy | TS Lunter

Médiami v týchto dňoch zaznela obava zo zvýšenia dovozu geneticky modifikovanej sóje do Európy z USA za posledné obdobie, ktorý sa v dôsledok nižších nákupných cien takmer zdvojnásobil.

Jeden z najväčších spracovateľov sóje v potravinárstve na Slovensku, spoločnosť Alfa Bio, používa na svoju výrobu na Slovensku dopestovanú, certifikovanú, GMO FREE sóju, z ktorej tradičným spôsobom vyrába tofu, rastlinné nátierky a ďalšie výrobky pod značkou LUNTER.

„Zlepšovanie stravovacích návykov ľudí, zodpovednosť k životnému prostrediu a  udržateľnému rozvoju. To sú základné hodnoty spoločnosti Alfa Bio. Aj preto spracúvame certifikovanú sóju, ktorá nie je geneticky modifikovaná a kupujeme ju od slovenských pestovateľov. Našich farmárov tak podporujeme a zároveň znižujeme ekologickú stopu, spojenú napríklad s jej prepravou,“ povedal Jakub Lunter, Business Development Director spoločnosti Alfa Bio.

Spoločnosť deklaruje nepoužívanie geneticky modifikovaných organizmov vo svojich výrobkoch, ktoré na trhu nájdete pod značkou LUNTER. Tento záväzok zverejnila aj na jej webovej stránke.

„Vlani sme spracovali približne 1 500 ton sóje vypestovanej našimi pestovateľmi. Medziročne zvyšujeme objemy o približne 100 ton. Zo sójových bôbov sme vlani tradičnou metódou vyrobili viac ako 3250 ton tofu a nátierok,“ spresňuje Jakub Lunter. Až 40% výrobkov značky LUNTER končí na slovenskom a českom trhu, zvyšných 60% produkcie putuje na trhy ostatných krajín V4, tiež do Slovinska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska a Belgicka.

Vedeli ste, že ...

Tofu a ďalšie produkty vyrábané z tradične spracovanej sóje sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a mnohých klinických štúdií vítanou súčasťou pravidelnej zdravej stravy. Sója je plnohodnotnou rastlinnou bielkovinou, s nízkym obsahom tuku. Má vysoký obsah vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín 3 a 6, ktoré sú pre zdravie a telo mimoriadne dôležité. Potraviny zo sóje pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia ako prevencia pred cukrovkou. Vedecké výskumy dokázali, že v sóji prítomné fytoestrogény pôsobia ako prevencia pred rozšírenými civilizačnými ochoreniami.

1. V Bratislave svieti veľká fotka Martiny a Jána, do ulíc idú ľudia z celého Slovenska

V predvečer výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Primaciálnom námestí v Bratislave rozsvietil nápis #ALL FOR JAN so známou fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

2. Vyhlásenie viac ako 400 novinárov: Zabili nám kolegu a jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame!

Viac ako 400 novinárov sa podpísalo pod vyhlásenie k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

3. S novými nonstop dátovými balíkmi Nonstop Navigácia a Nonstop Hry Orange predstavuje ďalšie možnosti neobmedzeného dátovania

Orange rozširuje ponuku obľúbených nonstop dátových balíkov a svojim zákazníkom prináša ďalšie možnosti, ako bez obmedzení využívať dáta a mobilné aplikácie.

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

4. Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

5. Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) prodala skupinu polských rozhlasových stanic Eurozet, které loni získala od francouzského koncernu Lagardere.

Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

6. Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

Ako povedal bývalý prezident Barack Obama, „je to nádej vzbudzujúca kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto toho, aby sme podliehali vrodeným predsudkom a zaujatosti.“

Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

7. Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka majú pochybnosti, či sa vyšetrovateľom podarí úplne vyšetriť vraždu ich syna vrátane odhalenia objednávateľa činu.

8. The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

9. Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

10. Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

SME.sk spúšťa novú videosekciu a niekoľko nových relácií.